|
- Bağırsak Çorbası - |
MALZEMELER : 200 gr. kalın veya ince kuzu bağırsağı, 1 çay bardağı sirke, 6 su bardağı içme suyu, yarım tatlı kaşığı tuz SOSU İÇİN ; 5-6 diş sarımsak, yarım çay kaşığı tuz, yarım çay bardağı sirke TERBİYESİ İÇİN ; 1 yumurta, 1 çorba kaşığı yoğurt, birkaç damla limon suyu, 1,5 çorba kaşığı un HAZIRLANIŞI : Kalın veya ince, kuzu bağırsağı alınır. Akan su altında, iyice yıkanır. Bir karışlık parçalar halinde kesilir. Bu parçalar, ortadan ikiye, enlemesine yarılarak, bağırsağın içi iyice yıkanarak temizlenir. Tencereye, 6 su bardağı içme suyu koyularak, içine tuz ve sirke ilave edilir ve orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca, iyice temizlenen bağırsak parçaları, suyun içine koyulur. Bağırsaklar, iyice pişip dağılmadan ( yaklaşık 25-30 dakika kadar ) pişirildikten sonra sudan çıkarılır, soğuk sudan geçirilip, suyu süzdürüldükten sonra ince ince kıyılır. Tekrar, aynı suyun içine aktarılır. 5-10 dakika daha kaynatılır. Ateş kısılır. Terbiyesi hazırlanır. ( Terbiye için verilen malzemeler, çukur bir kap içerisine koyularak, iyice çırpılır ) Terbiyenin içine, bir, iki kaşık çorba suyundan ilave edilip, karıştırmak suğreti ile terbiye ılındırılır. Yavaş yavaş çorbaya ilave edilirken, çorba sürekli olarak, karıştırılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Sosu hazırlanır. Sos için; Sarımsak dişlerinin kabukları soyulur, tuz ile tahta havanda dövülür. Sirke ilave edilerek, karıştırılır ve sos kabına koyulur. Pişen çorba, büyük porselen çorbalığa boşaltılarak, hazırlanan sos eşliğinde, sofraya götürülür. Sıcak veya ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun. * Bu çorba tarifi, Zehra teyzenin eşinin pişirdiği, çorba tarifidir. Özellikle, Kurban Bayramı ' n da, kestikleri kuzu veya koyunun bağırsaklarından yararlanarak pişirdiği bir çorbadır. İstenirse; çorbanın içine; temizlenip, haşlanmış ve ince ince kıyılmış işkembe de ilave edilebilirmiş.
|
- Bağırsak çorbası - |
|
- Bağırsak çorbası - |
|
- Bağırsak çorbası - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder