14 Eylül 2015 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL PİRİNÇLİ SÜTLÜ BULGUR ÇORBASI - Kışlık hazırlıklarla yapılan çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


Sevgi ' nin spesyal pirinçli sütlü bulgur çorbası
  MALZEMELER : 2 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı sütlü bulgur, 1 çorba kaşığı baldo pirinç, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 5 su bardağı içme suyu, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı boncuk kekik, 1-2 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   SOSU İÇİN ; 2-3 diş ezilmiş sarımsak, 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi    HAZIRLANIŞI :  Sütlü bulgur akşamdan ıslatılır. Ertesi gün; Sütlü bulgur, ıslatıldığı kap içinde ezilir. Çorba tenceresine tereyağı koyulur ve orta hararetli ateşte eritilir. Kabukları soyulduktan sonra ince ince kıyılmış 2 diş sarımsak ilave edilip, karıştırılır. Sütlü bulgur ilave edilir. Çorbanın suyu boşaltılır. Kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca, yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler ilave edilir. Karabiber ve tuz serpilir. Pirinçler pişince ve çorba kıvam alınca, ateş kısılır. Boncuk kekik, kimyon ve toz karabiber serpilir. Çorba tenceresi ateşten alınır. SOSU İÇİN ; Kabukları soyulmuş sarımsaklar, bir tutam tuz ile tahta havanda dövülür. Üzüm sirkesi ilave edilerek karıştırılır ve sos kabına boşaltılır. Hazırlanan çorba, sosu ile birlikte sofraya götürülür. Çorba kâselerine pay edilen çorbanın üzerine istenilen miktarda sarımsaklı sirkeli sos dökülür ve sıcak içilir.    Afiyet olsun.     * İsteğe bağlı olarak, çorbanın üzerine boncuk kekik, kimyon veya kırmızı toz biber serpilebilir.   * Kışlık hazırlık olarak hazırlanan sütlü bulgur tarifi : Süt kaynatılır. Kaynayan süte azar azar elenmiş un ilave edilir. Karıştıra karıştıra pişirilerek, koyu hamur haline getirilir. Hamur, tepsiye yayılır ve güneşe koyularak, kurumaya bırakılır. Kurumaya yakın, el ile ufalanır ve iki gün daha güneşte kurutulduktan sonra bez torbaya koyulur. Hava akımı olan duvara asılır. Günümüzde; steril cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanır. Görünüşü bulgura benzediği için, sütlü bulgur adını almıştır. Yoğurt ile hazırlandığında, yoğurtlu bulgur adını alır. Sütlü bulgur veya yoğurtlu bulgur, sebze ve ot yemekleri hazırlanırken de kullanılabilir. Yoğurtlu bulgur hazırlamak için; Yoğurdun içine, un elenir. Orta sertlikte bir hamur tutulur. Küçük parçalar halinde kurutulup, el ile ufalanır. 1-2 gün daha kurutulduktan sonra bez torbalara koyulur. Hava akımı olan duvara asılır veya steril cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanır.  * Sütlü Bulgur; İzmir - Alaçatı pazarına, Zeytinler köyünden gelen, Gülfidan hanımın tarifidir.                                                                                                                                                                          
Sevgi ' nin spesyal pirinçli sütlü bulgur çorbası
Sevgi ' nin spesyal pirinçli sütlü bulgur çorbası
Sevgi ' nin spesyal pirinçli sütlü bulgur çorbası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder