30 Temmuz 2011 Cumartesi
CREOLE - Pirinçli Domates Çorbası - ( 6 kişilik ) - Sebze Çorbası -
MALZEMELER ; 2 çorba kaşığı tereyağı, 4 diş sarımsak, 1 demet taze soğan, 5 tane domates, 5 su bardağı su, 1 çay bardağı pirinç, 1 çay kaşığı kekik, 1 tane defne yaprağı, karabiber tuz HAZIRLANIŞI : Tereyağında, küp doğranmış domatesler ve sarımsaklar sotelenir. İnce doğranmış taze soğanlar ilave edilerek birlikte kavrulur. Sıcak su ilave edilir ve çorba kaynayınca, pirinçler ve defne yaprağı ilave edilir. Pirinçler pişince tüm baharatlar ilave edilir ve limon dilimleri ile servis yapılır. Afiyet olsun.
PİRİNÇ ÇORBASI - Osmanlı Mutfağı - ( 6 kişilik ) - Tahıllı, Sütlü, Tavuk Sulu,Terbiyeli Çorba - Çorbalar -
MALZEMELER : 1 su bardağı pirinç, 3 su bardağı süt, 3 su bardağı tavuk veya et suyu, 1 tane yumurta sarısı, 1 tane limon suyu, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı safran, 3 çorba kaşığı gül suyu, tuz HAZIRLANIŞI : Safran, gül suyu içine koyularak, 2 - 3 saat bekletilir. ( kokusunu ve rengini tamamen verebilmesi için ) Et suyu ve tuz tencereye koyularak kaynatılır. Yıkanmış pirinçler ilave edilir. Pirinçler yumuşayınca, süt ilave edilir. Çorba koyulaşınca, baharatların hepsi ve bal ilave edilerek, çorba ateşten alınır. Ayrı bir kasede, yumurta sarısı ile limon suyu iyice çırpılır. Sıcak çorbadan bir kepçe alınarak, terbiye ısıtılır ve çorbaya ilave edilerek, hızlıca karıştırılır. Servis yapılırken üzerine tarçın serpilebilinir. Afiyet olsun.
NOHUT ÇORBASI ( Osmanlı Mutfağı ) - Et Sulu, Bakliyatlı Çorba - ( 6 kişilik )
MALZEMELER : 1 su bardağı nohut, 6 su bardağı et suyu, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tane limonun suyu HAZIRLANIŞI : Nohut, akşamdan bol su ile yıkanıp ıslatılarak, ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlanır. Kabukları soyulur ve püre haline getirilir. Et suyu, tencereye koyularak, kaynatılır ve nohut püresi ilave edilir. Birlikte bir taşım kaynatılır. Baharatlar ve limon suyu ilave edilir. Limon dilimleri ile servis yapılır. Afiyet olsun.
SHORBET - Mısır - ( Mercimek Çorbası ) - Bakliyatlı, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı yeşil mercimek, 2 tane kuru soğan, 1 tane domates, 1 tane havuç, 6 su bardağı su, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, yarım limonun suyu, yarım demet maydanoz HAZIRLANIŞI : Mercimekler, bol su ile yıkandıktan sonra küp doğranmış havuç ve domates ile birlikte, tencereye koyularak kaynatılır. Mercimekler yumuşayınca, püre haline getirilir. Ayrı bir tencerede, doğranmış soğanlar, 2 kaşık sıvı yağda kavrulur. Mercimekler ile kavrulmuş soğan, birleştirilir. Limon suyu ve maydanoz ile servis yapılır. ÜZERİNE : Küp doğranmış ekmeklerin üzerine, zeytinyağı ve kekik sürülerek, fırında kızartılır ve çorba ile birlikte servis yapılır. Afiyet olsun. * TEKERLEME : Biz yedi cüceleriz. Bizde her renk bulunur. Kimdedir çorba? Bundadır çorba. Ararsan bulursun, Kimdedir bilirsin. * Hacı nine kına döver, Ben bilirim kimi sever. Altın paşayı sever. Altın paşa bardakta, Gümüş yüzük parmakta. Getir kızı göreyim, Atlara bindireyim. Saraydan geçireyim. Sarayda çorba kaynar, İçinde bülbül oynar.
29 Temmuz 2011 Cuma
FASSOULATHA - Fasulye Çorbası - ( Yunanistan ) - Bakliyatlı, Sebzeli Çorba - ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1,5 su bardağı siyah kuru fasulye, 8 su bardağı su, 1 tane kuru soğan, 2 tane domates, 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, yarım çay fincanı doğranmış maydanoz, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 diş tane karabiber, 1 çay kaşığı toz şeker, tuz ÜZERİNE ; İnce doğranmış maydanoz ve taze kereviz yaprakları HAZIRLANIŞI : Fasulyeler, bol su ile yıkanarak, bir gece önceden ıslatılır ve ertesi gün haşlanır. Soğan, zeytinyağında kavrulur. Sırasıyla; küp doğranmış domates, salça, havuç, kereviz eklenir. Hepsi birlikte yaklaşık, 10 dakika kavrulur. Haşlanmış fasulye suyu ile birlikte, sebze karışımına ilave edilir. Tane karabiber ve şeker de eklenerek, bir taşım kaynatılır. Servis yaparken üzerine ; doğranmış maydanoz ve kereviz yaprakları serpiştirilir. Her bir porsiyona, 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı koyulur. Afiyet olsun.
DHAL ( Hindistan ) - Kuru Bakliyatlı, Sebzeli, Baharatlı Çorba - ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 çay bardağı yeşil mercimek, yarım çay bardağı kırmızı mercimek, yarım çay bardağı sarı mercimek, 5 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı hindistan cevizi, 1 çay kaşığı zencefil, 2 tane acı sivri biber, 1 tane domates, 1 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı taze kişniş, 2 çorba kaşığı taze nane, 1 çorba kaşığı garam masala, 2 çorba kaşığı tereyağı, 4 çorba kaşoğı kişniş, 1 çorba kaşığı kimyon, 1 çorba kaşığı tane karabiber, 1 çorba kaşığı zencefil, 1 çorba kaşığı kakule, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 tane defne yaprağı * Garam masala = Hint Baharat Karışımı * Tüm malzemeler, karıştırılır ve mümkün olduğunca ezilerek, iri malzemeler küçültülür. Bu karışım hazırlanarak, kavanozlarda bekletilebilir. Bu karışım; çorbalarda, salatalarda, ana yemeklerde kullanılabilir. HAZIRLANIŞI : Mercimekler yıkanır. Doğranmış sivri biber, sarımsak ve zencefille beraber, 6 su bardağı suda yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrı bir tencerede, küp doğranmış soğan, tereyağında sotelenir. Küp doğranmış domatesler eklenerek, birlikte kavrulur. Baharatlar, hindistan cevizi ve limon suyu ilave edilerek, pişen mercimeklere ilave edilir. Taze baharatlar, yoğurt ve rendelenmiş limon kabukları serpiştirilerek, servis yapılır. Afiyet olsun.
28 Temmuz 2011 Perşembe
KİMYONLU BULGUR ÇORBASI ( Tunus ) - Et Sulu, Tahıllı, Bakliyatlı Çorba - ( 6 kişilik )
MALZEMELER : yarım su bardağı bulgur, 1 çay bardağı kuru fasulye, 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 çay bardağı nohut, 8 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kişniş, 1 tane limon suyu, 2 çorba kaşığı tereyağı, 5 su bardağı et suyu, tuz, karabiber, ÜZERİNE ; 1 tane soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı pul biber HAZIRLANIŞI : Kurufasulye ve nohut bir gece önceden, bol su ile yıkanarak, ıslatılır ve ayrı ayrı haşlanır. Suları, çorbada kullanılmak üzere bekletilir. Tereyağında, salça ve sarımsaklar kavrulur. Bulgur eklenir ve birlikte sotelenir. Kuru fasulye, nohut ve suları, et suyu da eklenerek, bakliyatlar, iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tüm baharatlar koyulur.Llimon suyu eklenerek, karıştırılır. Ayrı bir tavada, halka doğranmış soğanlar, 1 çorba kaşığı tereyağında iyice karamelize edilir. Kırmızı biber eklenir. Kaselerin üzerine paylaştırılarak, servis yapılır. Afiyet olsun.
BRETON ÇORBA ( Fransa ) - Bakliyatlı, Sütlü, Sebzeli, Kremalı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı kuru fasulye, 1 tane kuru soğan, 1 tane şalgam, 1 tane patates, 3 diş sarımsak, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı su, tuz, karabiber, 1 çay bardağı krema, 2 çorba kaşığı kekik HAZIRLANIŞI : Kuru fasülye 1 gece önceden suda bekletilir. Ertesi gün, 2 su bardağı su ile haşlanır. Suyu kullanılmak üzere ayrılır. Tereyağında, küp doğranmış soğan, şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Küp doğranmış şalgam ve patates ilave edilerek birlikte, 3 - 4 dakika kavrulur. Üzerine; haşlanmış kuru fasulye ve suyu, sarımsak, baharatlar eklenerek, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. 1 su bardağı süt eklenir. Blender veya süzgeç yardımıyla, çorba; pürüzsüz kıvama getirilir. Servis yapılırken üzerine, birer tatlı kaşığı krema ve kekik serpilir. Afiyet olsun.
ENGİNAR ÇORBASI - Tavuk Sulu, Sebzeli Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 tane enginar, 1 tane soğan, 3 su bardağı tavuk suyu, 1 çay kaşığı toz şeker, tuz ÜZERİ İÇİN ; Yarım enginar, 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 2 dal kıyılmış dereotu HAZIRLANIŞI : Enginarlar ve soğan, küp doğranır. Tencereye koyulan tavuk suyunun içine, enginarlar ve soğan ilave edilir. 25 dakika pişirilir. Ateşten alınarak, blenderden geçirilir. Ayrı bir yerde, yarım enginar, küçük küpler halinde doğranır ve bir tavaya koyulur. Üzerini geçecek kadar su koyularak, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzülür ve bir kenarda bekletilir. Dolmalık fıstıkyapışmaz yüzeyli bir tavada kavrulur. Haşlanmış enginar, dolmalık fıstık ve dereotu karıştırılır. Kaselere paylaştırılan çorbanın üzerine; hazırlanan enginarlı ve dolmalık fıstıklı karışım eklenerek, servis yapılır. Afiyet olsun.
BAMYA ÇORBASI - Hamurlu, Sebzeli, Kuru Sebzeli Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 40 gr. tuzsuz tereyağı, 1 tane orta boy soğan, 1 tane küçük boy yeşil domates, 1 çorba kaşığı biber salçası, 4 çorba kaşığı kurutulmuş bamya, tuz TERBİYESİ İÇİN : 1 lt. su, 1 kase süzme yoğurt, 1 yumurta sarısı, 4 tatlı kaşığı un, yarım limonun suyu ÜZERİ İÇİN : 4 tatlı kaşığı yoğurt, 4 çay kaşığı sumak, 4 tatlı kaşığı erişte ( tercihen ev yapımı ) HAZIRLANIŞI : Bamyalar, tuz ve1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilmiş kaynar suda haşlanır. Süzülür, daha sonra çorba yapımında kullanılmak üzere ayrılır. Soğan soyulup kıyılır. Yeşil domates kabuğu ile birlikte, zar şeklinde doğranır. Tereyağının yarısı ile soğanın yarısı, tencerede kavrulur. Yeşil domates ilave edilir. Birkaç dakika kavrulur ve 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte, birkaç taşım kaynatılıp, ateşten alınır. Bu karışım, mutfak robotunda, püre haline gelinceye kadar ezilir. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için, 1 litre su tencerede kaynatılır. Çırpılmış süzme yoğurt, un, yumurta sarısı ve limon suyu bir kasede iyice karıştırılır ve bu karışım kaynamakta olan suya eklenir. 5 dakika kısık ateşte kaynatılarak, ateşten alınır. Kalan tereyağı ile kalan soğan, tavada kavrulur. 1 çorba kaşığı su ile sulandırılmış salça eklenir. Birkaç dakika karıştırılarak, önceden haşladığımız bamyalar ilave edilir. 2 dakika pişirilerek, terbiyeli su eklenir. Kısık ateşte, 15 dakika kaynatılır. Çorba, servis kaselerine paylaştırılır. Üzerine; sırası ile, birbirine karıştırmadan, sumak ilave edilerek çırpılmış yoğurt ve küp şeklinde doğranmış, tereyağında kızartılmış erişte eklenir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
DICTIONNAIRE LAROUSSE Ansiklopedik Sözlük - Milliyet - ÇORBA; ÇORBACI; ÇORBACILIK; ÇORBALIK
ÇORBA : Çok çeşitli malzemelerden yapılan ve genellikle yemeğin başında, sıcak sıcak içilen, bol sulu yemek. * BİR ŞEYİ ÇORBA ETMEK : Karıştırmak, bozmak. * ÇORBA GİBİ : Sulu yemek. * ÇORBA İÇMEĞE ÇAĞIRMAK : Yemeğe çağırmak. * ÇORBA KAŞIĞI : Yemek yerken kullanılan, tatlı kaşığından büyük kaşık. * ÇORBA OLMAK : Çorbaya dönmek. * ÇORBADA TUZU BULUNMAK : Bir işe az da olsa emeği geçmiş olmak. * ÇORBAYA DÖNMEK : Karmakarışık duruma gelmek, içinden çıkılmaz bir durum almak. * ÇORBACI : Çorba pişirip satan kimse. Tayfaların gemi sahibine verdikleri ad. Taşrada halkın, Hıristiyan ileri gelenlerine verdiği ünvan. Yeniçerilerde bir birlik komutanı. * ÇORBACILIK : Çorbacı olma durumu veya çorbacınınişi. ÇORBALIK : Çorba pişirmeye elverişli. '' - Çorbalık pirincin daha ucuz olması gerekir. v.b.
25 Temmuz 2011 Pazartesi
DAVET SOFRALARI İÇİN, PRATİK İŞKEMBE ÇORBASI - Terbiyeli, Sakatatlı Çorba - ( 6 kişilik )
- Pratik işkembe çorbası - |
- Pratik işkembe çorbası - |
- Pratik işkembe çorbası - |
- Pratik işkembe çorbası - |
- Pratik işkembe çorbası - |
YILBAŞI SOFRALARI İÇİN, DÜĞÜN ÇORBASI - Et Sulu, Terbiyeli, Etli Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı tereyağı, 4 su bardağı et suyu, 2 tane limon, 4 tane yumurta, 250 gr. kuşbaşı et HAZIRLANIŞI : Önce, et suyu hazırlanır. ( Bloğumda tarifini bulabilirsiniz. ) Bu suda kuşbaşı etler haşlanır. Et suyu, ince delikli süzgeçten süzülür. Kuşbaşı etler, fındık büyüklüğünde doğranır. Başka bir kapta, yağ ile un pembeleştirilmeden kavrulur. Bu karışımın içine hazırlanan et suyu ilave edilir. Tahta kaşık ile hafif ateş üzerinde, bütünleştirilir. Karıştırırken, etler ezilerek, lif lif yapılır. Çorba kaynarken, bir kaba yumurta sarıları ile limon suyu koyulup çırpılarak, çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorbadan bir kepçe alınarak, terbiyeye ilave edilip, terbiyenin kesilmemesi sağlanır ve karıştırılarak, yavaşça, karıştırılmakta olan çorbaya ilave edilir. Çorba, 1 - 2 dakika daha karıştırıldıktan sonra ateşten alınarak, üzerine; yağda kızdırılmış, kırmızı biber gezdirilerek, sıcak ikram edilir. Afiyet olsun.
