28 Şubat 2015 Cumartesi

ÇORBA YANI - MISIR UNLU DİKDÖRTGENLER - ( 6 kişilik ) - Ilık servis -

 Çorba yanı - Mısır unlu dikdörtgenler -
***  MALZEMELER :  1 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, alabildiği kadar mısır unu   * Bulamak için; 2 çorba kaşığı mısır un   * Kızartmak için ; 1 su bardağı sıvı yağ ( mısır yağı )   HAZIRLANIŞI : Tencereye su koyulur. İçine tuz serpilerek, kaynatılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Mısır unu ilave edilirken 40-45 dakika, kısık ateşte sürekli tel çırpıcı ile karıştırılarak, pişirilir.  Pişince, yaklaşık 1 parmak kalınlığında olacak şekilde, su ile hafifçe ıslatılmış tepsiye dökülür. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca, dikdörtgen dilimler halinde kesilir. Kesilen dikdörtgen dilimler, mısır ununa bulanarak, kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü kızartılır. Kızarınca, kâğıt havlu serilmiş tabağa alınır. Servis tabağına yerleştirilir. Hazırlanan mısır unlu dikdörtgenler, çorba eşliğinde sofraya götürülerek, ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.      - La Cucına Italıana -     * Çeşitli baharatlar kullanılarak da hazırlanabilir.                                                                                                  
Çorba yanı - Mısır unlu dikdörtgenler -
Çorba yanı - Mısır unlu dikdörtgenler -

ÇORBA YANI - İRMİKLİ HARŞA - - FAS MUTFAĞI ( KUZEY AFRİKA ) - 6 kişilik - ( Ilık Servis )


- Çorba yanı - İrmikli harşa -

   *** MALZEMELER :  2 su bardağı irmik, 1 su bardağı su, 2,5 çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı toz şeker, 8 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane yumurta, 1 küçük paket kabartma tozu, alabildiği kadar un, tuz   HAZIRLANIŞI :  * 1. USULE GÖRE ;  Tencereye; irmik, su, süt ve toz şeker koyulur. Orta hararetli ateşte, sürekli karıştırılarak, irmik yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince, ateşten alınır. Ilınınca, yumurta, kabartma tozu, tuz ve azar azar un ilave edilerek, yoğrulur. Ele yapışmayan kıvamda, yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarladıktan sonra üzerine bastırılarak, şekil verilir. İrmiğe bulanır ve kızdırılmış bol sıvı yağda arkalı önlü kızartılır. Kızaranlar tavadan alınır, yağı emdirilerek, tabağa yerleştirilir. Ilık servis yapılır.    Afiyet olsun.    * 2. USULE GÖRE ;  İrmik, un haline gelinceye kadar öğütülür. Tüm hamur malzemeleri karıştırılarak, yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve el ile şekillendirilir. Yapışmaz yüzeyli tavada sık sık çevrilerek, pişirilir. Ilık servis yapılır.     Afiyet olsun.          * BİLGİ ;  Fas ( Kuzey Afrika ) Mutfağından '' İrmikli Harşa '' yine bu mutfağın çorbalarından olan '' Harira Çorbası '' eşliğinde servis edilmesi çok uygun olacaktır. '' Harira Çorbası '' tarifi, bloğumda bulunmaktadır.                                                                                                                
- Çorba yanı - İrmikli harşa -
 - Çorba yanı - İrmikli harşa -
- Çorba yanı - İrmikli harşa -
                                                                                                              
                                                                                                             

GAZİANTEP MUTFAK KÜLTÜRÜ - GAZİANTEP MUTFAĞINA AİT ÇORBALARIN İSİMLERİ - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ -

                   
- Süzme mercimek çorbası -
   GAZİANTEP MUTFAK KÜLTÜRÜ ( GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ) : Gaziantep Mutfağı, doğu ile batı kültürlerinden etkilenmiş, kendine özgü bir mutfaktır. Müslüman Arap, Yahudi, Ermeni ve Türklerin kültürlerinin birleştiği bir mutfaktır. Gaziantep yöresine ait bu çok kültürlülük, en çok mutfaklarına yansımıştır. Gaziantep Mutfağı, kültürler sentezinden oluşmaktadır. Gaziantep ' te daha çok ete dayalı bir yemek kültürü vardır. Yemekler bol yağlı ve baharatlı olarak hazırlanır. Yemeklerde daha çok koyun eti kullanılmaktadır. Tavuk eti, Hindi eti ve son olarak da deve kuşu eti kullanılmaya başlanmıştır. Balık yemekleri ve sebze yemekleri yok denecek kadar azdır. Sebze yemekleri de etli olarak hazırlanmaktadır. Gaziantep Mutfağının en güzel yemekleri, Ramazan ayında ve bayramlarda yapılmaktadır. Ramazan ayında ve bayramlarda yemekler imece usulü hazırlanmaktadır. Örneğin; Yuvalama, Ramazan ayında ve bilhassa bayramlarda her evde mutlaka yapılan zahmetli bir yemektir.  GAZİANTEP MUTFAĞINA AİT ÇORBALARIN İSİMLERİ :  1- Gaziantep Tarhana Çorbası  2- Öz Çorba  3- Muni Çorbası  4- Aşir ( aşure ) Çorbası  5- Maşhor Çorbası 6- Keme Çorbası  7- Dövmeli Alaca Çorba  8- Yoğurtlu Dövme Çorbası  9- Ekşili Malhıtalı ( ekşili kırmızı mercimekli ) Çorba   10- Süzme Kırmızı Mercimek Çorbası  11- Maş Çorbası  12- Un ( püşürük ) Çorbası  13- Yoğurtlu Un Çorbası  14- Lebeni  Çorbası  15- Düğün Çorbası  16- Yoğurt Çorbası  17- Süt Çorbası  18- Soğan Çorbası  19- Şafak Çorbası  20- Börek Çorbası  21- Katma Çorbası  22- Bulgurlu Çorba  23- Mercimekli Tarhana Çorbası  24- Fıstıklı Çorba  25- Aşir Çorbası  26- Tavuklu Pirinç Çorbası  27- Fıstıklı Tavuklu Un Çorbası  28- Halder Çorbası  29- Pirpirim Çorbası  30- Et Paçası Çorbası  31- Simit ( ince bulgur ) Çorbası  32- Bademli Patlıcan Çorbası  33- Ekmek Aşı Çorbası  34- Yoğurtlu Dövmeli Pirpirim Çorbası  35- Mercimekli Bulgurlu Lapa Çorbası  36- Malhıtalı Çorba  37- Beyran Çorbası  38- Dövmeli Paça Çorbası  39- Yoğurtlu Maş Çorbası  40- Sebze çorbası  41- Soğuk Çorba  42- Omaç Çorbası  43- Ekmekten Omaç Çorbası  44- Kavurmalı Antep Çorbası  45- Bulama Çorbası  46- Öcce  47- Tennuri Çorbası  48- Şehriye Çorbası  50- Uyduruk Çorba  51- Pazılı Lebeniye Çorbası  52- Tatlılı Malhıta Çorbası                                                                                                                                                  
- Süzme mercimek çorbası -
- Süzme mercimek çorbası -
- Süzme mercimek çorbası -

SEVGİ ' NİN SPESYAL BALIK ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Sıcak veya Soğuk Çorba -

- Sevgi ' nin spesyal balık çorbası -
 MALZEMELER :  200 gr. ' lık somon dilimi, 3 dal taze soğan, 4 büyük diş sarımsak veya 2 dal taze sarımsak, 1 tane küçük boy kereviz, 1 tane patates, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2-3 dal maydanoz, 1 küçük demet roka, 1 çorba kaşığı un, 1 tane defne yaprağı, yarım çay kaşığı kimyon, 1-2 tutam muskat ( Hint cevizi ), 2-3 tutam karabiber, yarım limon suyu, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 tane limonun rendelenmiş kabuğu   HAZIRLANIŞI :  Somon dilimi yıkanır ve üzerini örtecek miktarda su, defne yaprağı ve 1-2 tutam tuz ile haşlanır. Haşlanınca ateşten alınıp, ılınmaya bırakılır. Ilınınca, balığın kılçıkları ayrılır ve lokmalık parçalara bölünür. Balığın haşlandığı su süzülür. Taze soğan ve sarımsaklar ayıklanır. Bol su ile yıkanarak temizlendikten sonra ince ince kıyılır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, ince ince kıyılan taze soğan, sarımsaklar, karabiber ve tuz koyulur. Karıştırılarak, kavrulur. Un serpiştirilerek, kavurmaya devam edilir. Kereviz ve patateslerin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Kavrulan karışıma ilave edilir ve birlikte 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra süzülen balık suyu, içme suyu ile 4 su bardağına tamamlanarak, çorba tenceresine boşaltılır. Muskat ( Hint cevizi ), kimyon, tuz ilave edilir ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ateş kısılır. Roka yaprakları, bol su ile yıkanıp temizlendikten sonra pişen çorbaya ilave edilir. Lokmalık parçalara bölünmüş balık etleri ilave edilir. Ateşten alınır. Yarım limonun suyu sıkılarak, çorbaya ilave edilir. Çorbanın tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan balık çorbası, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Rendelenmiş limon kabuğu serpilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                                                            
- Sevgi ' nin spesyal balık çorbası -
 
