28 Eylül 2015 Pazartesi

ŞEHRİYELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Sıcak servis -


- Şehriyeli yeşil mercimek çorbası - 
  MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 kahve fincanı arpa şehriye, 8 su bardağı kemik suyu, 1 çay bardağı süt, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı un, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı kuru reyhan veya kuru nane   HAZIRLANIŞI : Mercimekler ayıklanıp, yıkanır ve tenceresine koyulur. Üzerini 3-4 parmak geçecek miktarda su koyularak, orta hararetli ateşte, yarı diri şekilde haşlanmaya bırakılır.Haşlanırken üzerinde oluşan köpükler, kevgir ile çıkarılarak, atılır. Yarı diri kıvamında haşlanan yeşil mercimekler, tel süzgece dökülerek, suyu dökülür. Kuru soğanın kabukları soyulur. İnce ince doğranır. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranmış kuru soğanlar ilave edilir. Sararıncaya kadar karıştırılarak kavrulur. Un serpiştirilip, biraz daha kavrulduktan sonra haşlanmış mercimekler ilave edilir. Kemik suyu boşaltılıp karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Mercimekler pişince, arpa şehriye ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılır. Ateş kısılır.10-15 dakika kısık ateşte pişirilir. Şehriyeler pişince, süt boşaltılıp karıştırılır. Tuz ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE; Kuru reyhan veya kuru nane serpilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                    
- Şehriyeli yeşil mercimek çorbası -
- Şehriyeli yeşil mercimek çorbası -
                                                                                                                             

KEMİK SULU MERCİMEK ÇORBASI ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Servis -


- Kemik sulu mercimek çorbası -
  MALZEMELER:  10 su bardağı kemik suyu, 1,5 su bardağı kırmızı mercimek, 2 tane kuru soğan, 1 tane patates, 1 tane havuç, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, yeterli miktarda tuz  TERBİYESİ İÇİN;  1 tane yumurta sarısı, 1 su bardağı süt  ÜZERİ İÇİN;  1 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul veya toz biber   HAZIRLANIŞI :  Kırmızı mercimekler ayıklanır ve bol su ile yıkanıp tel süzgece koyularak, suyu süzdürülür. Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Patatesin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Havucun üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde tereyağı veya zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, kuru soğanlar ilave edilerek, biraz sararıncaya kadar kavrulur. Un serpiştirilip, biraz daha kavrulur. Doğranmış havuçlar, patatesler ve kırmızı mercimekler ilave edilir. Kemik suyu boşaltılır. Karıştırılarak, pişmeye bırakılır. Malzemeler pişince, tel süzgeç veya mutfak robotundan geçirilerek, ezilmesi sağlanır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. TERBİYESİ İÇİN; Yumurta sarısı ile süt çırpılır. Birkaç kaşık çorba suyundan alınıp, terbiyeye ilave edilerek, karıştırılır. Ilınan terbiye hazırlanan çorbaya boşaltılarak, çorba karıştırılır. Tuz serpilip, karıştırıldıktan sonra servis kabına boşaltılır. ÜZERİ İÇİN; Sos tavasında tereyağı kızdırılır. Kırmızı pul veya toz biber karıştırılarak, ateşten alınır. Çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Sofraya götürülen çorba, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      * Bilgi ; Çorba terbiyeleri üç şekilde hazırlanır. 1- Yumurta sarısı ile süt karıştırılır. 2- Yumurta sarısı ile limon suyu karıştırılır. 3- Yumurta sarısı ile limon suyu ve un karıştırılır.

KEMİK SULU SOĞANLI ŞEHRİYE ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 4 çorba kaşığı şehriye, 6 su bardağı kemik suyu, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı un, 3 çorba kaşığı sıvı yağ, 2-3 dal maydanoz, yeterli miktarda karabiber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Çorba tenceresinde zeytinyağı ısıtılır. Doğranmış kuru soğanlar ilave edilir ve orta hararetli ateşte, hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Un serpiştirilip, karıştırılır. Kemik suyu boşaltılır. Tuz serpilir. Kaynayınca, şehriyeler ilave edilir. Şehriyeler pişince, ateşten alınır ve süt ilave edilir. Servis kabına boşaltılır. Maydanoz yaprakları iyice yıkandıktan sonra ince ince kıyılır ve pişen çorbanın üzerine serpiştirilir. İsteğe bağlı olarak, karabiber serpilebilir. Hazırlanan soğanlı şehriye çorbası, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

KEMİK SUYU NASIL ÇIKARILIR ?