ARPA ŞEHRİYELİ MERCİMEK ÇORBASI - Et Sulu, Kuru Bakliyatlı, Terbiyeli, Hamurlu Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 4 su bardağı su veya et suyu, 1 baş soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, 1 çorba kaşığı un, 1 çay fincanı mercimek, 2 çorba kaşığı arpa şehriye, 1 bardak süt, 1 yumurta sarısı, yeterince tuz ve biber HAZIRLANIŞI : Soğan, ince ince kıyılarak, tencerede yağ ile pembeleşinceye kadar, kavrulur. 1 çorba kaşığı un ilave edilerek, 1 - 2 defa karıştırılır. 4 su bardağı su veya et suyu koyularak, orta hararetli ateşte, ağır ağır kaynatılır. Mercimekler, iyice yıkanarak, kaynayan suya ilave edilir. Mercimekler, yumuşayıp pişince, arpa şehriye ilave edilir. Çorba, istenilen kıvama gelince, ateşten indirmeden, süt ile yumurta sarısının çırpılması ile yapılan, sütlü terbiyeye, çorbadan bir kepçe çorba alınarak, terbiye ile karıştırıldıktan sonra çorbaya ilave edilir ve çorba karıştırılarak bütünleştirilir. Çorba, sıcak sıcak ikram edilirken üzerine, toz nane serpilir. Afiyet olsun.
DİYET ÇORBALARI ( Kaç Kalorilik Çorba Oldukları, Belirtilmiştir. )
1- '' BİR PORSİYONU : 75 KALORİ ' dir. '' BROKOLİ ÇORBASI : ( 4 kişilik ) MALZEMELER : 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 200 gr. brokoli, 1 tane küçük kereviz, 1 tane kuru soğan, 1 su bardağı yağsız süt, 1 çay kaşığı muskat, 3 su bardağı su HAZIRLANIŞI : Küp doğranmış soğan, zeytinyağında sotelenir ve kereviz ile brokoli de ilave edilir.Süt, su ile birlikte sebzelere ilave edilir. Baharatlar da koyularak, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Blender veya süzgeçten geçirilerek, pürüzsüz hale getirilir. Dereotu serpiştirilerek, servis yapılır. Afiyet olsun. * Bu çorba, brokoli yerine, karnabahar ile de hazırlanabilir. 2- '' BİR PORSİYONU : 109 KALORİ ' dir. '' FRANSIZ SOĞAN ÇORBASI : ( 4 kişilik ) MALZEMELER : 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı un, 3 su bardağı et suyu, tuz karabiber, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tane defne yaprağı HAZIRLANIŞI : Soğan, ay şeklinde doğranır ve zeytinyağında kahverenği renk alana kadar kavrulur. Un eklenerek, 2 dakika daha kavrulur. Et suyu ve baharatlar da ilave edilerek, 15 dakika kadar pişirilir. Servis yaparken üzerine, yağsız beyaz peynir rendelenir. Afiyet olsun. 3- '' BİR PORSİYONU : 80 KALORİ ' dir. ZENCEFİLLİ HAVUÇ ÇORBASI : ( 4 kişilik ) MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane havuç, 1 tane şalgam, 5 gr. taze zencefil veya 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı muskat, 4 dal taze nane, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Küp doğranmış soğan, zeytinyağında sotelenir. Küp doğranmış şalgam ve havuç da ilave edilerek, birlikte kavrulur. 4 su bardağı su konur. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Taze nane yaprakları da doğranarak çorba, blenderden geçirilerek, pürüzsüz bir kıvam elde edilir. Servis yapılır. Afiyet olsun. 4- '' BİR PORSİYONU : 75 KALORİ ' dir. YULAF ÇORBASI : ( 6 kişilik ) MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 diş sarımsak, 1 çay bardağı yulaf, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı su, tuz, karabiber, 1 çay kaşığı muskat HAZIRLANIŞI : Kuru soğan ince ince doğranarak, yağda kavrulur. Sarımsak eklenerek sotelenir. Yulaf ve baharatlar da ilave edilerek kavrulur. Su ve süt eklenerek, karıştırılarak pişirilir. Afiyet olsun. 5- '' BİR PORSİYONU : 40 KALORİ ' dir. '' TAZE SOĞANLI LAHANA ÇORBASI : ( 6 kişilik ) MALZEMELER : 4 yaprak lahana, 2 tane çerliston biber, 10 tane taze soğan, 5 diş sarımsak, 1 tane domates, 1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tarhun, 2 dal adaçayı HAZIRLANIŞI : Soğan, zeytinyağında sotelenir. Küp doğranmış domatesler de ilave edilerek, birlikte kavrulur. Lahanalar, ince ince kıyılır. Sarımsaklarla beraber soğanlara eklenir. 4 su bardağı su ve baharatlar, tencereye koyulup, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Taze soğanlar, ince ince doğranarak, servis yapılan çorbanın üzerine serpiştirilir. Afiyet olsun. 6- '' BİR PORSİYONU : 115 KALORİ ' dir. '' ISPANAKLI DOMATES ÇORBASI : ( 6 kişilik ) MALZEMELER : 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 5 tane domates, 1 çorba kaşığı domates salçası, 200 gr. ıspanak, 1 tatlı kaşığı fesleğen, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çorba kaşığı sirke, karabiber tuz HAZIRLANIŞI : Soğan ve sarımsak, zeytinyağında sotelenir. Soğanlar, şeffaflaşınca, küp doğranmış domates ve salça koyulup, birlikte kavrulur. Baharatlar ve 5 su bardağı su ilave edilerek, bir taşım kaynatılır. Ispanaklar, ince ince doğranır. Pişirilen çorbanın içine koyulur. Çorba, taze fesleğen yaprakları ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun. 7- '' BİR PORSİYONU : 96 KALORİ ' dir. '' FESLEĞENLİ LİMONLU TAVUK ÇORBASI : ( 4 kişilik ) MALZEMELER : 1 tane tavuk göğsü, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 tane taze soğan, 1 tane kereviz sapı, 1 tane limon, 1 tane kabak, 1 tatlı kaşığı fesleğen HAZIRLANIŞI : Küp doğranmış kabaklar, zeytinyağında sotelenir. Kereviz sapı, tuz, karabiber koyulur. Küp doğranmış tavuk göğsü eklenir. 3 su bardağı su koyularak, tavuk pişinceye kadar kaynatılır. Çorba piştikten sonra limon suyu, taze soğan ve fesleğen ilave edilerek servis yapılır. Afiyet olsun. 8- '' BİR PORSİYONU : 170 KALORİ ' dir. '' BALIK ÇORBASI : ( 5 kişilik ) MALZEMELER : 1 tane çipura - 300 gr. ( herhangibir beyaz etli balık da olabilir ) 1 tane kuru soğan, 1 tane kereviz, 5 diş sarımsak, 1 tane patates, yarım demet maydanoz, 1 tane limon, 1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber HAZIRLANIŞI : Zeytinyağında, soğan ve sarımsaklar şeffaflaşıncaya kadar sotelenir ve un koyularak birlikte kavrulur. Küp doğranmış patatesler ve kereviz eklenir. Ayrı bir tencerede, 4 su bardağı suda, balık temizlendikten sonra 1 tane defne yaprağı ile birlikte haşlanır. Haşlanan balığın etleri ayıklanır, suyu sebzelere ilave edilir. Baharatlar eklenir. Limon ile yumurta çırpılır. Sıcak çorbadan bir kepçe alınarak terbiyeye ilave edilip karıştırıldıktan sonra, çorbaya ilave edilir. Çorba, maydanoz yaprakları ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun. 9 - '' BİR PORSİYONU : 150 KALORİ ' dir. '' SOĞUK BEZELYE VE FASULYE ÇORBASI : ( 4 kişilik ) MALZEMELER : 750 gr. bezelye, 6 tane en iyi kabuğu ayrılacak, 500 gr. fasulye, 25 gr. tereyağı veya zeytinyağı, iyice rendelenmiş 1 büyük soğan, 850 ml. tavuk suyu, 1 demet taze nane, tuz, karabiber, 150 ml. yoğurt, 1/4 çay kaşığı köri, ezilmiş 1 baş sarımsak SÜSLEMEK İÇİN : 4 küçük nane yaprağı HAZIRLANIŞI : Yağ tavada eritilir. Soğan lar koyulur ve yumuşayıp hafifçe kızarıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika pişirilir. Tavuk suyu eklenerek, bir taşım kaynatılır. Bezelyeler, ayrılan bezelye kabukları ( zarı çıkarılmış olarak ) fesulye, nane, tuz ve biber eklenir. Ateş kısılarak, tencerenin kapağı kapatılarak, 20 dakika pişirilir. Bezelye kabukları ve naneler çıkartılarak, çorba ılındırılır ve blenderden geçirilir. Tamamıyla soğumaya bırakılır. Bir kasede; yoğurt, köri ve sarımsak karıştırılır. Buna 6 kaşık çorba eklenerek, tekrar soğuk çorbaya karıştırılır. En az 30 dakika buzdolabında bekletilir. Servis yapılırken, 4 tane soğutulmuş kaseye çorba koyulur ve nane yaprakları ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun. 10 -'' BİR PORSİYONU : 80 KALORİ ' dir. '' PİRİNÇLİ DOMATES ÇORBASI : ( 4 kişilik ) MALZEMELER : 500 gr. taze domates ( doğranmış olarak ), 400gr. konserve küp domates, 1 yemek kaşığı domates salçası, 150 ml. su, tuz ve taze öğütülmüş karabiber, 50 gr. pirinç, 1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz HAZIRLANIŞI : Pirinç ve maydanoz dışındaki tüm malzeme, büyük bir tencereye koyularak, bir taşım kaynatılıp karıştırıldıktan sonra ateş kısılıp, tencerenin kapağı kapatılarak, 30 dakika pişirilir. Tenceredeki malzeme, süzgeçten veya ılındıktan sonra blenderden geçirilir. Böylece elde edilen, domates püresi, tekrar tencereye koyularak bir taşım kaynatılır. Pirinç eklenerek, karıştırılır. Ateş kısılır, tencerenin kapağı kapalı olarak, 15 dakika pirinçleryumuşayıncaya kadar pişirilir. Isıtılmış kaselere koyularak, maydanoz ile süslenip servis yapılır. Yanında sıcak kepekli ekmek ile birlikte ve maydanoz ile süslemeden önce her kaseye yarım yemek kaşığı krema koyularak karıştırılır. Afiyet olsun. 11 - '' BİR PORSİYONU : 140 KALORİ ' dir. KÖRİLİ ŞALGAM ÇORBASI : ( 4 kişilik ) MALZEMELER : 500 gr. küçük şalgam, tuz, 25 gr. tereyağı veya zeytinyağı, 1 küçük soğan ( iyice rendelenmiş ), 2 çay kaşığı köri, 600 ml. tavuk suyu, 1 çay kaşığı şeker, yarım limonun suyu, taze öğütülmüş karabiber, 150 ml. krema, SÜSLEMEK İÇİN : 1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz HAZIRLANIŞI : Şalgamlar, tuzlu kaynar suya atılarak, 3 dakika haşlanıp süzülür. Bir tencerede yağ eritilip, soğan ile birlikte, şalgamlar eklenerek, tencerenin kapağı kapatılıp, ağır ateşte 5 dakika pişirilir. ( Arada sırada, tenceredeki sebzelerin birbirine yapışmaması için tencere sallanır.) Köri ve tavuk suyu, şeker, limon suyu, tuz karabiber ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, ağır ateşte şalgamlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika pişirilir. Şalgamlar, bir süzgeçten ezerek geçirilir veya soğuduktan sonra blenderden geçirilerek püre haline getirilir. Bu şalgam püresi, tekrar tencereye aktarılarak, iyice ısıtılır. Kaselere koyulduktan sonra her birine krema ilave edilip, karıştırılır ve maydanoz ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.
24 Temmuz 2011 Pazar
SOĞUK BAHÇE ÇORBASI - Tahıllı, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 5 su bardağı su, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane kuru soğan, 1 tane havuç, yarım kg. pazı, yarım demet taze soğan, 1 çay bardağı pirinç, 1 su bardağı bezelye,1 tane çerliston biber, tuz, karabiber, maydanoz HAZIRLANIŞI : Küp doğranmış, havuç, soğan, çerliston biber ve bezelye sotelenir. Minik minik doğranan pazılar, sıcak su, yıkanmış pirinçler de ilave edilerek, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Baharatlar eklenir. Buzdolabında en az 2 - 3 saat bekletilerek, soğutulur. Servis yaparken üzerine, ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz doğranır. Afiyet olsun.
SOĞUK KEKİKLİ KABAK ÇORBASI - Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane kuru soğan, 2 tane patates, 4 tane kabak, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı fesleğen, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı limon suyu, yarım demet dereotu, 1 su bardağı süt, 4 su bardağı su HAZIRLANIŞI : Zeytinyağında, yemeklik doğranmış soğanlar sotelenir. Soğanlar, şeffaflaşınca küp doğranmış kabakve patatesler ilave edilip 5 dakika kadar kavrulur. Ayrı bir yerde süt ve su kaynatılır, baharatlar da ilave edilerek, kabaklı karışım ile birlikte kaynayan suya ilave edilir. 10 dakika kaynatıldıktan sonra blender ile püre haline getirilir. Soğutulur. Servis yapılırken, üzerine dereotu doğranır. Afiyet olsun.
