30 Mart 2015 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL KEREVİZLİ HAMSİ ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Sevgi ' nin spesyal kerevizli hamsi çorbası -
  MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 5 diş sarımsak, yarım kg. hamsi, 2 çorba kaşığı rendelenmiş kereviz, 2 çorba kaşığı mısır unu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çorba kaşığı tereyağı, 1 dal yapraklı kereviz sapı, 1 tane limon, 2 su bardağı balık suyu, 2 su bardağı sebze suyu, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı anason ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  2 çay kaşığı anason, yapraklı 4 minik kereviz sapı, 4 tutam kırmızı pul biber  HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve irice doğranır. Hamsi balıkları, orta kılçığı çıkarılarak yani fleto şeklinde ayıklanır. Yıkanır ve suyunun süzülmesi için, süzgeçte bekletilir. Çorba tenceresine, tereyağı ile zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte kızdırılır. Kızınca içine, doğranmış kuru soğanlar ile sarımsaklar koyulur. Defne yaprağı, karabiber ve tuz eklenir. Kuru soğanlar sararıncaya kadar karıştırılarak, kavrulur. Mısır unu serpiştirilerek, kavurmaya devam edilir. Rendelenmiş kereviz, eklenir. Yapraklı kereviz sapı, iyice yıkandıktan sonra irice kıyılır ve çorba tenceresine eklenir. Birlikte kavurmaya devam edilir. Balık suyu boşaltılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, 5 dakika pişmeye bırakılır. Ayıklanmış hamsiler, açık fileto şeklinde tencerenin içine yayılarak, tek tek yerleştirilir. Üzerine, sebze suyu boşaltılır. Anason serpilir. Balıklar pişinceye kadar kaynatılıp, ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Tencerenin içinden, çorbayı süzdükten sonra ilave etmek üzere, birkaç tane hamsi filetosu çıkarılıp, tabağa alınır. Süzgeçten veya el blenderinden geçirilerek, ezilir. Tekrar ateşe koyulur. Gerekiyorsa sıcak su ilave edilerek, çorbanın kıvamı ayarlanır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Servis kâselerine pay edilir. Üzerlerine; tabağa çıkarttığımız hamsi fletoları yerleştirilir.  ÜZERLERİ ; Yapraklı minik kereviz sapları, anason ve kırmızı pul biber ile süslenir. Limon dilimleri eşliğinde, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                            
 - Sevgi ' nin spesyal kerevizli hamsi çorbası -
- Sevgi ' nin spesyal kerevizli hamsi çorbası -
- Sevgi ' nin spesyal kerevizli hamsi çorbası -

29 Mart 2015 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - CEVİZLİ PATATES ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


Sevgi ' nin spesyal çorbası - Cevizli patates çorbası -
  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan veya 1 sap pırasa, 3 tane büyük boy patates, 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 4 su bardağı et suyu, 1 tatlı kaşığı un, yarım çorba kaşığı salça, 1 çay bardağı irice dövülmüş  ceviz içi, yeterli miktarda karabiber, kimyon, toz kırmızı biber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ; 3 sap ince kıyılmış dereotu, 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi, 4 tatlı kaşığı salçalı sos   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğan veya pırasalar ile sarımsaklar ayıklanır. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Çorba tenceresine, tereyağı ile zeytinyağı koyulup, orta hararetli ateşte kızdırılır. Doğranmış kuru soğanlar veya pırasalar, sarımsaklar ve irice dövülmüş ceviz içi  ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, sararıncaya kadar kavrulur. Salça koyulur. Biraz birlikte kavrulduktan sonra un serpiştirilir ve biraz kavrulur. Patateslerin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranarak, çorba tenceresine ilave edilir. Karıştırılarak 1-2 dakika kavurduktan sonra et suyu boşaltılır. Karabiber, kimyon, toz kırmızı biber ve tuz ilavesiyle karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, pişmeye bırakılır. Patatesler pişip yumuşayınca, 4 çorba kaşığı tencereden çıkartılarak, kap içine alınır. Çorba tenceresi ateşten alınır. Tenceredeki patatesler, süzgeçten geçirilerek, ezilir veya el blenderi kullanılarak, ezilir. Tencere tekrar orta hararetli ateşe koyulur. Gerekiyorsa, sıcak su ilavesi yapılarak, çorbanın kıvamı ayarlanır. Bir taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Çorba tabaklarına pay edilir. Her bir tabağın üzerine, daha önce tencereden çıkarılan tane patateslerden, birer çorba kaşığı ilave edilir.  ÜZERİ ; Dereotu, ceviz içi ve salçalı sos ile süslenir. Sıcak servis yapılır.    Afiyet olsun.                                  
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Cevizli patates çorbası -
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Cevizli patates çorbası -
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Cevizli patates çorbası -

28 Mart 2015 Cumartesi

ÇORBA YANI - BULGUR EKMEĞİ - ( 6 kişilik ) - Ilık Servis -


Çorba yanı - Bulgur ekmeği -
  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 su bardağı bulgur unu, 2 çorba kaşığı kavurma, 1 çorba kaşığı salça, yeterli miktarda tuz   Kızartmak için ;  Yeterli miktarda sıvı yağ  HAZIRLANIŞI : Yoğurma tepsisine, bulgur unu koyulur. Tuz ilave edilerek, karıştırılır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendenin orta kalınlıktaki bölümü ile rendelenerek, bulgur ununa eklenir. Kavurma ve salça da ilave edilerek, macun kıvamına gelinceye kadar iyice yoğrulur. Pide şeklinde ve boyutunda, yuvarlaklar hazırlanır. Kızdırılmış sıvı yağda kızartılır veya 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Hazırlanan bulgur ekmekleri, servis tabağına yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, ılık servis yapılır.    Afiyet olsun.                                
Çorba yanı - Bulgur ekmeği -
Çorba yanı - Bulgur ekmeği -
Çorba yanı - Bulgur ekmeği -
Çorba yanı - Bulgur ekmeği -

SEVGİ ' NİN SPESYAL BALIK ÇORBASI - HAMSİ ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -
  MALZEMELER :  3 tane kuru soğan, 5 diş sarımsak, yarım kg. hamsi balığı, 2 çorba kaşığı mısır unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 dal yapraklı kereviz sapı, 6 tane tere yaprağı, 4 su bardağı balık suyu, 1 tane yıldız anason, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tane limon, yeterli miktarda her renkten taze çekilmiş karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ;  1 kâse patlamış mısır, 1 çorba kaşığı kırmızı toz biber  HAZIRLANIŞI ;  Kuru soğan ile sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra sarımsaklar büyük parçalar halinde doğranır. Kuru soğanlar, yarım ay şeklinde, ince ince doğranır. Hamsi balıkları fileto şeklinde ( orta kılçığı ile başı çıkarılarak ) ayıklanır. Yıkanır ve suyunun süzülmesi için kevgirde bekletilir. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Isınınca, iri doğranmış sarımsaklar koyulur ve sararıncaya kadar karıştırılarak, kavrulur. Kavrulunca, yarım ay şeklinde ince ince doğranmış kuru soğanlar ilave edilir. Karabiber, tuz ve yıldız anason eklenir. Kuru soğanlar karamelize oluncaya kadar kavrulur. Mısır unu serpiştirilir ve birlikte 1-2 dakika daha karıştırılarak kavrulur. Kaşık ile üstü düzleştirilir ve 2 su bardağı balık suyu ilave edilir. Üzerine, fileto olarak ayıklanmış hamsi balıkları, açık fileto olarak dizilir. Üzerine tekrar 2 su bardağı balık suyu boşaltılır. Tencerenin kapağı kapalı olarak, orta hararetli ateşte, 5 dakika pişmeye bırakılır. Yapraklı kereviz sapı ile tere yaprakları bol su ile yıkanıp, kurulandıktan sonra kaşıktan sarkmayacak şekilde ince ince doğranır ve çorba tenceresine ilave edilir. Kimyon serpilir. 1-2 dakika pişirildikten sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Yıldız anason çıkarılır. Yarım limonun suyu sıkılarak, çorbaya ilave edilir ve karıştırılır. Pişirilen çorba, çorba kâselerine pay edilir.  ÜZERİNE ; 1 avuç patlamış mısır serpiştirilir. Mısırların üzerine kırmızı toz biber serpilir. Patlamış mısır eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * Yapraklı kereviz sapı ile tere yaprakları yerine, karalahana veya ıspanak yaprakları da kullanılabilir.                                                                                                                                                        
Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -
Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -
Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -
Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -

21 Mart 2015 Cumartesi

KUŞKONMAZ ( TİLKİŞEN ) ÇORBASI - ANTALYA MUTFAĞI - - AKDENİZ BÖLGESİ - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