  MALZEMELER :  Dana kemiği, 1 tane kuru soğan, 1 tane havuç, Kereviz veya maydanoz sapları, 1 kahve kaşığı her renkten top karabiber, 2 tane defne yaprağı    HAZIRLANIŞI :  Kemikler yıkanır ve büyük bir tencereye koyularak, bol su ile orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler kevgir ile çıkartılarak, atılır. Kuru soğanın kabukları soyulur ve 4 eşit parçaya bölündükten sonra pişen kemik suyuna ilave edilir. Havucun üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra bir iki parçaya ayrılarak, tencereye ilave edilir. Kereviz veya maydanoz sapları iyice yıkanarak, yıkanmış defne yaprağı ile birlikte pişmekte olan kemik suyuna ilave edilir. İyice kaynatılan kemiklerin suyu, tel süzgeçten geçirilerek, süzülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca, üzerinde biriken donmuş yağlar, toplanarak atılır. Pratik kullanım için; buz kalıplarına boşaltılan kemik suyu, buzdolabında dondurulur. Donunca, buz kalıplarından çıkarılarak, buzdolabı poşetine koyulur ve buzlukta çorbalarda kullanılmak üzere bekletilir.    * Bilgi ; Kemik suyu çıkarılırken, 1 tatlı kaşığı sirke de ilave edilebilir.

ÇORBA YANI - ZEYTİNLİ EKMEK - KIBRIS MUTFAĞI - Ilık servis -

   ***** MALZEMELER :  4 tane yumurta, 2 çay bardağı zeytinyağı, yarım su bardağı yoğurt, 1 su bardağı çekirdeği çıkarılıp doğranmış zeytin, 3 su bardağı un, 1 kahve kaşığı kabartma tozu,yarım limon suyu, 1 kahve kaşığı kekik veya kuru nane, 1 kahve kaşığı tuz   * HAZIRLANIŞI :  Fırın, 200 derecede ısıtılır. Yoğurma kabına un elenir. Kabartma tozu, tuz ile kekik veya kuru nane ilave edilerek, karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, yoğurt, zeytinyağı, limon suyu ve doğranmış zeytinler koyularak, karıştırılır. Kenardaki unlar yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek, hamur oluşturulur. Yağlanmış ve un serpilmiş fırın kabına alınan hamur, kızdırılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Ilınınca, dilimlenerek ekmek sepetine yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, servis yapılır.   Afiyet olsun.

ÇORBA YANI - OTLU EKMEK - EGE MUTFAĞI - Soğuk Servis -

 
Çorba yanı - Otlu ekmek -
*** MALZEMELER :  1 adet pişmemiş ekmek hamuru ( ekmek hamuru evde mayalanarak da hazırlanabilir ) 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kıyılmış arapsaçı, 2 çorba kaşığı kıyılmış ısırgan otu, 2 çorba kaşığı kıyılmış yemlik otu, 2 çorba kaşığı suda yumuşatılıp kıyılmış kuru domates, 3 çorba kaşığı kıyılmış siyah köy zeytini   * HAZIRLANIŞI :  Fırından alınan pişmemiş ekmek hamuru veya evde mayalanarak hazırlanan ekmek hamuru, kap içine koyulur. Üzerine zeytinyağı ile diğer malzemelerin hepsi koyulur ve iyice yoğrulur. Zeytinyağı hamura iyice yedirildikten sonra hamur, yağlanmış kalıba koyulur. Üzerine bez veya kapak örtülerek, ılık ortamda kabarıncaya kadar bekletilir. Fırın önceden 200 derecede ısıtılır. Kabaran ekmek hamuru, kızdırılmış fırına verilir. Üstü kızarıncaya kadar pişirildikten sonra fırından çıkarılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca, dilimlenir ve hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, servis yapılır.   Afiyet olsun.
- Çorba yanı - Otlu ekmek -
Çorba yanı - Otlu ekmek -
- Çorba yanı - Otlu ekmek -
                                                                                                   