FESLEĞENLİ DOMATES ÇORBASI - Sütlü, Sebze Sulu, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 6 tane olgun domates, 2 su bardağı süt, 1 kahve fincanı un, 1 tane yumurta, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 2 su bardağı domates suyu, yarım demet taze fesleğen, 2 diş sarımsak, tuz karabiber, beyazbiber, 50 gr. beyaz peynir. HAZIRLANIŞI : Domatesler ile sarımsak, zeytinyağında kavrulur. Un eklenerek, kavurmaya devam edilir. Domates suyu da ilave edilerek, bir taşım kaynatılır. Ayrı bir kapta, süt ile yumurta iyice çırpılıp, kaynayan domatese ilave edilir. Baharatlar, rendelenmiş beyaz peynir, doğranmış fesleğen ilave edilerek, soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI - Sebzeli Çorba - ( 4 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 4 tane domates, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 diş sarımsak, 3 - 4 dal taze fesleğen, 1 çorba kaşığı sirke, tuz, karabiber, 1,5 su bardağı su HAZIRLANIŞI : Domatesler halka halka doğranır. Üzerlerine, ezilmiş sarımsak, tuz, karabiber koyularak, 200 C derecede yaklaşık 1 saat pişirilir. 1,5 su bardağı sıcak su, sirke ve zeytinyağı karıştırma kabına koyularak, közlenmiş domateslerle birlikte, el blenderi ile pürüzsüz hale getirilir. Üzerine fesleğen doğranarak, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
SOĞUK SEBZE ÇORBASI - Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 4 tane domates, 1 tane haşlanmış kabak, 200 gr. kereviz yaprağı, 2 tane çerliston biber, 1 tane kırmızı soğan, 1 lt. domates suyu ( 6 su bardağı ), 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 limonun suyu, 1 kahve fincanı sirke, 5 diş sarımsak, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu HAZIRLANIŞI : Soğanlar, domates ve çerliston biberler küp küp doğranarak, zeytinyağında sotelenir. Kabak, haşlanarak küp küp doğranır ve domates karışımına eklenir. Kabak, doğranmış kereviz, maydanoz, dereotu, domates suyu, sirke ve sarımsak ilave edilir. Tuz ve karabiber serpilerek, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
BUĞDAY TANELİ TAZE SOĞAN ÇORBASI - Tahıllı, Yoğurtlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı aşurelik buğday, yarım kg. yoğurt, 1 demet taze soğan, 1 kahve fincanı sirke, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 5 bardak su, tuz, karabiber HAZIRLANIŞI : Akşamdan ıslatılan buğday, haşlanır. Haşlama suyu ile yoğurt karıştırılarak, ayran yapılır. Soğanlar minik minik doğranır. Sirke, zeytinyağı, buğday ve baharatlar, ayrana ilave edilir. Buzdolabında soğutularak servis yapılır. Afiyet olsun.
SOĞUK ROKA ÇORBASI - Unlu, Terbiyeli, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 1 demet roka, 1 kahve fincanı un, 1 kahve fincanı zeytinyağı, yarım limon kabuğu rendesi, 1 tane yumurta, 4 bardak su, muskat rendesi, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Un, zeytinyağında kavrulur. 4 bardak su ilave edilir. Su kaynayınca, limon ile çırpılan yumurta, kaynayan suya ilave edilir. Çorba ateşten alınır ve soğutulur. Soğuyunca, limon kabuğu rendesi, doğranmış roka ve baharatlar ilave edilerek, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
VICHYSSOISE ( Fransa ) - Kremalı, Sütlü, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 6 tane patates, 4 tane pırasa, 8 kaşık sızma zeytinyağı, 300 gr. taze soğan, 300 gr. arpacık soğanı, 1 fincan krema, 1 litre süt, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Pırasalar, küp küp doğranır ve arpacık soğanları ile birlikte, zeytinyağında sotelenir. Soyulup, minik minik doğranan patatesler de ilave edilerek, biraz daha kavrulur ve süt ilave edilir. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çorba, piştikten sonra krema ve baharatları ilave edilir. Blenderden geçirilerek, püre haline getirilir. Soğutulur. Servis yapılırken üzerine, taze kekik serpilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
GAZPACHO ( İspanya ) - Sebze Sulu, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 4 su bardağı domates suyu, 4 tane domates, 2 tane kırmızı soğan, 3 diş sarımsak, 1 tane salatalık, 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi, 1 tane kırmızı biber, yarım demet dereotu, 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, tuz ÜZERİ İÇİN ; Salatalık, domates, soğan, kırmızı biber, dereotu küçük küçük doğranarak, her kaseye 3 'er kaşık ilave edilir. HAZIRLANIŞI : Tüm malzemeler, domates suyunun içine koyularak, blender yardımı ile iyice ezilir.Buzdolabında soğutulan çorba, servis yapılırken üzeri, fesleğen, küp doğranmış biber, salatalık, soğan, domates, dereotu, kırmızı biber ile süslenir. Afiyet olsun. * GAZPACHO, Ünlü bir ispanyol çorbasıdır. Genellikle, domates, zeytinyağı, sarımsak, salatalık ve ekmek kırıntıları ile hazırlanır. Soğuk servis yapılır.
RATATOUILLE ( Fransa ) - Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 tane kabak, 1 tane patlıcan, 1 tane çerliston biber, 3 tane domates, 2 çorba kaşığı taze fesleğen, 1 çay kaşığı kekik, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Geniş bir tencerede, zeytinyağı ısıtılır. İnce doğranmış, soğan ve sarımsak, 2 - 3 dakika kadar sotelenir. doğranmış kabak ve patlıcanlar da ilave edilerek, sotelemeye devam edilir. Domates ve baharatlar da eklenerek, 5 dakika daha kavrulur. 6 su bardağı su ilave edilerek, yaklaşık 15 dakika pişirilir. Buzdolabında soğutulan çorbaya, servis yapılırken, 3 çorba kaşığı sirke ilave edilir. Afiyet olsun.
SOĞUK KİMYONLU MERCİMEK ÇORBASI - Kuru Bakliyatlı, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı kırmızı mercimek, 6 su bardağı su, 4 diş sarımsak, 1 tane limonun suyu, 1 çorba kaşığı kekik, yarım demet taze nane, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 5 çorba kaşığı zeytinyağı HAZIRLANIŞI : Mercimekler yıkandıktan sonra 5 su bardağı su ile haşlanır. Ezilmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve baharatlar ilave edilir. Buzdolabında soğutulan çorbanın üzerine, ince kıyılmış taze nane serpiştirilir. Limon dilimleri ile servis yapılır. Afiyet olsun.
AYRANLI AŞ ÇORBASI - Tahıllı, Yoğurtlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 2 su bardağı yoğurt, 4 su bardağı su, 1 su bardağı haşlanmış buğday, 1 demet taze nane, 2 çorba kaşığı sirke, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz HAZIRLANIŞI : Yoğurt ile su iyice çırpılarak, pütürsüz hale getirilir. İçine, haşlanmış buğday, doğranmış taze nane, sirke ve zeytinyağı da ilave edilerek iyice karıştırılır. Servis yapılırken, üzeri taze nane yaprakları ile süslenir. Buzdolabında iyice soğutularak servis yapılır. * Bu çorbaya; 1 çay bardağı, haşlanmış nohut ilave ederek, çorbayı, '' Lebeniye Çorbası ' na da dönüştürebiliriz. Afiyet olsun.
SOĞUK YOĞURTLU AVOKADO ÇORBASI - Kremalı, Meyva Çorbası - ( 4 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 3 tane orta boy doğranıp, limonlu suda bekletilen avokado, 300 ml. krema, 1 tane acı biber, 3 - 4 tane tane karabiber, 1 tane limon suyu, 3 su bardağı su, tuz ÜZERİNE ; Avokado rendesi ve küp doğranmış limon dilimleri HAZIRLANIŞI : Limon suyu ve doğranmış avokadolar püre haline getirilir. Acı biber, tane karabiber, tuz ve su ilave edilerek iyice karıştırılır. Diğer malzemeler de eklenerek karıştırılır ve küp doğranmış limon dilimleri ve de avokado dilimleriyle birlikte, buzdolabında soğutularak, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
VICHYSSOISE ( Fransız Çorbası ) - Tavuk Sulu, Kremalı, Sebzeli Çorba - ( 4 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELERİ : 3 su bardağı tavuk suyu, 4 tane taze soğan, 1 kaşık tereyağı, 2 tane orta boy patates, 1 çay bardağı krema, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : 3 tane taze soğanın beyaz kısımları, incecik kıyılır. Tereyağında, sürekli karıştırılarak sotelenir. Patatesler soyularak, incecik dilimlenir ve tavuk suyu ile birlikte soğanlara ilave edilir. Tencerenin kapağı kapalı olarak, 15 dakika veya yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çorba, soğuduktan sonra; ince kevgirden geçirilir. Çorbanın pütürlü olmamasına dikkat edilir. Krema, tuz ve karabiber ilave edilir. Servis yapmadan önce, son kalan taze soğan, ince ince kıyılarak, çorbanın üzerine serpiştirilir. Soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
SOĞUK SALATALIK ÇORBASI -2 - ( Yunanistan ) - Tavuk Sulu, Yoğurtlu, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 3 tane, soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve ufak ufak doğranmış salatalık, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 küçük kuru soğan, 2 diş kıyılmış sarımsak, 5 su bardağı tavuk suyu, 1 tane, soyulmuş ve küçük doğranmış patates, 1 su bardağı yoğurt, 1 'er kaşık kıyılmış dereotu, fesleğen, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Orta hararetli ateşte, tereyağı eritilir. Soğan ve sarımsaklar, yağda 5 dakika çevrilir. 5 su bardağı tavuk suyu ve patatesler ilave edilir. Ateş biraz yükseltilerek, kaynatılır. Ateş kısılır ve 10 dakika üstü açık olarak pişirilir. Salatalıklar da ilave edilerek, iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika pişirilir. Bu karışım, robotta püre haline gelinceye kadar karıştırılır. Püre koyuysa, 1 bardak tavuk suyu eklenerek, sulandırılır. Karışım, bir kaba alınarak, buzdolabında soğutulur. Yoğurt ilave edilir. İyice karıştırılarak, buzdolabına koyulur. Tuz, karabiber ve doğranmış otlar koyularak, servis yapılır. Afiyet olsun.
SOĞUK SALATALIK ÇORBASI - 1 - ( Malta ) - Tavuk Sulu, Sebzeli, Meyveli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 6 su bardağı tavuk suyu, 4 tane büyük boy salatalık, 5 kaşık zeytinyağı, 1 demet taze fesleğen, 100 gr. kuru üzüm, birkaç damla acı biber sosu, 100 gr. çam fıstığı, köy ekmeği, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Tavuk suyu, soğumaya bırakılır. Salatalıklar, soyulur ve ortadan 2' ye kesilip, çekirdekleri çıkarılarak, küp küp doğranır ve tavuk suyunun içine koyulur. Birkaç damla acı biber sosu ilave edilerek, robotta karıştırılır. Tuz, karabiber, fesleğen yapraklarının yarısı, zeytinyağı ve kuru üzümlerin yarısı eklenerek tekrar karıştırılır. Buzdolabında, iyice soğutulur. Çam fıstıkları teflon tavada hafifçe kavrulur. Bir kağıt havlunun üzerine alınarak, soğumaya bırakılır. Çorba, cam kaselere veya geniş ağızlı cam bardaklara paylaştırılır. Üzerine, kavrulmuş çam fıstıkları, kalan kuru üzümler eklenir. Fesleğen yaprakları ile süslenerek, köy ekmeği dilimleri ile servis yapılır. Afiyet olsun.
SOĞUK NOHUT ÇORBASI ( LÜBNAN ) - Kuru Bakliyatlı, Taze Otlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELERİ : 2 su bardağı nohut, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 8 su bardağı su, 2 - 3 dal taze biberiye, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Akşamdan bol su ile yıkanıp, ıslatılan nohut, sabah haşlanır. Kabukları ayrılmaya başlayınca, süzülür. Tek tek kabukları soyulur. 3 çorba kaşığı zeytinyağı, biberiye, sarımsak, tuz ve karabiber ile birlikte tencereye koyulur. 8 su bardağı su eklenir. Koyulaşıncaya kadar, kısık ateşte pişirilir. Biberiye dalı çıkarılarak, mikserden geçirilir. Buzdolabında soğutulur. Soğuyunca, servis kasesine alınır. Üzerine, kalan zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
SOĞUK HAVUÇ ÇORBASI ( Hindistan ) - Sebze Sulu, Sebzeli, Meyveli, Soğuk Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 400 gr. havuç, 3 diş sarımsak, 2 tane soğan, 2 küçük acı yeşil biber, 20 gr. şeker, 400 ml. hindistancevizi sütü veya 2 kaşık rende hindistancevizi HAZIRLANIŞI : Soğan ve sarımsaklar soyularak, iri küp şeklinde doğranır. Acı yeşil biberler halka halka doğranır. 300 gr. havuç, kazınarak temizlenir, rendenin iri kısmı ile rendelenir, şeker, tuz, zerdeçal, limon suyu ile karıştırılır. Kalan 100 gr. havuç ise, ince şeritler halinde doğranır. Zeytinyağ, tavada kızdırılır, soğan ve sarımsaklar, 1 dakika kavrulur. Tavaya, rendelenmiş havuçlu karışım, sebze suyu, hindistancevizi sütü ya da 2 kaşık rende hindistancevizi ilave edilip, 5 dakika orta ateşte pişirilir. Çorba, robottan geçirilerek, püre haline getirilir. Kaselere paylaştırılır. Havuç şeritleri ve biber halkaları ile süslenir. Buzdolabında soğutularak, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
SOĞUK DOMATES ÇORBASI ( İspanya ) - Sebze Sulu, Kremalı, Meyvalı, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 1,5 kg. domates, 2 tane kuru soğan, 2 - 3 diş sarımsak, yarım bardak zeytinyağı, 4 sap kekik, 1+ 1/4 bardak domates suyu, 3 tane yeşil soğan, 1 avokado, 1 tane küçük limonun suyu, 100 ml krema, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Domatesler yıkanarak, iri küp şeklinde doğranır. Kuru soğanlar, küçük küp şeklinde doğranır. Sarımsaklar, ince kıyılır. Genişçe bir tavada, zeytinyağının üçte ikisi kızdırılır ve soğanlar, şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Domates, kekik, domates suyu, tuz ve karabiber ilave edilir.Bir taşım kaynatıldıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olarak, yarım saat pişirilir. Çorba, tel süzgeçten geçirilir. Tuzu ve karabiberi ayarlandıktan sonra soğumaya bırakılır. En az 4 saat ya da 1 gece buzdolabında bekletilir. Taze soğan temizlenir. Beyaz kısmı çok ince olarak, halka halka doğranır. Avokado, 2' ye bölünür, çekirdeği çıkarılıp, kaşık ile içi çıkarıldıktan sonra küp küp doğranır ve limon, tuz, karabiberle karıştırılır. Taze soğanların yeşil kısımları ince ince doğranır. Avokado ve kalan zeytinyağı ile karıştırılır. Çorba, kaselere paylaştırılır. Her kasenin üzerine 1 - 2 tatlı kaşığı krema ve avokado sosu koyularak servis yapılır. Afiyet olsun.
SARIMSAKLI BADEM ÇORBASI - Ajo Blanco Con Uvas - ( İspanya ) - Endülüs - ( 4 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 250 gr. taze badem, 3-4 diş sarımsak, 1 bardak sızma zeytinyağı, 1 kaşık sirke, 1,5 - 2 bardak soğuk su, 2 tatlı kaşığı tuz ÜSTÜ İÇİN ; Boyuna kesilmiş yeşil üzüm taneleri ya da incecik kesilmiş elma dilimleri HAZIRLANIŞI : Bademleri kaynar suda 1 - 2 dakika tuttuktan sonra 1 kase soğuk suya koyulur ve zarları soyulur. Badem, sarımsak, sirke, tuz ve zeytinyağı eklenerek, blender de iyice çekilir. 1,5 - 2 bardak soğuk su, kıvamı kontrol edilerek, ilave edilir. Servis kasesine alınarak, buzdolabında iyice soğutulur. Servis yaparken üzeri, elma dilimleri ve üzüm taneleri ile süslenir. Afiyet olsun.