- Kuşkonmaz ( tilkişen ) çorbası -
 MALZEMELER :  2 demet yabani kuşkonmaz ( tilkişen ), 3 su bardağı et suyu, 3 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 2 tane limon, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Yabani kuşkonmazların uçları, yaklaşık küçük parmak uzunluğunda kırılır. Kolayca kırılmayan dip kısımları atılır. Kuşkonmazlar yıkanır. Yüksek ateşte kaynayan tuzlu suya atılarak, hafif diri kalacak şekilde 3-5 dakika haşlanır. Tencereden çıkartılır ve suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Çorba tenceresine un koyulur. Kısık ateşte şimşir kaşık ile karıştırılarak, hafif sararıncaya kadar kavrulur. Tereyağı ilave edilir. Tereyağı eriyinceye kadar, un ile birlikte kavurmaya devam edilir. Et suyu azar azar ilave edilir. Karıştırılarak un, et suyuna yedirilir. Orta hararetli ateşte, kaynatıldıktan sonra süt ilave edilir. Ara sıra karıştırılarak, kaynatmaya devam edilir. Çorba kıvam alınca, haşlanmış kuşkonmazlar ile tuz ilave edilir. Birkaç taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınan çorba, porselen servis kabına boşaltılır. Limon dilimleri ile birlikte sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.  * Yabani kuşkonmaza ( tilkişen ) Antalya' da; tarla çakısı, tarla çivisi veya tildiren de denilmektedir. Yeşil renkli olanlarına daha sık rastlanmaktadır.                                                                                                                                                    
- Kuşkonmaz ( tilkişen ) çorbası -
- Kuşkonmaz ( tilkişen ) çorbası -     
- Kuşkonmaz ( tilkişen ) çorbası -

19 Mart 2015 Perşembe

KORUK SULU ÇAPUT ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Koruk sulu çaput çorbası -
  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 15 tane asma yaprağı, 250 gr. kuzu but kuşbaşı et, 1 çorba kaşığı tereyağı, 6 su bardağı et suyu, yarım çay bardağı taze sıkılmış koruk suyu, yeterli miktarda karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı kimyon   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küp şeklinde doğranır. Çorba tenceresinde tereyağı eritilir. Doğranan kuru soğanlar ilave edilerek, orta hararetli ateşte hafifçe sararıncaya kadar karıştırılarak, kavrulur. Yıkanmış, kuzu but kuşbaşı et ilave edilir ve karıştırılarak birlikte kavurmaya devam edilir. Kavrulunca, üzerine et suyu boşaltılır ve etler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Etler yumuşayınca, kaşıktan sarkmayacak şekilde, çok ince kıyılan asma yaprakları ilave edilir. Birkaç dakika sonra yıkanmış pirinçler ilave edilir. 1 çay kaşığı kimyon, karabiber ve tuz ilave edilir. Pirinçler açılıncaya kadar pişirilir. Pirinçler pişince, ateşten alınır. Koruk suyu ilave edilip, karıştırılır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Kimyon serpilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                                                                                                            
- Koruk sulu çaput çorbası -
- Koruk sulu çaput çorbası -
- Koruk sulu çaput çorbası -

KIYIR POĞAÇA HAMURUNDAN ÇORBA YANI ( 20 tane ) - Sıcak veya Ilık Servis -


- Kıyır poğaça hamurundan çorba yanı -
  MALZEMELER :  1 tane yumurta + 1 yumurta akı, 4 su bardağı un, yarım su bardağı mısır unu, 1 çay bardağı suluca yoğurt, 1 çay bardağı süt, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1,5 çay bardağı eritilmiş tereyağı, 1 çorba kaşığı mahlep, 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz  ÜSTÜ İÇİN ; 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı süt, 1 çorba kaşığı çöreotu   HAZIRLANIŞI ; Cam yoğurma kabına yumurta, süt, yoğurt ve yağlar koyulur ve çırpma teli ile çırpılır. Kabartma tozu karıştırılmış un, mısır unu ve mahlep eklenir ve karıştırılır. Yoğrularak, ele yapışmayan yumuşaklıkta bir hamur oluşturulur. Hamurdan parçalar kopartılarak, istenilen şekilde çorba yanları hazırlanır. Poğaça yapılmak istenirse, koparılan hamur avuç içinde yassıltılır. İçine istenilen malzeme koyularak kapatılır. Poğaça ve istenilen şekillerde hazırlanan çorba yanları, yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. ÜSTÜ İÇİN ; Cam kâsede yumurta sarısı ile süt karıştırılır ve hazırlanan hamurların üzerine sürülür. Üstüne, çöreotu serpiştirilir. Önceden 180 derecede ısıtılan fırında, altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince fırından çıkarılır. Servis kabına yerleştirilir. Hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.         * İsteğe bağlı olarak hamura ince kıyılmış birkaç sap dereotu da ilave edilebilir.                                                                                                                        
- Kıyır poğaça hamurundan çorba yanı -
- Kıyır poğaça hamurundan çorba yanı -
- Kıyır poğaça hamurundan çorba yanı -