14 Eylül 2015 Pazartesi

KEÇİ AYAĞI - ÇORBA YANI - ( 4 kişilik ) - Sıcak veya ılık servis -


Keçi ayağı - Çorba yanı -
       * MALZEMELER :  2 tane yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar un, yeterli miktarda tuz     * HAZIRLANIŞI : Un, yoğurma kabına elenir. Kabartma tozu ve tuz ilave edilip, karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır. Bu havuza, yumurtalar kırılır, zeytinyağı ile yoğurt ilave edilir. Ortadaki malzemeler karıştırıldıktan sonra çevresindeki unlar yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur. Hamurun üzeri, temiz nemli bir mutfak bezi ile örtülerek 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur, un serpilmiş tezgah üzerinde, oklava yardımı ile yarım cm. kalınlığında açılır. 3 cm. lik kareler kesilir. Karenin bir kenarına unlanmış bıçak ile 2 tane kesik atılır. Kızartma tavasına zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte kızdırılır. Keçi ayağı şeklinde hazırlanan hamurlar, zeytinyağında arkalı önlü kızartılarak, kâğıt peçete serilmiş servis tabağına çıkartılır. Hamurlar bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır. Hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                                        
Keçi ayağı - Çorba yanı
                                                                                                                                                                                                                                                                                             

SEVGİ ' NİN SPESYAL PİRİNÇLİ SÜTLÜ BULGUR ÇORBASI - Kışlık hazırlıklarla yapılan çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


Sevgi ' nin spesyal pirinçli sütlü bulgur çorbası
  MALZEMELER : 2 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı sütlü bulgur, 1 çorba kaşığı baldo pirinç, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 5 su bardağı içme suyu, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı boncuk kekik, 1-2 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   SOSU İÇİN ; 2-3 diş ezilmiş sarımsak, 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi    HAZIRLANIŞI :  Sütlü bulgur akşamdan ıslatılır. Ertesi gün; Sütlü bulgur, ıslatıldığı kap içinde ezilir. Çorba tenceresine tereyağı koyulur ve orta hararetli ateşte eritilir. Kabukları soyulduktan sonra ince ince kıyılmış 2 diş sarımsak ilave edilip, karıştırılır. Sütlü bulgur ilave edilir. Çorbanın suyu boşaltılır. Kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca, yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler ilave edilir. Karabiber ve tuz serpilir. Pirinçler pişince ve çorba kıvam alınca, ateş kısılır. Boncuk kekik, kimyon ve toz karabiber serpilir. Çorba tenceresi ateşten alınır. SOSU İÇİN ; Kabukları soyulmuş sarımsaklar, bir tutam tuz ile tahta havanda dövülür. Üzüm sirkesi ilave edilerek karıştırılır ve sos kabına boşaltılır. Hazırlanan çorba, sosu ile birlikte sofraya götürülür. Çorba kâselerine pay edilen çorbanın üzerine istenilen miktarda sarımsaklı sirkeli sos dökülür ve sıcak içilir.    Afiyet olsun.     * İsteğe bağlı olarak, çorbanın üzerine boncuk kekik, kimyon veya kırmızı toz biber serpilebilir.   * Kışlık hazırlık olarak hazırlanan sütlü bulgur tarifi : Süt kaynatılır. Kaynayan süte azar azar elenmiş un ilave edilir. Karıştıra karıştıra pişirilerek, koyu hamur haline getirilir. Hamur, tepsiye yayılır ve güneşe koyularak, kurumaya bırakılır. Kurumaya yakın, el ile ufalanır ve iki gün daha güneşte kurutulduktan sonra bez torbaya koyulur. Hava akımı olan duvara asılır. Günümüzde; steril cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanır. Görünüşü bulgura benzediği için, sütlü bulgur adını almıştır. Yoğurt ile hazırlandığında, yoğurtlu bulgur adını alır. Sütlü bulgur veya yoğurtlu bulgur, sebze ve ot yemekleri hazırlanırken de kullanılabilir. Yoğurtlu bulgur hazırlamak için; Yoğurdun içine, un elenir. Orta sertlikte bir hamur tutulur. Küçük parçalar halinde kurutulup, el ile ufalanır. 1-2 gün daha kurutulduktan sonra bez torbalara koyulur. Hava akımı olan duvara asılır veya steril cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanır.  * Sütlü Bulgur; İzmir - Alaçatı pazarına, Zeytinler köyünden gelen, Gülfidan hanımın tarifidir.                                                                                                                                                                          
Sevgi ' nin spesyal pirinçli sütlü bulgur çorbası
Sevgi ' nin spesyal pirinçli sütlü bulgur çorbası
Sevgi ' nin spesyal pirinçli sütlü bulgur çorbası