23 Temmuz 2011 Cumartesi
NANELİ SOĞUK BEZELYE ÇORBASI ( Belçika ) - Tavuk Sulu, Sebzeli, Kurutonlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 750 gr. taze bezelye, 2 çay kaşığı zeytinyağı, 4 tane rendelenmiş arpacık soğanı, 250 gr. ayıklanmış ve zar gibi doğranmış patates, yarım litre tavuk suyu, 1 kaşık kıyılmış taze nane, 2 dilim küp doğranmış, fırında kuruton haline getirilmiş ekmek, nane yaprakları, kırmızı biber, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Tencerede zeytinyağı ısıtılır. Arpacık soğanları, yağda 2 dakika çevrilir. Patatesler ve tavuk suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat daha pişirilir. Bezelyeler ilave edilir ve 3 dakika sonra da kıyılmış nane ilave edilir. Tencere ateşten alınarak, soğumaya bırakılır. Çorba, püre makinesinden geçirilir. Tekrar tencereye koyulur. Tuz ve karabiberleri ayarlanır. İstenirse, kırmızı biber ilave edilir. Buzdolabında, 2 - 3 saat soğutulur. Servis yaparken, kuruton ve nane yaprakları ile süslenerek, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
KAVUN ÇORBASI ( İtalya ) - Otlu, Sebzeli, Meyva Sulu, Meyvalı Çorba - ( 4 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELERİ : 250 gr. lık 1 tane kavun, 1 tane limonun suyu, 1 tane elmanın suyu, yarım kaşık bal, yarım kaşık rendelenmiş zencefil, 2 ince dövülmüş ardıç tohumu, 2 - 3 sap fesleğen yaprağı HAZIRLANIŞI : Kavun enlemesine, tam ortasından 2 ' ye bölünür. Çekirdekli kısmı çıkarılarak atılır. Geriye kalan, etli kısım, bir kaşık yardımı ile kabuğu delinmeyecek şekilde kazınarak, bir kaseye koyulur. Sonunda elimizde, kavun kabuğundan 2 tane çanak kalacaktır. Kasedeki kavun parçalarının tamamı, blendere veya robota koyulur. Üzerine; limon suyu, elma suyu, bal, zencefil ve ardıç tohumu ilave edilerek, tamamen pütürsüz bir kıvama getirilir. Kavun kabından 2 çanağa doldurulur. Fesleğen yaprakları ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.
GAZPAÇO ( Sevilla - İspanya ) - Sebzeli Çorba - ( 2 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 2 tane çekirdeği çıkarılmış ve rendelenmiş domates, 1 tane çekirdekleri çıkarılmış ve minik minik doğranmış kırmızı veya yeşil dolmalık biber, 1 tane kabukları soyulmuş , çekirdekleri çıkarılmış ve minik minik doğranmış salatalık, 1 tane, kağıt inceliğinde dilimlenmiş kuru soğan, 4 diş dövülmüş sarımsak, 4 kaşık ufalanmış taze ekmek içi, 4 kaşık zeytinyağı, yarım tatlı kaşığı karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Yukarıdaki malzemelere, 3 su bardağı su ilave edilerek iyice karıştırılır. Buz gibi soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
DOMATESLİ SOĞUK ÇORBA ( İtalya ) - Sebze Sulu, Sebzeli, Kremalı Çorba - ( 4 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : Yarım kilo domates, 600 ml. domates suyu, 1 tane limon, 3 sap nane, 1 diş sarımsak, 2 tane salatalık, 125 gr. krema, acı biber sosu, 1 dilim tost ekmeği, 1 - 2 küçük acı biber, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Limonun kabuğu , rendenin ince kısmı ile rendelenir ve suyu sıkılır. Yarım kilo domates yıkanır ve ikiye doğranır. Nane ince ince kıyılır. Sarımsaklar ezilir. Salatalıklar soyularak, 1 tanesi iri doğranır. Salatalık küçük küpler şeklinde doğranır. Krema, ince kıyılmış nane, tuz, karabiber ve acı biber sosu ile karıştırılarak, kremalı sos hazırlanır. Tost ekmeği ufalanır. Domates ve domates suyu, ezilmiş sarımsak, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, iri doğranmış salatalık, acı biber ve ufalanmış tost ekmeği, robottan geçirilerek, püre haline getirilir. tuzu ayarlanır. Çorba, kaselere paylaştırılır. Kremalı sos, çorbanın üzerine dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun.
CHLODNİK ÇORBASI ( Polonya ) - Dana Etli, Deniz Ürünlü, Sebzeli, Yoğurtlu, Yumurtalı, Mayonezli Çorba - ( 4 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 60 gr. haşlanmış yağsız dana eti, 10 tane iri veya 16 tane küçük karides, 60 gr. yumuşayıncaya kadar pişirilmiş ve rendeden geçirilmiş pancar ( içinde piştikleri su saklanacak ), 1 tane soyulmuş çekirdekleri çıkarılmış ve ince dilimlenmiş salatalık, 3/4 bardak mayonez, 3/4 bardak yoğurt, 1 tatlı kaşığı kıyılmış dereotu, 1 tatlı kaşığı taze soğanın, ince kıyılmış sapları, 6 tane dilimlenmiş katı yumurta, yarım tatlı kaşığı karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Salatalık, pancar ve pancar suyuna ilave edilir. Dana eti ve suyu da eklenir. Önce mayonez, sonra yoğurt, yavaş yavaş ilave edilir. Dereotu, tuz, karabiber, taze soğanın yeşil kısımları, iri veya küçük karidesler ilave edilir. Son olarak, yumurta dilimleri, dağıtılmadan ilave edilir. Buz gibi, soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
BUZLU SEBZE ÇORBASI ( İngiltere ) - Sebzeli, Meyvalı, Otlu, Yoğurtlu Çorba - ( 2 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kabak, 3-4 kök ıspanak, yarım avokado, yarım bardak yoğurt, birkaç yaprak fesleğen, 1 çay kaşığı kuru kekik, 3-4 kaşık zeytinyağı, birkaç parça buz HAZIRLANIŞI : Kabak ve ıspanak hafifçe haşlanır ve suyu süzülerek blenderden geçirilir. Avokado küçük parçalara dilimlenir. Ezilmiş sebzelere; yoğurt, ince kıyılmış fesleğen, yarım çay kaşığı kekik, zeytinyağı ve avokado dilimleri ilave edilerek karıştırılır. İstenilen kıvamda sulandırılır. Üzerine, kalan kekik serpilir. Buz parçaları ilave edilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
ARI BAŞI ÇORBASI ( Karaman ) - Unlu, Meyvalı Çorba - ( 2 kişilik ) - Soğuk çorba -
MALZEMELER : 10 gr. un, 250 gr. çekirdekli kuru erik, 250 ml. soğuk su HAZIRLANIŞI : Çekirdekli kuru erikler, şişmeleri için 500 ml. suya koyulur. 250 ml. soğuk suda, un eritilir ve çok kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Servis tabağının tam ortasına, küçük bir kase yerleştirilir. Etrafına, pişirilen şekersiz muhallebi yani, yöresel adıyla; '' Arı Başı '' dökülür. Erikler, yumuşayıncaya kadar, tencerede kaynatılır ve '' Arı Başı '' nın ortasındaki kaseye koyulur. Ilınınca, servis yapılır. Afiyet olsun.
22 Temmuz 2011 Cuma
BALIK ÇORBASI ( BOUİLLABAİSSE ) - Marsilya - Fransa - ( ROUİLLE SOSU ) - Sebzeli, Deniz Ürünlü Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
* Pratik Tarif : MALZEMELER : 1 tane iskorpit, 1 tane kırlangıç, 1 tane mezgit, 1 tane yılan balığı, 1 tane istakoz, 1 tane soğan, 5 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane domates veya salça, 3 lt. kaynamış su, maydanoz, safran, istenirse; kekik ve defne yaprağı, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Balıklar, temizlenir, yıkanır ve parçalanır. Büyük bir tencerede, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar, zeytinyağında kavrulur. Yarım, soyulmuş domates veya salça, 3 lt. kaynamış su ve balık parçaları ilave edilir. Tuz, karabiber, safran, doğranmış maydanoz, istenirse; defne yaprağı ve kekik koyulup, balıklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Balıkların kılçıkları ayıklanır ve tekrar çorbanın içine koyulur. Kızarmış ekmek ile birlikte servis yapılır. * Marsilya ' da Bouillabaisse Çorbası ' nın yanında, ROUİLLE, patates ve kızarmış ekmek dilimleri mutlaka sunulur. ROUİLLE SOSU, kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine sürülüp, çorbaya atılır. Ekmek, alttan çorbayı emer ve çorba ile birlikte yenildikten sonra, 2. si çorbaya atılır. Buna, '' Samandra Atmak '' denilir. ROUİLLE ' NİN TARİFİ : MALZEMELER : 3 diş sarımsak, yarım çay kaşığı acı pul biber, 3 dilim köy ekmeği ( esmer ekmek- kabukları çıkarılmış ), 3 kaşık balık çorbası suyu, 3 dilim haşlanmış ve ezilmiş patates, 1 çay bardağı zeytinyağı, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Sarımsaklar ve pul biber, havanda iyice dövülür. 3 dilim ekmek içi, kaynamakta olan, balık çorbasına daldırılıp çıkarılır ve suyu sıkılır. Ekmekler de havana koyulur ve içindekilerle iyice karışıp, macun haline gelinceye kadar dövülür. Patatesler de ilave edilerek, dövmeye devam edilir. Dövmeye devam ederken, üstten havanın içine, zeytinyağı damlatmaya başlanır. Hiç durmadan, hem karışımı dövmeye hem de zeytinyağı damlatmaya devam edilir. Eğer karışım kesilirse; biraz çorba suyu, eğer cıvık ise; ekmek içi ilave edilerek, mayonez kıvamı elde edilir. Tuzu ve karabiberi ayarlanır. Kızarmış ekmek dilimleri eşliğinde, çorbanın yanında sunulur. Afiyet olsun.
SOĞUK ÇORBALAR
1- ARI BAŞI ÇORBASI ( Karaman ) 2- BATIRIK ÇORBASI -1 ( Antakya ) 3- BATIRIK ÇORBASI -2 ( İçel ) 3- BOSTANA ÇORBASI ( Şanlıurfa ) 4- CACIK ( Bitlis ) 5- MISIR ÇORBASI ( Gresun ) 6- NANELİ SOĞAN ÇORBASI ( İstanbul ) 7- SOĞUK ÇORBA -! ( Ankara ) 8- SOĞUK ÇORBA-2 ( Aydın ) 9- SOĞUK ÇORBA-3 ( Balıkesir ) 10- SOĞUK ÇORBA -4 ( Edirne ) 11- SOĞUK KAYISI ÇORBASI ( Malatya )12- ŞİRİNLİ ÇORBA ( Kahramanmaraş )13- ÜZÜMLÜ ÇORBA ( Sivas ) 14- YUMURTALI YAZ ÇORBASI ( İstanbul ) 15- YOĞURTLU ÇORBA ( Malatya ) 16- BUZLU SEBZE ÇORBASI ( İngiltere ) 17- CHLODNİK ( Polonya ) 18- DOMATESLİ SOĞUK ÇORBA ( İtalya ) 19- GAZPAÇO ( Sevilla- İspanya ) 20- KAVUN ÇORBASI ( İtalya ) 21- NANELİ SOĞUK BEZELYE ÇORBASI ( Belçika ) 22- SARIMSAKLI BADEM ÇORBASI ( Ajo Blanco Con Uvas - İspanya- Endülüs ) 23- SOĞUK DOMATES ÇORBASI ( İspanya ) 24- SOĞUK HAVUÇ ÇORBASI ( Hindistan )25- SOĞUK NOHUT ÇORBASI ( Lübnan ) 26- SOĞUK SALATALIK ÇORBASI - 1 '' Çam fıstıklı'' ( Malta )27- SOĞUK SALATALIK ÇORBASI -2 ( Yunanistan ) 28- VİCHYSSOISE ( Fransa ) 29- SOĞUK BAHÇE ÇORBASI 30- SOĞUK KEKİKLİ KABAK ÇORBASI 31- FESLEĞENLİ DOMATES ÇORBASI 32- KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI 33- BUĞDAY TANELİ TAZE SOĞAN ÇORBASI 34- SOĞUK SEBZE ÇORBASI 35- YOĞURTLU SOĞUK AVOKADO ÇORBASI 36- AYRANLI AŞ 37- KİMYONLU SOĞUK MERCİMEK ÇORBASI 38- SOĞUK ROKA ÇORBASI 39- VICHYSSOISE 40- RATATOUILLE ( Fransız ) v.b.