- Sevgi ' nin spesyal balık çorbası -
               

26 Şubat 2015 Perşembe

AYA KÖFTELİ KULAK ÇORBASI - MALATYA MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Aya köfteli kulak çorbası - 
  MALZEMELER :  MALZEMELER :  AYA KÖFTESİ İÇİN ;  200 gr. yağsız çiğ köftelik kıyma, 1 çay bardağı sümüt, 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz   HAMURU İÇİN ;  1 tane yumurta, 1 su bardağı un, Biraz ılık su, 1 çay bardağı nohut ( akşamdan ıslatılmış ), 1 kg. kemik ( kemik suyu için ), 2kg. yoğurt, 1 çay kaşığı tuz  AYA KÖFTESİNİN HAZIRLANIŞI :  Kıyma, sümüt,kırmızı biber, karabiber ve tuz yoğrulur. Nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Kızgın tereyağında kızartılır. HAMURUN HAZIRLANIŞI : Yumurta, un, su ve tuz ile hamur hazırlanır. Özleştirilir. Dinlendirilir. Oklava ile 2-3 mm. kalınlığında açılır. 5-6 mm. ' lik karelere kesilir.  ÇORBANIN HAZIRLANMASI :  Kemikler yıkanır. Bol su ile ateşe koyulur. Akşamdan ıslatılmış nohut, haşlanır. Aya köfteleri ve kemik suyu bir tencereye alınır. Yeterli miktarda tuz ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Kaynayan kemik suyuna, çorbalık hamur koyulur. Hamurlar pişince, haşlanmış nohut ile kızartılmış aya köfteleri ilave edilir. Ateş kapatılır. Ara sıra karıştırılarak, kaymak tutması önlenir. Biraz ılınınca, ezilmiş yoğurt ilave edilerek, karıştırılır. ÜZERİNE ; Tereyağında kırmızı biber ile nane köpürtülerek, dökülür. Sofraya götürülerek, servis yapılır.   Afiyet olsun.                                              
- Aya köfteli kulak çorbası -
- Aya köfteli kulak çorbasının köfteleri -
- Aya köfteli kulak çorbası -
- Aya köfteli kulak çorbasının hamurları -     
- Aya köfteli kulak çorbasının köfteleri -

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA YANI - FINDIKLI KIYMALI - PIRASALI - BAHARATLI - SADE EKMEKCİKLER ( 10 kişilik ) - Ilık veya Soğuk -

Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Fındıklı kıymalı ve sade ekmekcikler -
 FINDIKLI   KIYMALI   EKMEK :  HAMUR MALZEMELERİ : Yaklaşık 5 su bardağı un ( alabildiği kadar ), 1 tatlı kaşığı yaş maya, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı toz şeker, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı oda sıcaklığında su   Diğer Malzemeler ; 1 su bardağı ince çekilmiş fındık, 200 gr. kavrulmuş kıyma   HAZIRLANIŞI :  İçinde yarım bardak su bulunan 2 ayrı su bardağının birisine; yaş maya ve tuz koyulup karıştırılır. Diğer su bardağındaki suya ise; toz şeker ve zeytinyağı koyulup karıştırılır. Cam yoğurma kabına, önce 5 su bardağı elenmiş un koyulur. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, yaş maya ve tuz koyularak karıştırılmış su koyulur. Havuzun kenarındaki unlar azar azar içeriye doğru çekilerek, hamur yoğurmaya başlanır. Toz şeker ve zeytinyağı koyularak karıştırılmış su ilave edilir. Her iki bardaktaki karışımların, hamur oluşturulmadan önce birbirlerine değmemesine özen gösterilir. Elâstik bir hamur elde edinceye kadar, gerekirse azar azar un ilavesi yapılarak, yoğrulur. Elde edilen elâstik hamurun üzeri temiz nemli bir bez ile örtülür. Mayalanması için sıcak bir yerde 2-3 saat bekletilir. Mayalanan hamur, 3 eşit parçaya ayrılır. *1. parça mayalanmış hamura, ince çekilmiş fındık ile kavrulmuş kıyma koyulur ve tekrar yoğrulur. İlave edilen malzemeler eşit dağılıncaya kadar yoğurmaya devam edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Avuç içinde yuvarlanır ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Fırın 180 derecede ısıtılır. ÜZERİNE ; Bolca su sürülür. İnce çekilmiş toz fındık serpilir ve ısınan fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Servis kabına yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.    * 2. parça mayalanmış hamura; ayıklanmış, yıkanmış ve kurulandıktan sonra ince ince doğranmış pırasalar 2 çorba kaşığı zeytinyağı, kimyon, kırmızı toz  biber, karabiber ve tuz ile kavrulur. Soğutulduktan sonra ilave edilir ve yoğrulur. Eşit karışım sağlandıktan sonra küçük mekik ekmek modeli verilir. Üzeri bıçak ile çizilir ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine, bol miktarda su sürülür. Önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılır. Servis tabağına çıkarılır. Hazırlanan çorba ile birlikte ılık veya soğuk servis yapılır.   Afiyet olsun.    * 3. parça mayalanmış hamur 2 eşit parçaya ayrılır. 1. parça; oklava yardımı ile dikdörtgen şeklinde açılır. Birer parmak genişliğinde ince uzun şeritler kesilir. Bu şeritlerden üçünün ucu birleştirilir ve saç örgüsü şeklinde örülüp, tekrar uçları birleştirilir. Elde edilen saç örgüsü modelli ekmekler, fırın tepsisine yerleştirilir. Hamurun diğer kısmı ile ince uzun rulolar yapılıp, kendi etrafında döndürülür ve uçları birleştirilerek, simit şekli verilir. Fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine bolca su sürülür. Bir parça hamur, oklava ile yarım parmak kalınlığında açılır. Balık kalıbı ile kesilir. Üzerine bolca su sürülür. Toz zerdeçal, çöreotu, susam, toz kırmızı biber serpilir ve fırın tepsisine yerleştirilir. İsteğe bağlı olarak, baharat kullanılmadan, sade olarak da bırakılabilir veya baharatlar, hamur ile karıştırılarak da hazırlanabilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, altları ve üstleri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Servis tabağına yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde ılık veya soğuk servis yapılır.  Afiyet olsun.     * BİLGİ ; Hazırlanan ekmekcikler, kapağı sıkıca kapatılmış, hava almayan saklama kaplarına koyulup, buzdolabında 4-5 gün bekletilebilir. 3-4 gün sonra buzdolabından çıkarıldığında, yanmaz yüzeyli tavada ısıtılırsa, ilk günkü gibi yumuşacık ve lezzetli  ekmekler elde edilir.                                                                                                                    
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Pırasalı ekmekcikler -
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Baharatlı ve sade ekmekcikler -
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Fındıklı ve kıymalı saç örgüsü ekmek -

25 Şubat 2015 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KURUTULMUŞ BAYAT EKMEK KIRINTILI BUĞDAYLI PIRASA ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


Sevgi ' nin spesyal çorbası - Kurutulmuş bayat ekmek kırıntılı buğdaylı pırasa çorbası -
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Kurutulmuş bayat ekmek kırıntılı buğdaylı pırasa çorbası -
MALZEMELER :  2 dal pırasa, 2 dal taze soğan, 3 su bardağı et suyu, 1 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı haşlanmış buğday, 1 çorba kaşığı kurutulmuş bayat ekmek kırıntısı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı kimyon, 2-3 tutam karabiber ve kırmızı toz biber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı tereyağı, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber, kurutulmuş bayat ekmek kırıntısı   HAZIRLANIŞI : Pırasa ve taze soğanlar ayıklanır. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Çorba tenceresinde tereyağı eritilir. Doğranmış pırasa ve taze soğanlar ilave edilir. Şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, orta hararetli ateşte kavrulur. Kurutulmuş bayat ekmek kırıntıları, karabiber, kırmızı toz biber ve tuz ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Kavrulunca, et suyu ve içme suyu ilave edilir. Karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, haşlanmış buğdaylar eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır. Ateş biraz kısılır. Çorba kıvam alıncaya kadar 1-2 taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Bayat ekmek, mutfak robotundan geçirilir. Rüzgarlı havada veya fırında kurutulduktan sonra servis kabına koyulur. Hazırlanan buğdaylı pırasa çorbası, çorba kâselerine pay edilir. ÜZERİ İÇİN ; Sos tavasında tereyağı kızdırılır. Kırmızı toz biber koyulup, karıştırılır ve ateşten alınıp, kâselerdeki çorbaların üzerine paylaştırılır. Kurutulmuş bayat ekmek kırıntıları eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. * Kurutulmuş bayat ekmek kırıntıları, isteğe bağlı olarak, çorbanın üzerine serpiştirilir.   Afiyet olsun.                                                            
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Kurutulmuş bayat ekmek kırıntılı buğdaylı pırasa çorbası -
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Kurutulmuş bayat ekmek kırıntılı buğdaylı pırasa çorbası -
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Kurutulmuş bayat ekmek kırıntılı buğdaylı pırasa çorbası -

                                         

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA YANI - ÇEMENLİ KIZARMIŞ EKMEK - ( 10 kişilik ) - Soğuk Servis -

 
- Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Çemenli kızarmış ekmek -
   *** MALZEMELER : 1 paket kepekli tost ekmeği, 1 su bardağı doğranarak mevsiminde kurutulmuş domates, 1 su bardağı doğranarak mevsiminde kurutulmuş kırmızı salçalık ( kapya ) biber, 3 diş sarımsak, yarım çay bardağı yeşil zeytinyağı ( soğuk sıkma ), 1 tatlı kaşığı kekik, yarım tatlı kaşığı kimyon, 2-3 tutam karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber   * İsteğe bağlı olarak; 2 çay kaşığı çemen otu   HAZIRLANIŞI :  Tüm malzemeler mutfak robotuna koyulur. Mutfak robotu çalıştırılır. Parçalanıp ezilen malzemeler, macun haline gelir. Dilimlenmiş kepekli tost ekmekleri, fırında, yanmaz yüzeyli tavada veya tost makinesinde kızartılır. Kışlık hazırlıklarla ev usulü hazırlanan çemen, kızarmış ekmeklerin üzerine sürülür. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, soğuk servis yapılır.   Afiyet olsun.  
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Çemenli kızarmış ekmek -
Sevgi ' nin spesyal çorba yanı - Çemenli kızarmış ekmek -

PİRİNÇLİ TAVUK GUMBO - AMERİKA ( LOUİSİNA BÖLGESİ ) MUTFAĞI - ( 6-8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

- Pirinçli Tavuk Gumbo -
 MALZEMELER ;  1 tane kuru soğan, 1 tane küçük boy bütün tavuk, 300 gr. bamya, 1 çay bardağı pirinç, 2 tane domates, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, 5 çorba kaşığı sıvı yağ, 7 su bardağı su, yarım limon, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, karabiber, tuz   HAZIRLANIŞI ;  Tavuk temizlenip yıkandıktan sonra 7 su bardağı su ile haşlanır. Bamyaların baş kısımları koni şeklinde kesilerek çıkartılır ve kararmamaları için limonlu suda bekletilir. Çorba tenceresine, sıvı yağ koyulur ve küp doğranmış kuru soğanlar, pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış domatesler eklenir ve 5 dakika daha birlikte kavrulur. Bamyalar, küp doğranmış kerevizler, havuçlar ve tavuk suyu ilave edilir. Sebzelerin yumuşamasına yakın, pirinçler ilave edilir. Çorba pişince, ayıklanmış tavuk etleri ile baharatlar eklenir. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.     * BİLGİ ;  Amerika ' nın Louisina bölgesinin geleneksel ünlü yemeği olan gumbo, oldukça koyu kıvamlı bir çorbadır. Çorbanın temelini, ağır ateşte yağ ile birlikte 45 dakika kavrulan ve un ile hazırlanan kıvam arttırıcı roux oluşturur. Gumbo yapımında genel olarak bamya, et veya kabuklu deniz ürünleri, soğan, kereviz, domates ve baharatlar kullanılır. Gumbonun iki ana çeşidi vardır. 1-  Creole Gumbo   2-  Cajun Gumbo   1- Creole Gumbo ; Genellikle kabuklu deniz ürünleri, bamya, domates ve roux ile yapılır.  2- Cajun Gumbo ; Rengi koyulaştırılmış roux, baharatlar, tavuk veya diğer kümes hayvanlarının eti ile hazırlanır. Cajun gumbonun içine istenirse sosis, jambon veya bamya da eklenebilir. Gumbo yapımındaki genel kural, et ne kadar açık renk ise, roux ' un renginin o kadar koyu renk olmasıdır. Roux hazırlandıktan sonra sebzeler ve etler ile birlikte minimum 3 saat kaynatılır. Kabuklu deniz ürünleri ve baharatlar, karışımın pişmesine yakın eklenir. 3. bir çeşit olarak yapılan '' Etsiz Gumbo '' ağır ateşte uzun süre roux ile pişirilen bamya ile yapılır. Gumbo, geleneksel olarak, pirinç pilavı ile birlikte servis edilir.    
- Pirinçli tavuk gumbo -