16 Mart 2015 Pazartesi

ÇORBA YANI - YAPMA - GAZİANTEP MUTFAĞI - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ( 5-6 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Servis -


Çorba yanı - Yapma - 
 MALZEMELER ; 1 baş kuru soğan,  200 - 300 gr. çiğköftelik yağsız kıyma, 2 su bardağı simit ( köftelik ince bulgur ), 1 tane yumurta, 1 kaşık domates-biber karışık salça, 3 çorba kaşığı un, yeterli miktarda kimyon, karabiber ve tuz    * Kızartmak için zeytinyağı   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğan, incecik kıyılır. Diğer malzemeler ilave edilir. Gerektikçe su ilave edilerek, macun kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 20 - 25 dakika yoğrulur. Köftenin bulguru açılıp yumuşayınca, kıvama gelmiş demektir. Köfte harcı hazır olunca, harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler, avuç arasında bastırılarak yassıltılır. Yarım santimden biraz kalın olacak şekilde hazırlanır. Köftelerin ortası biraz daha kalın, kenarları ise ince olacak biçimde şekillendirilir. Harç bitinceye kadar, aynı işleme devam edilir. Hazırlanan köfteler, kızgın zeytinyağında, fazla harlı olmayan ateşte, önlü arkalı kızartılır. Kızarınca, kâğıt havlu serilmiş tabağa çıkarılır. Servis tabağına yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.       * BİLGİ ;  Yapmanın, patatesli yapma ve süzek yapması gibi çeşitleri vardır. Yapma; yoğurtlu çorbalar, şirinli çorba, cacık, yeşillik ve turp ile servis edilir.            
Çorba yanı - Yapma -
Çorba yanı - Yapma -
Çorba yanı - Yapma -

8 Mart 2015 Pazar

MAŞ ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Maş Çorbası - Gaziantep Mutfağı -
  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 su bardağı maş fasulyesi, 1 çay bardağı pirinç, 1 tane kurutulmuş  kırmızı biber, 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, 2 çorba kaşığı kurutulmuş tarhun, 1 çay bardağı sıvı yağ, 12 su bardağı su, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI : Maş fasulyesi yıkanıp, 12 su bardağı su ile birlikte tencereye koyulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca, maş fasulyelerinin kabukları, üste çıkar. Bu kabuklar, kevgir ile alınıp, tencereden çıkarılır. 6 su bardağı su tencereye ilave edilir. Kabukları soyulup, halkalar halinde doğranan kuru soğan, pirinç, salça, doğranmış kuru kırmızı biber ve tuz eklenerek, pirinçler açılıncaya kadar pişirilir. Tavada yağ ısıtılır ve soğuyunca, tarhun ile kırmızı biber koyulup, çorbaya boşaltılır. Hazırlanan maş çorbası, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.       * Maş fasulyesinin  hücre yenileyici özelliği vardır. Besleyici ve doyurucudur.                                                                              
- Maş Çorbası - Gaziantep Mutfağı -
- Maş Çorbası - Gaziantep Mutfağı -
                                                                             

DÖVMELİ ALACA ÇORBA - GAZİANTEP MUTFAĞI - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

- Dövmeli alaca çorba - 
  MALZEMELER :  3 tane kuru soğan, 1,5 su bardağı dövme, 1 su bardağı yeşil mercimek, yarım su bardağı nohut, 3 tane kuru dolmalık biber, 3 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 çorba kaşığı pul biber, 2 çorba kaşığı kuru tarhun  HAZIRLANIŞI :  Dövme ve nohut, geceden suya koyularak, ıslatılır. Ertesi gün, suyu süzdürülerek, üzerini örtecek miktarda su ile tencereye koyulur. Orta hararetli ateşte, yaklaşık 30 dakika kaynatılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler, kevgir ile alınarak, atılır. Diğer bir tencerede, yeşil mercimek haşlanmaya bırakılır. Haşlanınca, suyu süzdürülür. 2-3 parçaya bölünen kuru biberle birlikte dövmenin piştiği tencereye koyulur. Yaklaşık 20 dakika pişirilir. Malzemelerin hepsi yumuşayıp özleşince, kabuğu soyulduktan sonra iri halkalar halinde doğranan, kuru soğanlar ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE; Tarhun, avuç içinde hafifçe ovalanarak, çorbanın içine bırakılır. Kızdırılan yağa bırakılan kırmızı pul biber, çorbanın üzerinde gezdirilir. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * Dövme yoksa, akşamdan ıslatılan nohut, haşlanır. Tarifteki gibi, mercimek ve kuru biberle birlikte pişirilir. İçine, bulgur ve kuru soğanlar ilave edilip, pişirilir. Üzerine; ufalanmış tarhun koyulur. Kırmızı pul biber yakılır. Bu çorbanın adı da  '' BULGURLU ALACA ÇORBA ''  olur. Gaziantep mutfağında bu çorbalar genellikle, kırmızı pul biber ve turşu ile servis edilir.                                        
- Dövmeli alaca çorba -
- Bulgurlu alaca çorba -
- Bulgurlu alaca çorba -
       