TARİHTE SEVİLEN ÇORBALAR
BORCSH ÇORBASI : Rus çarı 2. Alexander ( 1855 - 1881 ), Büyük Katerina ( 1762 - 1796 ), Rudolf Nureyev ( 1938 - 1992 ) TAVUK ÇORBASI : Yaser Arafat BALIK ÇORBASI ( Bouillabaisse ) : Sarah Bernhardt ( 1844 - 1923 ), Boris Yeltsin ( 1931- ) KESTANE ÇORBASI : Napolyon Bonapart ( 1769 - 1821 ) SEBZE ÇORBASI ( Minestrone ) : Al Capone ( 1899 - 1947 ) DENİZ KAPLUMBAĞASI ÇORBASI : Charles Darvin ( 1809 - 1882 ) BEYAZ LAHANA ÇORBASI : Alexandre Dumas ( 1802 - 1870 ), Vladimir Lenin ( 1870 - 1924 ) BİRA ÇORBASI : Büyük Frederik ( 1712 - 1786 ) HER ÇEŞİT ÇORBA : Charles de Gaulle ( 1890 - 1970 ) BAHARATLI ET SUYU : 14. Louis ( 1638 - 1715 ) ( Her öğünde 4 ' er tas içermiş ) KAPLUMBAĞA ÇORBASI : Abraham Lincoln ( 1809 - 1865 ) ŞERİTLİ YENGEÇ ÇORBASI : Franklin Deleno Roosevelt ( 1882 - 1945 ) CAMPBELL' S MARKA PİRİNÇLİ TAVUK ÇORBASI : Frank Sinatra ( 1915 - 1998 ) KREMALI MANTARLI VE TAPYOKALI TAVUK ÇORBASI : Kraliçe Viktorya ( 1819 - 1901 )
21 Temmuz 2011 Perşembe
YUMURTA DÜŞTÜ ÇORBASI ( Japonya ) - Balık Sulu, Yumurtalı, Sebzeli, Sirkeli, Tahıllı Çorba -
Patricia, Solley, ÇORBALAR kitabının önsözünde, şöyle anlatır: '' İndra Gandhi ' nin Japonya ' yı ziyaretinde, Japon Başbakanı, Zenko Suzuki ' nin, onun şerefine verdiği bir akşam yemeğinde garsonlar, Gandhi ' nin önüne, koyu renk bir çanakta, çorba koyarlar. Çanağın içinde, saç teli inceliğinde yüzen bir kaç sebze şeritleri ile tek bir güvercin yumurtası bulunmaktadır. Çorbanın suyu, o kadar çok berraktır ki porselen kasenin içindeki görüntü, olduğundan daha da belirgin hale gelmiştir. Japon Başbakan, Gandhi ' ye, çorbanın sunuluş biçimini nasıl bulduğunu sorar. Gandhi akabinde sözüne başlar ve şöyle söyler : - Gözlerim, dolunayın ( yumurta ), karanlık bir ormanın üzerinde, aydınlık bir gecede ışıldayışını görüyor. Suzuki, Gandhi ' nin bir çırpıda yaptığı bu kusursuz tasvirden, çok ama çok etkilenir. Yukardaki anektotta geçen çorbanın tarifi şöyledir : MALZEMELERİ : 4 tane bıldırcın yumurtası, 1 kaşık sake ya da rakı, 2 çay kaşığı tuz, 1 kaşık mısır nişastası, 1 kaşık ince kıyılmış taze soğan, 1 kaşık sirke, 2 tane tavuk yumurtası, 4 bardak balık suyu, 2 çay kaşığı soya sosu, çeyrek limonun kabuğu, 2 bardak su HAZIRLANIŞI : * Bloğumdaki tariflere göre, balık suyu hazırlanarak, bekletilir. 2 bardak su, bir tavada kaynama noktasına getirilir ve ateş kısılır. İçine bir kaşık sirke atılır. Sonra yumurtalar, dikkatlice kırılarak, bu suya bırakılır. 5 dakika hafif hafif kaynatılır ve ateşten alınıp bekletilir. Balık suyu, bir tencere de orta ateşte, kaynama noktasına getirilir. İçine, sake veya rakı, tuz ve soya sosu eklenerek ateş kısılır. 5 dakika sonra, mısır nişastası, 2 kaşık ılık suda eritildikten sonra içine ilave edilir ve topaklaşmaması için bir süre karıştırılır. 10 dakika sonra 2 tavuk yumurtasının yalnızca beyazı, içine ince ince akıtılır. Karıştırılmaz. Yumurtanın iplik iplik olmuş beyazları, dibe çöktüğünde, süzerek suyu alınır. Bu su, kaselere pay edilir ve her kaseye birer yumurta koyulup, kasenin içinde yüzer halde bırakılır. Ayrıca; her kaseye, soğanlar ve 4 şerit parçaya bölünen limon kabuğundan, birer tane koyulur ve servis yapılır. Afiyet olsun.
CHANKONABE ÇORBASI ( Japonya )
* Japonlar ' ın Sumo güreşçileri, dehşet verici insan azmanı görünümleriyle, insana korku verirler. Bu, Sumo güreşçileri özel gruplar halinde, toplumdan ayrı birer rahip gibi yaşarlar. İşte bu Sumo güreşçileri, hayatları boyunca, öğünlerinde tek bir çeşit yemek yerler. O da çorba ' dır. Herbiri 150 - 170 kiloluk insan azmanları CHANKONABE denilen bu çok özel çorbayı içerek besleniyorlar. Ülkemizde bulabileceğimiz malzemelere indirgenmiş olarak '' Chankonabe '' çorbasının malzemeleri ve hazırlanışı şöyledir : MALZEMELER : 2 tabaka kuru yosun ( kombu ) , 10 su bardağı su, 2 tane levrek ya da karagöz kafası, 1 blog tofu ( tofu yoksa, küçük küp doğranmış, diyet beyaz peyniri ) , 2 tane pırasanın beyaz kısmı, 300 gr. beyaz lahana, 16 tane kültür mantarı, 120 gr. tel şehriye, 250 gr. kuşbaşı kuzu eti, yarım kg. küçük küp doğranmış tavuk eti, 4 küçük parçalara doğranmış somon balığı filetosu, 8 tarak, 100 gr. soya filizi, 500 ml. haşlanmış pirinç, 2 yumurta, 10 su bardağı kemik suyu, soya sosu, 1 tane limon, 2 kaşık toz şeker, 1,5 tatlı kaşığı tuz * Tarifin orjinalinde, kurutulmuş torik kafası kullanılmaktadır. Ülkemizde bulunamayacağı için, beyaz etli bulunabilir balık kafasına çevrilmiştir. HAZIRLANIŞI : Kombular, kaynamakta olan bir bardak suya atılır, biraz pişirilerek suyu çektirilir. 10 su bardağı su, büyük bir çorba tenceresinde, kaynatılır. Kombular ve balık kafaları, bu kaynayan suya atılır. 3 dakika kaynatılır. suyu süzülür. Kombular ve balık kafaları çıkarılıp atılır. Süzülen su, tekrar tencereye koyulur. İçinde balık suyu olan tencere, bir kenarda bekletilir. Tofu, küçük parmak kalınlığında, şeritler halinde kesilir. Pırasalar da yuvarlak doğranır. Mantarlar temizlenerek, kuşbaşı doğranır. Tel şehriye, 2 veya 3 parçaya kırılarak, bir kevgire koyulur ve üzerinden sıcak su geçirilir. Kenarda bekleyen, balıksuyu dolu tencereye, kuşbaşı kuzu etleri ilave edilir. 2 dakika kaynatılır. Sonra aynı tencereye tavuk parçaları da koyulur. 1 dakika kaynatılır. Somon balığı ve taraklar, soya filizleri, tofu parçaları, pırasa, mantar ve tel şehriye ilave edilerek karıştırılır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir. tuzu ayarlanır. Kısık ateşte kaynatılır. Bir başka tencereye, kemik suyu koyulur ve kaynatılır. Pirinçler ilave edilip, karıştırılır. 3 dakika, tencerenin kapağı kapalı olarak, kısık ateşte kaynatılır. Tencerenin kapağı açılarak; yumurtalar, içine kırılır. Yumurtaların buharda pişebilmesi için, tekrar tencerenin kapağı kapatılır. Herkese birer porselen çanak dağıtılır. Yanına da; biraz soya sosu ile ayrı bir küçük porselen soslukta, limon suyu ile karıştırılarak eritilmiş, toz şekerli sos koyulur. Önce, çorbanın içinden; et parçası ya da sebze alınıp, soya veya limon soslarına batırılarak yenilir. Yumurtalı pilav ise; garnitür olarak, eldeki çanaktan yenilir. Kuru yosun ( kombu ) bazı büyük marketlerin, Çin yemekleri bölümünde satılmaktadır. Afiyet olsun.
19 Temmuz 2011 Salı
ÇORBANIN BATIDAKİ TARİHİ - Çorba Fıkraları -
ÇORBA, deyip geçmeyelim. Çorba, sadece insanın içini ısıtmakla kalmaz, insan ilişkilerini de ısıtır, sıcaklaştırır. Bazen; bir akşam yemeğinde, görüşülen konunun tatlıya bağlanmasında, ortamı ısıtması ile bir tas çorbanın büyük önemi vardır. Sivas' ta çorbaya '' Yürek Hamuru '' denmesinin sebebi bu olsa gerek. M.Ö. 5. yüzyılın sonlarında, yazılmış olduğu düşünülen, Mithekos adlı bir Syracuse 'lu Yunan' a ait oldugu bilinen, fakat; elimizde birkaç sayfadan ibaret metni olan bu kitap, bir tarafa bırakılırsa, en eski yemek kitabı; Romalı Apicius' un kitabıdır. Bu kitaptan günümüze, birkaç sayfa gelmiş olup, bu kitabın adı hala kesinleşmiş değildir. Değişik kaynaklarda, değişik adları vardır. Örneğin : Lincacus ve Callimachus' a göre; '' Sofraların İyisi '' , Clearchus' a göre; '' Yemek Yapma Sanatı '' , Neucratis' li Atheneus' a göre; '' Gastronomi'' , başka araştırma sonuçlarına göre de '' Mutfak'' tır. Apicius' un '' De Re Coguinaria ( Mutfak Sanatı Hakkında ) adlı bir eseri; arpa çorbasını, pancar yaprakları ve diğer yeşillikleri ilave ederek sebzeli hale getirmeyi öğütlemektedir. Ayrıca; Tunuslular' ın ve Arnavutlar' ın ekmek çorbalarını, Endülüslüler' in soğuk yaz çorbası olan, '' Gazpacho' nun tariflerini belirtir. Batıda çorbalar; berrak ( şeffaf ) ve yoğun ( kremalı ) olmak üzere 2 çeşittir. Avrupa' da çorbalar, önceleri; Bir tasa koyulan, bir veya birkaç parça ekmek ya da bir dilim ekmeğin üzerine dökülen, sıcak ve kıvamlı et suyu, şarap ya da bira idi. Ekmek, çok sert, yani bayat veya kızartılmış olurdu. Ekmek dilimi, ne kadar takur tukur ise, o kadar makbul idi. Çünkü, çorbanın suyunun içinde, eriyip gitmeden, bütün halinde kalması gerekiyordu. Bu usülde çorba, Anadolu' nun bazı yörelerinde de hala yapılmaktadır. Örneğin; Kastamonu bölgesinde, ekmek yağda iyice kızartılır ve çanağın dibine koyulur ve de çorba, üzerine dökülür. Buna, '' Kıtır Çorba'' denilir. Avrupa' da bazı çorbaların yanında, kızartılmış ekmek vermek adeti, hala devam etmektedir. Örneğin; Kıremalı domates çorbası üzerine koyulan krutonlar, Marsilya' nın ünlü balık çorbası yanında sunulan sarımsak ve zeytinyağı sürülmüş, kızarmış ekmekler ve soğan çorbasının üzerine koyulan, bir dilim fırancala ekmeği, hep ortaçağ da ki, ekmek- çorba beraberliğinin günümüzdeki uzantılarıdır. 1500' lü yıllara kadar Avrupa' da çorbaların suyu; yumurta sarısı, bayat ekmek kırıntıları ve buğday nişastası ilavesi ile koyu kıvama getirilmiştir. 1533 yılında Venedik' li Medici ailesinden Catherina, Floransa' dan Fransız prensine gelin olarak gelip de Paris' e yerleşince, Fransızlar' ın yeme içme alışkanlıkları, değişmeye başlamıştır. Bu değişim kendisini belki de en fazla, bir tas çorba da göstermiştir. O yıllarda, Avrupa' da aşçılar, geleneksel çorba kıvamlaştırma usullerini bırakıp, sebze çorbalarına; badem sütü, pirinç ya da baklagiller ilave etmeye başlamışlardır. Macarlar; her zaman sabah kahvaltılarını '' Krupnik '' ( Ekşi arpa çorbası ) ve '' Gramatta '' ( Bira çorbası ) ile yaparlardı.Bu gelenek hala devam etmektedir. Avrupa' da çorba konusunda, ikinci evrimin tohumları, 17. yüzyılın ortalarında '' Pierre François de la Varenne tarafından atılmıştır. Bu yeni akım, çorbayı daha da modernleştirerek, iki açıdan bir devrim gerçekleştirmiştir. Bunlardan birincisi; çorbanın içinde yüzenlerden ziyade, çorbanın suyunun ön pilana çıkmasıdır. İkincisi ise; unun tereyağında kavrulması ile yapılan ( rous ) meyanenin, artık çorbalarda yegane kıvamlaştırıcı olarak kullanılması olmuştur. Batı' da çorba, bizim '' tirit '' ten başlayıp, sonra çorba haline dönüşmüştür. Biz de ise, tirit ayrı, çorba ayrı, yahni ayrıdır. Bu değişim, 18. yüzyıla gelindiğinde, Fransızlar' da ünlü ''soupee'' geleneğinin doğmasına yol açmıştır. Gece geç vakit yenilip yatılıyordu. Soupee' nin bizdeki karşılığı, '' yat geber yemeği'' dir.Günün son yemeği anlamında. Fransızlar, bu çorbayı içerken, yanında ekmek ve peynir bulundurmuşlardır. Sonraları, Fransızlar, soupe yerine çorba için potage demeye başlamışlar ve bu yer etmiş ve bugünlere kadar gelebilmiştir. Daha sonra, İngilizler de bu soupee adetinden çok hoşlanmışlardır. Onlar da başlamışlardır, '' yat geber '' yemeğine. Ancak, İngilizler, bu yemeğe, '' supper'' demişlerdir. İngilizler ' de de '' dinner '' denilen akşam yemeği vardır.Bu çorba, ondan da geç saatte içildiği için, yeni bir isim gerekmiştir ve '' supper '' olarak isimlendirilmiştir. Bazı kaynaklara göre; 1765, bazılarına göre ise; 1766 yılında, XV. Louis dönemi Fransa' sında Boulanger adlı kişi Paris ' te, sağlığa iyi geldiği ve son derece besleyici olduğunu iddia ettiği çorbalarını sunduğu dükkanlar açar ve bunlara, restore eden ( tazelik, dinçlik veren ) anlamına gelen '' restaurers '' adını vermiştir. Kendi dükkanını da '' Restorante '' olarak adlandırmıştır. Türkçe' de kullanılan '' lokanta '' sözcüğü ise, '' lokal '' ile aynı kökten türeyen, İtalyanca '' locanda '' dan gelmektedir. Fransa da 1768 de, ilk olarak açılan restoran, hızla yeni yerlerin açılmasına sebep olur. Öyle ki, 1804 yılında, Paris' te restoran adedi 500' ü aşmıştır. Restoranların, Paris' in günlük yaşamına sağladığı iki yenilikten dolayı tutunduğu söylenmektedir. Birincisi; önceden, yalnızca, belli servis saatlerinde yemek sunulan yerler vardı. Şimdi, günün ve gecenin her saati, karnı acıkan, restoranda yemek yiyebiliyordu.İkincisi ise; önceden, yemek yenip bittiğinde, hesap çıkıyor ve bazen çok fazla hesap süprizleri yaşanabiliyordu. Restoranlarda ise, üzerinde porsiyon fiyatları yazılı yemek listesinden sipariş verildiği için, ödenecek hesap önceden biliniyordu. İşte, bu farklılıkları sunan restoranlara, Paris halkı büyük rağbet göstermiştir. Böylece, '' gastronomi '' yalnızca soyluların tekelinde olmaktan çıkmış, cebinde hesabı ödeyebilecek parası olan herkes buralardan yararlanabiliyordu. Bazı ülkelerin çorbalarının ünü, o ülkelerin sınırını aşıp, milletler arası üne kavuşmuştur. Fransızlar ' ın '' Bouillabaisse '' isimli balık çorbası, böyle bir çorbadır. Marsilya civarında, balıkçıların çorbası olarak bilinir. Eskiden balıkçılar, balık avından döndüklerinde, balık halinde satamadıkları, sıtandart dışı balıkları, sahilde, odun ateşinin üzerine koydukları bir kazanda, balık çorbası yaparlarmış. Bu çorba; öyle meşhur olmuş ki, 18. yüzyılın başlarında ünü, Paris' e kadar uzanmış ve orada baş tacı edilmiştir. Sonra da dünya piyasalarında yerini almıştır. Fransızlar ' ın bir de '' Soğan çorbası '' vardır.Bu çorba da dünya çapında bir üne sahiptir. Ruslar ' ın '' Borç çorbası '' da artık bir dünya starıdır. Macarlar' ın '' Gulaş çorbası '' İspanyollar ' ın '' Soğuk gaspaço '' çorbası, İngilizler ' in '' Mulligatauny '' çorbası, Amerikalılar ' ın '' Yengeç çorbası '' , Japonlar ' ın '' Miso '' çorbası, İtalyanlar ' ın '' Minestrone '' çorbası da dünyaca kabul görmüş, meşhur çorbalardır. Avrupa çorbalarının temel maddeleri, et ve kemik sularıdır. Fransızca da bunların tamamına, '' Fond '' denilmektedir. Temel anlamda; çorbanın, hem besleyiciliği hem de lezzeti bakımından önemlidirler. Bizde tek kategori olarak '' et suyu '' denilen , etin suyu, batıda 4 kategori olarak işlem görür ve et suyunun bu 4 ayrı haline, 4 ayrı ad verilmiştir. 