- Pirinçli tavuk gumbo -

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIYMALI MANTAR SOSLU ZENCEFİLLİ HAVUÇ ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


Sevgi ' nin spesyal çorbası - Kıymalı mantar soslu zencefilli havuç çorbası -
MALZEMELER :  SOS MALZEMELERİ ; 1 tane küçük boy kuru soğan, 2 dal taze soğan, 3 diş sarımsak, 300 gr. yağsız dana kıyması, 10 tane kültür mantarı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1-2 tutam karabiber, kimyon, kırmızı toz biber, toz zerdeçal, tuz   DİĞER MALZEMELER ; 1 tane küçük boy kuru soğan, 1 çorba kaşığı un, 2 su bardağı et suyu, 2 su bardağı  içme suyu, 3 tane büyük boy havuç, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1-2 tutam karabiber, yarım çay kaşığının yarısı kadar toz zerdeçal   ve tuz   HAZIRLANIŞI ; Havuçların üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra mutfak robotundan geçirilerek, rendelenir veya el rendesi ile ince boyutta rendelenir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır. Çentilen kuru soğanlar ilave edilerek, orta hararetli ateşte kavrulur. Üzerine un serpilerek, kavurmaya devam edilir. Un kavrulunca, rendelenmiş havuçlar ilave edilir. Karıştırılarak 1-2 dakika sotelenir. Havuçlar diriliğini kaybedince, tavuk suyu, et suyu veya içme suyu ilave edilir. Karabiber, toz zerdeçal, kimyon, kırmızı toz biber ve tuz serpilir. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. SOS İÇİN ; Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Tavada tereyağı eritilir. Çentilmiş kuru soğanlar ilave edilerek, orta hararetli ateşte hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Karabiber, kimyon, kırmızı toz biber, toz zerdeçal serpilir. Kıyma ilave edilir. Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar karıştırılarak kavrulur. Mantarların üzeri, nemli bezle iyice silinerek, temizlenir ve boylamasına ince ince kıyılır. Kavrulan kıymaya ilave edilir. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Kavrulunca, ateşten alınır. Ayıklanıp yıkanmış ve kurulandıktan sonra ince ince doğranmış taze soğanlar ilave edilip karıştırılır. Pişen çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek ayarlanır. Çorba tabaklarına pay edilir. ÜZERİNE ; Hazırlanan kıymalı ve mantarlı sos paylaştırılır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                                        
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Kıymalı mantar soslu zencefilli havuç çorbası -

Sevgi ' nin spesyal çorbası - Kıymalı mantar soslu zencefilli havuç çorbası -
Sevgi ' ni spesyal çorbası - Kıymalı mantar soslu zencefilli havuç çorbası -

23 Şubat 2015 Pazartesi

TAVUKLU ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Tavuklu arpa şehriye çorbası -
MALZEMELER :  1 tane tavuk göğsü, 1 su bardağı arpa şehriye, 6 su bardağı tavuk suyu, 1 tane defne yaprağı, 1 tane limon, yeterli miktarda karabiber, kimyon ve tuz  ÜZERİ İÇİN ; Birkaç sap maydanoz   HAZIRLANIŞI :  Tavuk göğüs eti temizlendikten sonra çorba tenceresine koyulur. Defne yaprağı, karabiber ve tuz ilave edilir. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su eklenir. Orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Pişince tencereden çıkartılıp, tabak içine alınır ve ılınmaya bırakılır. Haşlandığı su, başka bir kaba süzülür. Çorba tenceresine, tavuğun haşlanıp süzülen suyundan 6 su bardağı koyulur. Eksik gelirse, su ile tamamlanır. Orta hararetli ateşte kaynatılır. Kaynayınca, arpa şehriyeler ilave edilir. Haşlanan tavuk göğüs eti, lokmalık parçalara kesilerek, çorbaya ilave edilir. Birlikte şehriyeler pişinceye kadar kaynatılır. Pişince, ateşten alınır. Kimyon serpilerek, karıştırılır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Yıkanıp kurulanmış maydanoz yaprakları doğranır. Limon dilimleri eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * İsteğe bağlı olarak çorbaya, domates rendesi veya salça da koyulabilir.  * Yumurta sarısı ve limon suyu kullanılarak, terbiye de yapılabilir.                                                                                                                                        
- Tavuklu arpa şehriye çorbası -
- Tavuklu arpa şehriye çorbası -

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - FINDIKLI PAZI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 
- Sevgi ' nin spesyal çorbası - Fındıklı pazı çorbası -
MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 diş sarımsak, 500 gr. pazı, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 çorba kaşığı bulgur, 1 çorba kaşığı domates salçası, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı et suyu veya tavuk suyu, 4 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı sirke, 1-2 tutam muskat rendesi, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay bardağı irice  çekilmiş fındık içi   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. Küçük küpler halinde doğranır. Pazı, ayıklanır. Bol su ile yıkanır. Sirkeli suda bekletilir. Suyu süzülür ve ince ince kıyılır. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Doğranmış kuru soğan ile sarımsaklar ilave edilir. Tuz ve karabiber eklenir. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, sararıncaya kadar kavrulur. Salça koyularak, kavurmaya devam edilir. Doğranmış pazılar koyulur.1-2 karıştırıldıktan sonra et suyu veya tavuk suyu ilave edilir. İçme suyu eklenir. Muskat rendesi serpilir. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ateş kısılır. Kısık ateşte, pazılar yarı yarıya pişince, yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinç ile bulgur ilave edilir. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, pirinç ve bulgur pişip, yumuşayıncaya kadar kısık ateşte tutulur. Pirinç ile bulgur pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılır.  ÜZERİNE ; Sumak ile irice dövülmüş fındık içi serpiştirilir. Karıştırılır ve sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                              
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Fındıklı Pazı çorbası -
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Fındıklı pazı çorbası -

22 Şubat 2015 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI -TAVUKLU KURU BAMYA ÇORBASI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