KATMA ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - GÜNEYDOĞU ANADOLU MUTFAĞI ( 4 kişilik ) - Soğuk Çorba -


- Katma çorbası - Gaziantep Mutfağı -
 MALZEMELER :  2 su bardağı dövme, 1-1,5 kg. yoğurt, 3-4 diş sarımsak, yeterince su, kuru nane ve tuz  HAZIRLANIŞI :  Dövme, geceden ıslatılır. Ertesi gün, su ve tuz ile birlikte çorba tenceresine koyulur. Orta hararetli ateşte, pilav gibi oluncaya kadar kaynatılır. Diğer tarafta; kabukları soyulan sarımsaklar, bir tutam tuz ile birlikte tahta havanda iyice dövülerek, yoğurda karıştırılır. 2 su bardağı su ilave edilerek, koyu ayran kıvamını alıncaya kadar çırpılır. Pişen dövme, derin bir kaba koyularak, soğumaya bırakılır. Soğuyunca, özleşinceye kadar yaklaşık 5 dakika yoğrulur. İçine, hazırlanan koyu kıvamlı ayran ilave edilip, karıştırılır. ÜZERİNE ; Biraz kuru nane eklenir. Soğuk servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                              
- Katma çorbası - Gaziantep  Mutfağı -
- Katma çorbası - Gaziantep Mutfağı -
- Katma çorbası - Gaziantep Mutfağı -

BULGURLU ÇORBA - GAZİANTEP MUTFAĞI - GÜNEYDOĞU ANADOLU MUTFAĞI ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

Bulgurlu çorba - Gaziantep Mutfağı
 MALZEMELER :  3 tane kuru soğan, 1 su bardağı kırmızı mercimek, yarım su bardağı bulgur, 3-4 tane kırmızı biber, 6 tane kurutulmuş dolmalık kırmızı biber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ;  3 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 çorba kaşığı tarhın ( tarhun ), 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber   HAZIRLANIŞI :  Kırmızı mercimekler bol su ile yıkanır ve 3 su bardağı su ile tencereye koyularak, orta hararetli ateşte, pişmeye bırakılır. Halka halka doğranmış kuru soğanlar, sıcak suda 5 dakika bekletildikten sonra doğranmış kırmızı biberler ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Mercimekler yumuşayınca, bulgur ve tuz ilave edilir. Bulgur ile birlikte 15 dakika pişirilir. Suyu azalırsa, sıcak su ilavesi yapılır. 5 dakika daha kıvam alması için pişirilir. Pişince, ateşten alınır. ÜZERİNE ; Yağda kızdırılmış tarhın ( tarhun ) ile kırmızı toz biber dökülür. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                                                                  
Bulgurlu çorba - Gaziantep Mutfağı -
Bulgurlu çorba - Gaziantep Mutfağı -
                                                                                                                                                 


GAZİANTEP TARHANA ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Gaziantep tarhana çorbası -
     MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 1,5 su bardağı Gaziantep tarhanası, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarda su, 1 tatlı kaşığı nane, yeterli miktarda  tuz  ÜZERİNE ; 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kuru nane  HAZIRLANIŞI : Antep tarhanası, geceden ıslatılır. Ertesi gün ıslatılmış tarhanalar, el ile ezilerek, yoğrulur. Çorba tenceresinde yağ kızdırılır. Kabukları soyulup, küçük küçük doğranmış kuru soğanlar ilave edilir ve orta hararetli ateşte, hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Yeterince su koyulur. Yoğrulmuş tarhanalar ilave edilerek, pişmeye bırakılır. Sarımsak ve tuz ilave edilerek, çorba kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. ÜZERİNE ; Yağda kızartılmış nane ilave edilerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.