1- STOCK : Ağır ateşte kaynayan su ya da şarap içine atılan et yada kemikli etin lezzetlendirdiği suyudur. 2- BROTH : Ağır ateşte kaynayan suya atılan etin lezzetlendirdiği suyunun çektirilerek konsantre hale gelmesidir. Yani, stock' un koyultulmuşudur. Fransızlar, bouillon - İtalyanlar, brodo derler. 3- CONSOMME : Broth ' un yarı yarıya suyu çektirilerek koyultulmuşunun, yumurta akıyla berraklaştırılmasıyla elde edilir. 4- DOUBLE CONSOMME : Consomme ' nin bir kere daha, yarı yarıya suyunun çektirilerek daha da koyulaştırılması ile elde edilir. Batı ' nın bir başka özelliği de çorbalara krema koyulmasıdır. Doğu kültüründe, çorbalara krema koyulmasına pek rastlanmaz. Onun yerine, bazı çorbalara, süt koyulur. Batı ' da özellikle bazı çorbalar, mutlaka kremayla yapılmaktadır. Örneğin; domates, mantar ve kuşkonmaz çorbası, sebze çorbaları, Bizde; '' Domates çorbası'' denilen çorba, batıda ; '' Domatesli krema çorbası '' diye adlandırılmaktadır. Bizim kültürümüzde yalnızca '' Kaymak '' la sınırlı olan krema, batıda çok çeşitlidir. Doğu' da çorbayı incelediğimizde; Çinliler ' in '' Kuş yuvası çorbası '' çok ünlüdür. Bu çorba, deniz kırlangıcı yuvasından yapılır. İçine bol baharat koyulur. Deniz kırlangıcı, çalı yaprakları, balık kılçıkları ve yumurtalarla yuvasını yaparken, bunları balık yumurtaları ile birbirine yapıştırıyor. İşte, bu yuva kaynatılıp, çorba yapılınca, fosfor bakımından çok kuvvetli olan balık yumurtaları,çorbayı kuvvet macunu haline getiriyor. Bu çorbanın cinsel arzuyu da arttırdığı rivayet olunur. Dolayisiyle bu çorba, dünyanın en pahalı çorbalarından biridir. Çorba masaya getirildiğinde, garsonlar, çorbanın kokusu uçup gitmesin diye, masadakilerin üstünü büyükçe bir çarşaf ile örterler. Japonlar ' ın Sumo güreşçileri; hayatları boyunca, her öğünde, tek bir çeşit yemek yiyiyorlar , o da çorba. 150-170 kiloluk insan azmanları, '' Chankonabe '' denilen bu özel çorbayı içerek besleniyorlar. ( Bu çorbanın tarifini blog' umda bulabilirsiniz ) * '' Bir ordu, midesi üzerinde yürür. Çünkü, askeri asker yapan çorbadır. '' Napoleon Bonaparte 1. FIKRA: Adamın biri, Eyfel Kulesi ' nin en üstündeki restorana çıkmış. Başka biri ise gelerek, bir '' Eyfel Çorbası '' istemiş. Bizimki sormuş - Nedir bu çorba ? - Bu mu? Eğer bunu içip, bu kuleden aşağıya atlarsan, yere çakılmana çok az kala, tekrar yukarıya çıkarsın. Bizimki de - Hadi ya... bir göstersene demiş. Adam, çorbasından bir kaşık içmiş ve aşağıya atlamış. Gerçekten de yere çok az kala , adam tekrar yukarıya çıkmış. Bizimki de, - Ben de yapayım diyerek, çorbadan bir kaşık içmiş ve aşağıya atlamış. Ancak, yere çakılmış. O sırada restorandakiler ise, çorbadan içip tekrar yukarıya çıkan adama,- Ya.. ne yaptın?...Süpermen ya... demişler. 2. FIKRA : Müşteri lokantada, garsondan bir çorba ister. Çorbayı getiren garson, tabağı daha masaya bırakmadan, müşteri - '' Bu çorba sıcak değil, ben, sıcak çorba istiyorum. '' der. Garson ikinci tabağı getirdiği zaman, yine aynı şekilde geri çevirir. Garsonun iyice tepesi atar. - '' Beyim, çorbanın tadına bile bakmadan, sıcak olmadığını nereden çıkarıyorsunuz? '' diye haykırır. Adam, sakin cevap verir. - '' Gayet basit. Eğer çorba sıcak olsaydı, tabağın içindeki parmağını yakardı. ''
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Reyhanlı ve havuçlu süt çorbası - ( 6 kişilik ) - Otlu, Sebzeli, Sütlü Çorba - - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 4 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1 çorba kaşığı un, 1 tane orta boy havuç, 6 - 7 dal taze reyhan, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 fiske tuz, 1 tane kesme şeker, 1 fiske karabiber HAZIRLANIŞI : Tencereye; zeytinyağı, un, karabiber, tuz koyulur ve tahta bir kaşık ile sürekli olarak karıştırılarak, un kokusu çıkıncaya kadar, un kavrulur. buzdolabından çıkmış veya oda sıcaklığındaki süt ilave edilir. Sürekli olarak, çırpma teli ile karıştırılırken su ve tuz ilave edilerek, karıştırmaya devam edilir. Havuç, rendenin büyük kısmı ile rendelenir ve 1 kahve fincanı kadarı süsleme için ayrılıp, diğer kısmı çorbaya karıştırılır. Reyhanın 1 - 2 dalı süsleme için ayrılarak, diğer kısmı ince ince kıyılır ve çorbaya ilave edilir. 1 - 2 dakika ateş üzerinde karıştırılan çorba, ateşten alınır ve büyük porselen veya cam çorbalığa alınarak, üzeri; rendelenmiş havuç ve reyhan dalı veya yaprakları ile süslenerek sıcak veya ılık servis yapılır. * Sıcak yaz günlerinde, 2 - 3 saat buzdolabında bekletildikten sonra şekilli buz parçacıkları ilave edilerek de soğuk çorba şeklinde ikram edilebilinir. Afiyet olsun.
18 Temmuz 2011 Pazartesi
SEVGİ 'NİN SPESYAL ÇORBASI - KUSKUSLU, TAZE SOĞAN ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Yoğurtlu, Sebzeli, Otlu, Yumurtalı, Hamurlu Çorba - - Soğuk veya Ilık Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı kuskus, yarım kg. yoğurt, 1 demet taze soğan, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 5 bardak su, tuz, karabiber, kızartılmış 6 dilim ekmek, 3 tane katı haşlanmış yumurta, yarım demet dereotu, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı kuru kekik HAZIRLANIŞI : Tencereye, su, tuz, 1 - 2 damla zeytinyağı koyularak, kaynatılır. İçine, kuskus atılarak biraz diri kıvamda haşlanır, süzgeçe boşaltılarak suyu süzdürülür. Soğuk sudan geçirilir. Taze soğanlar, yıkanır ve temizlenir. Jülyen olarak 2 - 3 cm boyunda doğranır. Yumurtalar, katı şekilde, tuzlu suda haşlanır, kabukları soyularak yuvarlak yuvarlak doğranır. Dereotu temizlenip yıkanır ve ince ince kıyılır. Büyük bir cam kasede; kuskus, yoğurt, taze soğan, zeytinyağı, su, karabiber, dereotu koyularak karıştırılır. 6 dilim ekmek fırında kızartılır. Hazırlanan çorbanın üzeri; kırmızı toz biber, kuru kekik ve yuvarlak doğranmış katı yumurta parçaları ile süslenerek, istenirse soğuk veya ılık olarak, kızartılmış ekmek dilimleri ile birlikte servise sunulur. Afiyet olsun.
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - AVOKADO ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Yoğurtlu, Meyvalı Çorba - - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 3 tane olgun avokado, 1 tane limonun suyu, 2 su bardağı su, 1 su bardağı nar suyu, 1 su bardağı yoğurt, tuz, 1 çay kaşığı kişniş veya haşhaş tohumu, 1 çay kaşığı hindistan cevizi rendesi, ÇORBANIN SÜSLENMESİ İÇİN; 1 tane narın taneleri HAZIRLANIŞI : Avokadolar, yıkanıp temizlendikten sonra 1 tane limonun suyu ile birlikte, blenderden geçirilir. Büyük bir cam kasede, yoğurt, su, nar suyu, kişniş veya haşhaş tohumu, hindistan cevizi rendesi karıştırılır. İçine, avokadolar, tuz ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Hazırlanan çorbanın üzeri, nar taneleri ile süslenerek, en az 2 - 3 saat buzdolabında soğutulduktan sonra kızartılmış bir dilim ekmek eşliğinde servise sunulur. Afiyet olsun.
17 Temmuz 2011 Pazar
MİNESTRONE ÇORBASI - İtalyan usulü sebze çorbası - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 tane kabak, 2 tane havuç, 3 tane taze patates, 6 - 8 tane taze fasulye, 1 tane kereviz, 1 tane sarı biber, 1 tane kırmızı papya biber, 1 tane yeşil biber, 2 tane pırasa, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım demet fesleğen, 5 su bardağı su, tuz, karabiber, rendelenmiş permesan peyniri HAZIRLANIŞI : Sebzeler; yıkanır, temizlenir. Küp küp doğranır. Fesleğen yaprağı, jülyen doğranır. Tencerede zeytinyağı ısıtılır. Sırayla, havuç pırasa, taze fasulye, biberler, kereviz, patates ve kabak ilave edilir. Tüm sebzeler, 3 - 4 dakika kavrulur. Su, tuz ve karabiber ilave edilerek kaynatılır. Ateşten alınınca, fesleğen ilave edilip karıştırılır. Çorba; kaselere pay edilir. Rendelenmiş permesan peyniri ile servis yapılır. * Sebzeler, diri kıvamda pişirilmelidir. * Mevsim sebzeleri seçilmelidir. * İstenirse; baklagiller de eklenebilinir.
10 Temmuz 2011 Pazar
ET SUYU - Kuzu Etinden -
MALZEMELER : 12 su bardağı ( 3 lt. ) su, 1 kg. 250 gr. kuzu eti, 1 tane iri havuç, 1 baş soğan, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz, 1/4 pırasa HAZIRLANIŞI : Bir tencereye; su, kabuğu soyulmuş soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak ve tuz konur ve tencerenin kapağı açık olarak, ateşe koyulur. Su ısındıkça, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile toplanarak, atılır. Sonra; tencerenin kapağı kapatılır ve et yumuşayıncaya kadar, yani; 1,5 saat kadar, hafif ateşte kaynatılır. Et pişince, bir tabağa alınır. Tencerede kalan, 8 - 9 bardaklık su, ince süzgeçten geçirilir. Büylece; et suyu, yemeklerde kullanılmaya hazır hale getirilmiş olur.
ET SUYU - Kuzu Başından -
MALZEMELER : 11 su bardağı ( 2 lt. 750 gr. ) su, 2 tane kuzu başı, 1 tane iri havuç, 1 baş iri soğan, 1/4 pırasa, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Su, temizlenmiş ve derisi ayıklanmış kuzu başları, üstü kazınmış havuç, kabukları soyulmuş soğan, pırasa, temizlenmiş maydanoz kökü, sarımsak ve tuz tencereyle kapağı açık olarak, ateşe koyulur. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınarak, atılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, 1,5 saat kadar kaynatılır. Başlar pişince bir tabağa çıkartılır. Tenceredeki su da ince bir süzgeçten geçirilerek, kullanıma hazır hale getirilir. Elde edilecek suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekmektedir.
ET SUYU - Koyun Başından -
MALZEMELER : 13 su bardağı ( 3 lt. 250 gr. ) su, 1 tane iri koyun başı, 1 baş iri soğan, 1 tane iri havuç, 1 demet kök maydanoz, 1/4 pırasa, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Bir tencereye, su, derisi ayıklanmış ve temizlenmiş koyun başı, kabukları ayıklanmış soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak ve tuz konur. Tencere, kapağı açık olarak ateşe oturtulur. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile toplanarak, atılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve 2,5 saat kadar kaynatılır. Baş pişince bir tabağa çıkartılır. Tenceredeki su da ince bir süzgeçten geçirilir. Böylece; baş suyu, yemeklerde kullanılmaya hazır hale gelmiş olur. Elde edilen suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekir.
ET SUYU - Koyun Kemiklerinden -
MALZEMELER : 32 su bardağı ( 8 lt. ) su, 2 kg. koyun kemiği, 1 tane iri havuç, 2 baş iri soğan, 1 demet iri maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1/4 pırasa, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Büyükçe bir tencereye; su, kabuğu soyulmuş soğanlar, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak tuz ve küçük parçalara ayrılmış kemikler koyulur. Tencere, üzeri açık olarak ateşe oturtulur. Su ısındıkça, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile toplanarak atılır. Tencerenin kapağı örtülür ve 5 saat kadar kaynatılır. 5 saat sonra kemikler çıkarılır. Tenceredeki 8 - 9 bardak su, ince bir süzgeçten geçirilir. Böylece; et suyu, yemeklerde kullanılmaya hazır hale gelmiş olur.
ET SUYU - Koyun Etinden -
MALZEMELER : 14 su bardağı ( 3,5 lt. ) su, 1 kg. koyun eti, 1 demet maydanoz kökü, 1 iri havuç, 2 baş orta boy soğan, 1 diş sarımsak, 1/4 pırasa, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Bir tencereye; su, kabuğu soyulmuş soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak, tuz ve et ilave edilerek, üstü açık olarak, ateşe koyulur. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınarak, atılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve et yumuşayıncaya kadar, yaklaşık; 2,5 saat hafif ateşte kaynatılır. Et pişince, bir tabağa çıkarılır. Tenceredeki su, ince bir süzgeçten geçirilerek, kullanılmaya hazır duruma getirilir. Elde edilecek suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekir.