Sevgi ' nin spesyal çorbası - Tavuklu kuru bamya çorbası -
 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 4 diş sarımsak, 300 gr. tavuk göğüs eti, 200 gr. kuru bamya, 1 tane domates, 1 tane çerliston biber, 1 çay bardağı pirinç, 1 çorba kaşığı tereyağı, 5 su bardağı tavuk suyu, 3 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 2+2 çorba kaşığı sirke, 1+1 çay kaşığı kimyon, yeterli miktarda karabiber, toz kırmızı biber ve tuz   HAZIRLANIŞI : Tavuk göğüs eti yıkanır ve tencereye koyulur. Üzerini 2 parmak geçecek miktarda su ilave edilir. Defne yaprağı, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon, tuz veya 1 çay kaşığı tavuk baharatı koyularak, haşlanmaya bırakılır. Kuru bamyaların üzerindeki tüyleri temizlemek için temiz kuru bir bez ile ovulur. Kuru soğan ile sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küp şeklinde doğranır. Çerliston biberin sap ve tohumları çıkarılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çukur tencerede, 2 çorba kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı tuz koyulmuş su kaynatılır. Kaynayınca, temizlenmiş kuru bamyalar koyulur ve orta hararetli ateşte, hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca, süzgeç ile suyu süzdürülür. Soğuk sudan geçirilir. Bamyaların dizildiği ip çıkarılır. Çorba tenceresine tereyağı koyularak, eritilir. Eriyince, doğranmış kuru soğanlar ile sarımsaklar ilave edilir. Karıştırılarak, kavrulur. Biber salçası koyulur. Daha sonra doğranmış çerliston biberler koyulur. Kavurmaya devam edilir. Kabukları soyulup, küp doğranmış domatesler ilave edilerek, birlikte biraz daha kavrulur. Haşlanmış kuru bamyalar ilave edilir. 1-2 karıştırılır. Haşlanan tavuk göğüs eti, tencereden çıkarılarak tabağa koyulur ve ılınması için bekletilir. Bu arada tavuk göğsünün haşlandığı su, süzgeç yardımı ile süzülür. Süzülmüş bu tavuk suyu, su ile 8 su bardağına tamamlanarak kavrulan malzemelere ilave edilir. Ilınan tavuk göğüs eti, küçük küpler halinde doğranarak, çorbaya ilave edilir. Kimyon, karabiber, toz kırmızı biber ilavesi ile kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıkanmış pirinç koyulur. Pirinçler pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. 2 çorba kaşığı sirke ilave edilerek, karıştırılan çorba, baharatlı çemen sürülmüş kızartılmış ekmek dilimleri eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * BAHARATLI ÇEMENİN KIŞLIK HAZIRLIKLARLA EV USULÜ HAZIRLANIŞI :   MALZEMELER ; 1 çay bardağı mevsiminde doğranarak kurutulmuş salçalık kırmızı biber ( kapya biber ), 1 çay bardağı mevsiminde doğranarak kurutulmuş domates, 1 çorba kaşığı yeşil zeytinyağı ( soğuk sıkma zeytinyağı ), 1 çay kaşığı kekik, 2 tane soyulmuş sarımsak, yarım tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı acı pul biber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber   * İsteğe bağlı olarak; 1 çay kaşığı çemen otu, yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi   HAZIRLANIŞI : Tüm malzemeler, mutfak robotuna koyularak ezilir. Macun kıvamına gelince çıkarılır. Kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. Çorba eşliğinde servis yapılır. * İsteğe bağlı olarak; bir küçük cam kavanoza koyulup, buzdolabında 2 hafta tutulabilir. Kahvaltılık olarak da kullanılabilir.                                                                                                                                            
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Tavuklu kuru bamya çorbası -

21 Şubat 2015 Cumartesi

İPEK ' İN SPESYAL ÇORBA YANI - ALACALI ROLL - ( 8-10 kişilik ) Ilık veya Soğuk Servis -

 
- İpek ' in spesyal çorba yanı - Alacalı roll -
* MALZEMELER :  1 tane yumurta, 2 çorba kaşığı yumuşak tereyağı, yarım çay bardağı zeytinyağı, 3 su bardağı un, 1 çorba  kaşığı kakao, 1 çorba kaşığı toz tarçın, 1 küçük paket kabartma tozu, 1 çorba kaşığı pudra şekeri, 2 çay kaşığı tuz   HAZIRLANIŞI :  Cam yoğurma kabına, un elenir. Kabartma tozu, pudra şekeri, tuz koyularak karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, yumurta kırılır. Yumuşatılmış tereyağı, zeytinyağı ve pudra şekeri  koyulur. Havuz içindeki malzemeler, el ile karıştırılır. Yanlardaki unlar, azar azar içeriye doğru çekilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur. Hamur, 15-20 dakika üzeri örtülerek, dinlendirilir. Dinlenen hamur, 2 eşit parçaya bölünür. Yarısına kakao ile toz tarçın ilave edilerek, eşit karışım sağlanıncaya kadar yoğrulur. Bu kakao tarçın karışımlı hamurdan fındık  büyüklüğünde parça kopartılır. Sade hamurdan da fındık büyüklüğünde parça kopartılır. Avuç içinde yuvarlayıp birleştirilerek, alacalı roll elde edilir. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Tüm hamur bu şekilde çalışılarak, bitirilir. Önceden 170 derecede ısıtılan fırında kontrollü olarak, yaklaşık 30 dakika pişirilir. Altı ve üstü kızarıp pişince, fırından çıkarılır. Servis kabına yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, ılık veya soğuk servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                      
İpek ' in  spesyal çorba yanı - Alacalı  roll -
İpek ' in  spesyal çorba yanı -  Alacalı  roll -