ET SUYU - Dana Etinden -
MALZEMELER : 12 su bardağı ( 3 lt. ) su, 1 kg. 250 gr. dana eti, 1 tane havuç, 1 baş soğan, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1/4 pırasa, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Tencereye; su, kabuğu soyulmuş soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak, tuz ve et koyulduktan sonra tencere, kapağı açık olarak ateşe koyulur. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınıp, atılır ve et yumuşayıncaya kadar, hafif bir ateşte 1,5 saat kadar kaynatılır. Et pişince, bir tabağa çıkartılır. Kalan su, ince bir süzgeçten geçirilerek, yemeklerde kullanılmaya hazır hale getirilir. Elde edilecek suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekir.
ET SUYU - Sığır Kemiklerinden, Koyu Renkte -
MALZEMELER : 32 su bardağı ( 8 lt. ) su, 1,5 kg. sığır kemiği, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 tane iri havuç, 2 baş iri soğan, 1/4 pırasa, 1 diş sarımsak, 1 demet maydanoz kökü, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Büyükçe bir tencereye; yağ ile kemikler koyulur ve bir süre kuvvetli bir ateşte veya fırında karıştırılarak, kavrulur. Sonra üzerine, üstü kazınmış ve halka halka kesilmiş havuçlar, kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış soğanlar, maydanoz kökü, pırasa ve sarımsak ilave edilir. Sebzeler ve soğanlar, pembemsi bir duruma gelinceye kadar kemik ile birlikte, karıştırılarak kızartılır. Sebzeler de kızarınca, tencereye su ve tuz koyulur. Kuvvetli bir ateşte, üzeri açık olarak kaynatılır. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınır. Köpükler bitince, tencerenin kapağı kapatılır. Hafif ateşte, 5 saat kadar kaynatılır. 5 saat sonra kemikler tencereden çıkarılarak, tabağa koyulur. Et suyu Tülbent veya tel süzgeç ile süzülür ve et suyu kullanılmaya hazır hale gelir. Afiyet olsun.
ET SUYU - Sığır Etinden, Koyu Renkte -
MALZEMELER : 16 su bardağı ( 4 lt. ), 800 gr. sığır eti, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 baş orta büyüklükte soğan, 2 tane orta boy havuç, 1/4 pırasa, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Bir tencereye, yağ ile et koyulur. Kızgın fırında veya kuvvetli ateşte, sık sık çevrilerek kızartılır. Et kızarınca, kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış soğanlarla, üstü kazınmış ve halka halka kesilmiş havuçlar, maydanoz kökü, pırasa ve sarımsak tencereye ilave edilir. Sebzelerle soğanlar, pembemsi bir hale gelinceye kadar etle, katkıları, karıştırılarak kızartılır. Sebzeler de kızarınca, tencereye su ile tuz da koyulur ve kuvvetli bir ateşte, üstü açık olarak, kaynatılır. Suyun ısınmasıyla, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınır. Köpükler bitince, tencerenin kapağı örtülür. Et, yumuşak bir duruma gelinceye kadar, yani; 3 - 3,5 saat kadar hafif ateşte kaynatılır. Et pişince, bir tabağa alınır. Suyu da ince bir süzgeçten geçirilir. Yemeklerde kullanılmaya hazır bir duruma gelmiş olan et suyunun, 8 - 9 su bardağı kadar olmasına dikkat edilmelidir.
ET SUYU - Sığır Kemiklerinden, Açık Renkte -
MALZEMELER : 32 su bardağı ( 8 lt. ) su, 1,5 kg. sığır kemiği, 2 tane büyük havuç, 2 tane büyük baş soğan, 1/4 pırasa, 1 demet iri maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Büyükçe bir tencereye su koyulur. ( Tencere, 32 su bardağı suyun tamamını almazsa, aldığı kadarı koyulur. Suyu çekildikçe, eldeki su ilave edilir. ) Suyun içine, kabuğu soyulmuş soğanlar, üstü kazınmış havuçlar, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak ve tuz ilave edildikten sonra parçalara ayrılmış kemikler de ilave edilir. Tencere, kapağı açık olarak ateşe koyulur. Su ısındıkça, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınıp, atılır. Sonra tencerenin kapağı kapatılır ve hafif bir ateşte, 5 saat kadar kaynatılır. 5 saat sonra kemikler, tencereden çıkarılır. Suyu da ince bir süzgeçten geçirilir. Elde edilecek suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekir.
ET SUYU - Sığır Etinden, Açık Renkte -
MALZEMELER : 4 lt. su ( 16 su bardağı ), 800 gr. sığır eti, 2 orta boy havuç, 2 baş orta büyüklükte soğan, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz, 1/4 pırasa, 1 demet maydanoz kökü HAZIRLANIŞI : Büyük bir tencereye, su, kabuğu ayıklanmış soğanlar, üstü kazınmış havuçlar, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak, tuz ve et koyulduktan sonra tencere, kapağı açık olarak ateşe koyulur. Suyu ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınarak, atılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Et, yumuşayıncaya kadar, hafif ateşte, 3 - 3,5 saat kadar haşlanır. Et pişince, tencereden bir tabağa alınır. Suyu da çok ince bir süzgeçten geçirilir. Böylece; et suyu, yemeklerde kullanılmaya hazır hale gelmiş olur. Elde edilecek su, 8 - 9 su bardağı kadar ( 2 lt. kadar ) olmalıdır. Az olursa, fazla ağır olur. Çok olursa, tatsız olur.
8 Temmuz 2011 Cuma
YEMEKLERİN PİŞİRİLMESİ
Yemekler, pişirilme şekilleri bakımından, bazı genel adlar alırlar. 1- Haşlamalar 2- Kızartmalar ( Tavada pişirme ) 3- Izgaralar 4- Kavurmalar 5- Soteler 6- Tencere yemekleri 7- Fırın yemekleri 8- Gratenler 9- Benmari 10- Hamur işleri * Yemek pişirmek; tabii güzel yemek pişirmek, başlıca iki temel unsura dayanmaktadır. 1- BİLGİ 1- ZEVK Gerçekten de, yemek pişirmede; yemeğin nasıl pişirileceğini bilmekle beraber, pişirenin zevk sahibi olması da önem taşır. Bilgi; yemeğin esasının hazırlanışında yardımcı olur. Zevk ise; onun güzel, göze hoş görünür bir şekilde sunulmasında rol oynar. Gerçekten de yemek yapmak, sofra düzenini güzel bir biçimde sunmak önemli bir iştir. Güzel yemek pişirmek, zevkli bir sofra hazırlamak, bu işi yapmanın, kendisi için de bir haz, bir memnunluk kaynağıdır. Yemeklerin sağlıkla ilgili değerleri de, şüphesiz, ön planda gelir. Yemeklerin hazırlanışında, ana kural olarak şu hususlara dikkat edilmelidir: 1- Hazırlanacak olan yemeklerin malzemesi, yiyecek maddeleri iyi seçilmelidir. Yiyecekler, birbirlerine uygun olmalıdır. 2- Pişirilecek yemeklere, hangi yiyecek maddelerinin, ne kadar miktarlarda, hangi ölçülere göre konulacağını iyi bilmek gerekir. Yemeklerle ilgili tarifleri iyi bilmek, miktarları, tariflere uygun olarak kullanmak gerekir. Ancak; tuz, biber, yağ gibi maddeleri verilen ölçülerden, çok ya da az olarak, istenilen miktarlarda kullanmak mümkündür. Tabii, bu ölçü, yemeğin yenmez hale gelmesine sebep olacak bir ölçü olmamalıdır. 3- Yemeklerde kullanılacak yiyecek maddelerinin miktarları yanında, yemeklerin pişirilme şekilleri, fırının, ocağın ateşinin, ısısının ayarlı olması da önemlidir. Isıyı gereken derecenin üzerinde veya altında tutmak, yemeğin kalitesini, tadını bozabilir. Bu bakımdan ısı, yemeğin ısıda tutulma süresi, dinlendirme zamanları, iyi bilinmeli ve uygulanmalıdır.
BESİNLER PİŞİRİLİRKEN, DEĞERLERİNİ KAYBETMEMELERİ İÇİN, NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
1- Pişirilmeleri uzun süren ve pişirme işlemi sırasında hava ile teması çok olan yemekler, besin değerlerinden kaybederler. Bunun için yemek pişirirken, tencerenin kapağını açık unutmamak gerekir. 2- Haşlanan sebzelerin, ilk sularının besin değerleri çok yüksektir. Bunun için haşlama sularını; çorbalarda, et yemeklerinde ve soslarda kullanmak yararlıdır. 3- Yemekler, mümkün olduğu kadar az sayıda ısıtılmalıdır. 4- Patates, havuç gibi yiyecekleri haşladıktan sonra ayıklamalıdır. Böylelikle, içlerindeki vitamin ve minerellerin suya geçmesi önlenmiş olur. 5- Haşlama yemeklerde mümkün olduğu kadar, az su kullanılmalıdır. Böylece vitamin kaybı önlenmiş olur. Düdüklü tencereler, bunun için çok elverişlidir. 6- Kızartmaları, bol yağda yapmak gerekir. Böylelikle, besinin hava ile teması önlenmiş ve vitaminlerinin içinde kalması sağlanmış olur. 7- Sebzeleri doğrarken, parçaların iri olmasına dikkat edilmelidir. Böyle yapılmazsa, sebzelerin özsuları ziyan olur. Soğan, yeşil salata ve sebzelerin ' C ' vitaminleri, hava karşısında çok çabuk bozulur. Bu nedenle sofraya getirilecek salatalar, yemeklerden en geç yarım saat önce hazırlanmalıdır. 8- Sebze ayıklarken çoğunlukla, en yararlı kısımları doğranıp atılır. Örneğin ; patatesin en yararlı kısmı, kabuğuna yakın olan kısımlarıdır. Bunun için, derin soyulan patatesler, besin değerlerinden çok kaybederler.
CACIK - Diyet Çorbası - ( 4 kişilik ) - Bir Porsiyon, 65 kalori - - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 2 su bardağı yağsız ve kaymaksız yoğurt, 10 - 12 dal nane, 2 tane büyük boy salatalık, 2 - 3 diş sarımsak, yeteri kadar su, 8 tane buz, tuz HAZIRLANIŞI : Yoğurt, derin bir kapta iyice çırpılır. Kıyılmış nane ve salatalık ilave edilir. Dövülmüş sarımsak ilave edilip, tuzu da ayarlandıktan sonra istenilen kıvama göre, suyu koyulur. Çırpıcı ile iyice çırpıldıktan sonra buz eklenerek, servis yapılır. Afiyet olsun.
ÖZBEK ÇORBASI ( 8 - 10 kişilik ) - Dana veya Kuzu Etli, Tahıllı, Sebzeli Çorba - - PATIR - - Özbek Ekmeği - ( 15 Kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : Yarım kg. kuşbaşı doğranmış dana veya kuzu eti, 2 baş soğan, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 2 tane rendelenmiş domates, 1 çorba kaşığı salça, 1 su bardağı aşurelik buğday, 10 su bardağı su, 1 su bardağı maş fasulyesi, yarım su bardağı börülce, 2 tane patates, 2 tane havuç * Süslemek için maydanoz HAZIRLANIŞI : Kıyılmış soğan, sıvı yağda kavrulur. Et ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Domates, salça, buğday ve 5 su bardağı sıcak su eklenerek, 50 dakika pişirilir. Ayrı bir kapta, maş fasulyesi az suda 20 dakika haşlanır. Börülce de haşlanarak, çorbanın pişmesine yakın maş fasulyesi ile birlikte çorbaya ilave edilir. Küp doğranmış patates, havuç, 5 su bardağı sıcak su ilave edilerek, kısık ateşte 10-15 dakika pişirilir. İnce kıyılmış maydanoz ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun. * PATIR ( Özbek Ekmeği ) : - 15 Kişilik - MALZEMELER : 1 kg. un, 2,5 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 tane yumurtanın akı, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çorba kaşığı kuru maya, 250 gr. tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, Üzerine ; 2 tane yumurta sarısı HAZIRLANIŞI : Un, ılık süt, yoğurt, yumurta akı, toz şeker ve tuz karıştırılır. Maya ilave edilerek harmanlanır. Yumuşak haldeki hamura, tereyağı eklenir. Oda sıcaklığında 1 saat dinlendirilir. Hamurdan bezeler koparılarak, el ile istenilen şekil verilir. Fırın tepsisine yerleştirilerek, üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 200 C dereceli fırında 15 - 20 dakika pişirilir. Ilık veya soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
6 Temmuz 2011 Çarşamba
YAZ ÇORBASI - Kuru Bakliyatlı, Tahıllı, Yoğurtlu Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı aşurelik buğday, yeteri kadar su, yarım su bardağı haşlanmış nohut, 5 - 6 yaprak nane, 1 su bardağı yoğurt, tuz ÜZERİNE; 1 çorba kaşığı nane ve pul biber HAZIRLANIŞI : Buğday, yıkanıp süzüldükten sonra bir tencereye koyulur. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su eklenerek, 5 dakika pişirilir. Suyu süzülür ve yeniden 4 - 5 su bardağı su koyularak, yarım saat kadar daha pişirilir. Buğday tam yumuşayınca, haşlanmış nohut ilave edilir ve 1 su bardağı sıcak su ilave edilir. 15 dakika daha pişirildikten sonra tencere ateşten alınır. tuz ve kıyılmış nane ilave edilir. Çorba ılınınca, suyundan bir kepçe alınarak, yoğurda eklenir. Daha sonra karıştırılarak, çorbaya ilave edilir. Servis yaparken üzerine, kuru nane ve pul biber serpilerek, soğuk olarak servis yapılır. * Bu çorba, sıcak olarak servis edilecek olursa; 1 tane soğan, 1 çorba kaşığı tereyağında kavrulur, üzerine pul biber ve nane serpilerek, çorbanın üzerinde gezdirilir. Afiyet olsun.
SOĞUK DOMATES ÇORBASI - Otlu, Sütlü, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -
MALZEMELER : 5 tane domates, 1 su bardağı su, 4 su bardağı süt, 4 çorba kaşığı sirke, 4 diş ince kıyılmış sarımsak, 5 - 6 dal fesleğen, 1 dal biberiye, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Domateslerin kabukları soyularak küp küp doğranır ve 1 çorba kaşığı kadarı bir tabak içerisinde, bir kenarda bekletilir. Tencereye; süt, sirke, sarımsak, karabiber ve tuz koyularak, kaynatılır. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra içindeki sarımsaklar, bir süzgeç yardımı ile çıkartılır. Doğranmış domates, iri kıyılmış fesleğen ve yapraklarına ayrılmış biberiye ilave edilir. Karıştırılır ve tencere ateşten alınır. Çorba blenderden geçirilir. Ilındıktan sonra buzdolabına koyulur. İyice soğuduktan sonra çorba kaselerine veya çorba tabaklarına paylaştırılır. Ayırdığımız 1 çorba kaşığı doğranmış domates ile tencereden süzgeç yardımı ile çıkarttığımız sarımsaklar birbirine karıştırılarak, çorbaların üzerine ilave edilip servis yapılır. Afiyet olsun.
4 Temmuz 2011 Pazartesi
ÇORBA NASIL İÇİLMELİDİR ?
Çorba, sıcak bir yemektir, sıcak yenilir. Ancak; sofraya oturduktan sonra servis yapılan çorbanın, sıcaklığı fazla olmakta, yemek için biraz beklemek gerekmektedir. Sıcaklığı bilinen ya da ilk kaşıkta fark edilen çorbayı, soğutmak için üflemek doğru değildir. Kaşıkla karıştırarak soğutmaya çalışmak da hoş karşılanmaz. En uygunu, biraz beklemek, kendiliğinden soğumasına imkan vermektir. Çorbayı alırken, kaşığı çok doldurmamalıdır. Ağıza alırken de, dudaklarla değil, dişlerin gerisine boşaltmak suğretiyle içilmelidir. Çorbayı nefesle içe çekmek, ses çıkarılmasına sebep olacağından, doğru olmaz. İşkembe çorbası gibi bazı çorbalar, içlerindeki maddeler dolayisiyle çiğnenmesi gereken cinstendir. Bu maddeler çiğnenmeden yenilemeyeceğine göre elbette çiğnenecektir ve bu yüzden bir ses çıkması, şapırtı olması muhtemeldir. Fakat bunu da önlemek mümkündür. Esasen bu ses durumu dikkate alınarak, davetlerde genellikle ezme, konsome çorbalar tercih edilmektedir. Bazı çevreler, biten çorbanın sonunu içebilmek için, tabağı ileri doğru eğimlendirip alınmasını uygun görmekte iseler de, resmi kurallara bağlı bazı çevreler bunun doğru olmadığını, bir miktar çorbanın tabağın dibinde kalması gerektiğini savunmaktadırlar. Sofra kurallarının bir önemli yönü de yemeklerin suyu ve salça konusudur. Salça veya yemek suyu tabağa fazla alınmaz. Bir raslantı sonucu fazla alınmışsa, etrafa farkettirmeden bir eldeki ekmek lokmasının tabağa düşürülmesi ve ekmeğin, suyu çekmesini sağlamak suğretiyle azaltılmasına çalışılmalıdır. Fakat her halde ekmeğin, yemeğin suyuna veya salçaya batırılarak yenmesi doğru değildir. Yemeğin suyu veya salça yemek lokmaları ile alınabilecek miktar kadar alınır, gerisi kalır. Onun için salça veya yemek suyunu, yenebilecek kadar almak, yemek bittiği zaman tabakta fazla kalmış olmamasını sağlamak gerekir.
DAVET MÖNÜLERİNİ DÜZENLERKEN, YEMEKLERDE İZLENMESİ GEREKEN SIRA
* ALATURKA YEMEKLERDE SIRA : 1- Çorba ( öğle ve akşam yemeklerinde verilebilir ) 2- Yumurta ve yumurtalı yemekler 3- Balıklar 4- Kızartma ve rostolarla köfte ve diğer ızgara yemekler 5- Av etleri, tavuk, piliç v.b. kümes hayvanları ( haşlanmış soğuk et olarak da verilebilir ) 6- Sebze yemekleri ( zeytinyağlı veya sade yağlı olabilir ) 7- Makarna, pilav, börek ve benzeri hamur işleri 8- Tatlı 9- Meyva * ALAFRANGA YEMEKLERDE SIRA : 1- İlk yemek, çorba veya konsomelerdir. Akşam yemeklerinde bu uygulanır. Öğle yemeklerinde ordövr ' ler tercih edilir. 2- Pilav, makarna ve her çeşit börek ve benzeri hamur yiyecekler ( tatlı değil ) 3- Yumurtalar 4- Balık ( istakoz da olabilir ) 5- Kızartmalar, rosto ve ızgara yemekler 6- Soğuk et ( her çeşit av eti, tavuk, piliç v.b. kümes hayvanları ) 7- Zeytinyağlı yemekler ( sebze, dolma v.b. ile sote sebzeler ) 8- tatlı 9- meyva
3 Temmuz 2011 Pazar
YAĞLAR - KAYNAKLARINA GÖRE ; YAĞLAR -
İnsanın yaşaması, gelişip büyümesi için gerekli gücü sağlayan 3 ana besin maddesinden biri yağdır. Bu bakımdan yağ, beslenmede çok önemli bir yer tutar. Bilindiği gibi, insan hayatı için gerekli 3 ana besin maddesi; protein, karbonhidrat ve yağdır. Et, balık gibi azotlu besin maddelerindeki protein ve nişastalı, şekerli maddelerin teşkil ettiği karbonhidratlar, vücut için çok önemlidir.Yağlar, insan vücudunun güç kazanmasında, gelişmesinde bu iki tür besin ile birlikte etkili olur. Yağsız bir beslenme, vücudun yaşamasına yeterli olamaz. Vücut için gerekli bazı vitaminler, yağ asitleri, ancak yağlarla sağlanabilir. Normal bir insan için günlük kalori ihtiyacı, 3000 olarak bulunmuştur. Bu miktar kaloriyi, 100 gr. protein, 500 gr. karbonhidrat ve 50 gr. yağ karşılar. Yağlar, karbonhidratlardan, 2 kez fazla kalori sağlar. Daha doyurucu olduğu için de uzun süre tokluk verir. Kaynaklarına göre yağlar : İnsan vücudunun büyük ihtiyacını karşılayan yağlar, 2 kaynaktan sağlanır. 1- Hayvansal yağlar 2- Bitkisel yağlar Yağların bir kısmı hayvanlardan, bir kısmı da bitkilerden sağlanmaktadır. Bu yüzden, hayvanlardan sağlanan yağlara, Hayvansal Yağlar, bitkilerden sağlanana da Bitkisel Yağlar denir. Hayvansal yağlar; başta sığır ve koyun olmak üzere, hemen hemen bütün çiftlik hayvanlarından alınır. Kuyruk yağı, tereyağı, Urfa yağı gibi yağlar, yemeklik olarak da, kahvaltılık olarak da, çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Bitkisel yağlar, son yıllarda hayvansal yağları ikinci plana itmiştir. Bitkisel yağların önemli bir özelliği, bünyeyi, hayvansal yağlardan daha az yormasıdır. Günümüzde bir çok kimse bitkisel yağları, hayvansal yağlara tercih etmektedir. Bitki yağları genel olarak, mısırdan, ayçiçeğinden ve zeytinden alınmaktadır. Başka bir çok bitkiden de yağ elde edilmektedir. Bitkisel yağların bazılarına vitamin de katılmakta, besin değeri böylece arttırılmaktadır. Hayvansal yağlar, başlıca 3 bölümde toplanır. Bunlar; Tereyağı, sadeyağ ve margarinlerdir. Bitkisel yağlar; Zeytinyağı, pamukyağı, susam yağı, yerfıstığı yağı, haşhaş yağı, ayçiçeği yağı, katı bitkisel yağlar KATI BİTKİSEL YAĞLAR : KOKO YAĞI ; Hindistan cevizinden elde edilir. Rengi beyaza yakın, merhem kıvamında bir yağdır. Hindistan cevizinde koko yağı, % 70 oranında bulunur. Koko yağı, yumurta sarısı, süt, şeker, tuz ve daha bazı maddeler karıştırılarak vejetaline çevrilebilir. HURMA ÇEKİRDEĞİ YAĞI ; % 45- 50 oranında yağ bulunan hurma çekirdeklerinden elde edilir. VEJETALİN ; Çeşitli bitkilerden elde edilen katı bir yağdır.
2 Temmuz 2011 Cumartesi
PAÇA ÇORBASI - Sakatatlı Çorba - ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 12 tane küçük baş hayvan paçası ( koyun veya kuzu ayağı ), yarım çorba kaşığı zeytinyağı ( isteğe bağlı olarak ), 2 adet limon, 3 litre su ( 18 su bardağı ), 1 çay bardağı sirke, 3 - 4 diş sarımsak HAZIRLANIŞI : Paçalar, iyice temizlenir. tütsülenip yıkandıktan sonra bir tencereye su, zeytinyağı ve tuz ile birlikte koyulur. Kuvvetli ateş üzerine koyulan tencereye yarım limon sıkılır. Tencere, köpüklenme bitene kadar ateşte tutulur. Bu arada üzerinde biriken köpükler sürekli olarak alınıp atılır. Bu işlemlerden sonra tencere, hafif ateşe koyulur ve 8 saat pişirilir. Sonra paçaların kemikleri ayrılır ve tekrar tencereye alınır, bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Sarımsaklar havanda çok az tuz ile iyice dövülür ve sirke ile karıştırılıp, hafifçe çırpılır.Tabaklara paylaştırılan paça çorbasına, herkes istediği kadar sarımsaklı sirkeli sostan ilave ederek, çorbasını içer. Afiyet olsun.
YOĞURTLU BİBER TİRİDİ - Yoğurtlu, Otlu, Sebzeli Tirit - ( 4 kişilik ) - Soğuk Tirit -
MALZEMELER : Yarım bayat ekmek, 300 - 350 gr. çerliston biber ( 1 - 2 tane salçalık kırmızı biber de kullanılabilinir. ), Türk kahvesi fincanı ile 1 fincan zeytinyağı, 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik, 5 - 6 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, pul biber, 2 çay kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1 su bardağı su, 2 su bardağı çırpılmış yoğurt ( yarısı, süzme yoğurt olarak da kullanılabilinir ) HAZIRLANIŞI : Biberlerin, sapları kesilerek tohumları ayıklanır. Yıkanıp, iri halkalar halinde dilimlenir ve iyice süzdürülür. Sarımsaklar, pirinç tanesi büyüklüğünde doğranır. Zeytinyağı, geniş bir tavada ve orta hararetli ateşte kızdırılır. Sarımsaklar, kuru nane ve kekik tavaya ilave edilerek, 1 dakika kadar karıştırılır. Suyu süzülmüş biberler hemen atılarak, tavanın kapağı kapatılır. ( kurumamış biber kızartılırken, çok yağ sıçratır ) Tava sallanarak biberler, 7 - 8 dakika kadar kızartılır. Su, tuz, biber, şeker ve sirke de ilave edilerek, tavanın kapağı kapatılmadan, suyunu çekinceye ve biberler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bayat ekmekler, küçük parçalara bölünerek, servis tabağının dibine döşenir. Ateşten alınan tavanın içindeki malzemeler, servis tabağındaki, bayat ekmek parçalarının üzerine yayılarak, dökülür. Üzerine, özellikle süzme yoğurtla karıştırılan yoğurt gezdirilir. Soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
TİRİT - Genellikle; bayat ekmekleri değerlendirmek için yapılan, bir tür çorbadır. - ( 4 - 6 kişilik) - Etli, Yumurtalı, Soğanlı Tirit - - Sıcak Tirit -
MALZEMELER : 200gr. kıyma, 1 tane soğan, 4 tane yumurta, 1 tane bayat ekmek, su, tereyağı, karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Doğranmış soğan, tuz ve karabiber ilavesi ile yağda kavrulur. Üzerine, 3 su bardağı su koyularak kaynatılır. Kaynamaya başlayınca, hızlı hızlı karıştırılarak, yumurtalar ilave edilir ve pişirilir. Küçük küçük doğranmış bayat ekmekler, derin bir servis tabağının dibine dizilerek, üzerine pişirilen karışım dökülür. Yağda yakılmış kırmızı biber, üzerinde gezdirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBERLİ DOMATES ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Otlu, Közlenmiş Sebzeli Çorba - - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 3 tane büyük domates, 4 tane kırmızı biber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 su bardağı sıcak su, kuru fesleğen, bir fiske taze çekilmiş karabiber, tuz HAZIRLANIŞI : Domatesler ve kırmızı biberler közlenir. Közlenmiş sebzeler; bir kaseye alınarak, üzeri streç folyo ile kapatılarak, terletilir. Sebzelerin kabuğu soyulur. Orta boy bir tencerede; zeytinyağı ısıtılır, ince ince doğranmış soğan ilave edilerek, sotelenir. Çekirdekleri çıkarılmış biberler ve dört parçaya bölünmüş domatesler ilave edilir. Sıcak su eklenerek, kapağı kapalı şekilde 10 - 15 dakika pişirilir. Çorba, blenderden geçirilerek, pürüzsüz hale getirilir. Üzerine, kuru fesleğen serpilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
1 Temmuz 2011 Cuma
HALEP ÇORBASI - Suriye - ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Tahıllı, Unlu, Yumurtalı, Sebzeli Çorba - - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 6 su bardağı et suyu, 4 tane patates, 2 tane yumurta, 1 kaşık katı yağ, 2 fincan kırık pirinç, 2 tane şalgam, 3 sap kereviz. 1 tane havuç, 1 tane limon, 1 fincan un HAZIRLANIŞI : Şalgam ve havuç, küçük parçalara bölünür. Kereviz yaprakları ince ince kıyılır. Kabukları soyulan patatesler, küçük küçük doğranır. Tencereye et suyu koyulur. Kuvvetli ateş üzerindeyken, kırık pirinçler içine ilave edilir. Pirinçler haşlanıp pişmeye başladığı zaman, şalgam, havuç, kereviz yaprakları ve patatesler, 3' er, 5 ' er dakika ara ile içine ilave edilir. Sebzeler, hafif ateşte yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Sonra tencereden alınıp ezilir. İnce delikli bir süzgeçten geçirilerek, tekrar o tencereye koyulur. Yağ ve un da eklenir. Tuzu ve biberi de koyulduktan sonra bir taşım kaynatılır. Bir kaseye yumurtalar kırılır, bir miktar limon suyu da eklendikten sonra çatalla çırpılıp, çorbadan 1 kepçe alınarak, içine koyulup karıştırılır. Hazırlanan bu terbiye, sürekli karıştırılan çorbaya, yavaşça ilave edilir ve karıştırmaya devam edilerek, bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
İRLANDA ÇORBASI - Sütlü, Sebzeli, Tahıllı Çorba - ( 4 kişilik ) - Ilık Çorba -
MALZEMELER : 1 litre süt ( 6 su bardağı ), 300 gr. helvacı kabağı ( bal kabağı ), 4 çorba kaşığı kırık pirinç, tuz HAZIRLANIŞI : Kabak kesilir. Kabukları ve içindeki çekirdekleri ayıklanarak, kabak kısmı, küçük parçalar halinde doğranır. Süt, bir tencerede kaynatıldıktan sonra kabaklar içine ilave edilir. Yeniden kaynamaya başlarken, bu defa da ayıklanmış, yıkanmış pirinç, tencereye koyulur. Zaman zaman karıştırılarak, kaynatmaya devam edilir. Tencere ateşten alınmaya yakın tuz ilave edilir. 1 - 2 taşım daha kaynatılan çorba ateşten alınır ve 15 - 20 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun.