XV. YÜZYILDA OSMANLI SARAYI MUTFAĞI ' NDA PİŞEN ÇORBALARIN İSİMLERİ
Koyulan rakamlar 9 dan sonra çorba isimlerini kaydırmış. Rakamları kaldıralım. 9-8-7-6-5-4-3-2-1- nolu çorba isimlerini 10 nolu çorba isimi hizasına getirelim. Çorba isimlerinin başına nokta veya yıldız işareti koyalım.
SAYFA: 181
SAYFA: 181 deki EKMEK ÇORBASI ( 6 kişilik ) ile SAYFA: 182 deki EMEK ÇORBASI - TUNCELİ MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) AYNI TARİF YAZILMIŞ. SAYFA: 181 deki tarif değiştirildi. MALZEMELERİNDEN bazıları silindi. HAZIRLANIŞLARI da buna göre düzenlendi. Böylece, yeni bir tarif oluşturuldu. ( yeri bozulmasın diye )
ŞÖYLE OLDU;
EKMEK ÇORBASI ( 6 kişilik ) MALZEMELER: Yarım bayat ekmek, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı et suyu, 4-5 dal maydanoz, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI: Bayat ekmek çok küçük parçalara kesilir, et suyu ile birlikte tencereye koyularak, orta hararetli ateşte, ekmekler ezilinceye kadar kaynatılır. Yağ, tuz, ilave edilerek, 10 dakika daha pişirilir. Üzerine; İnce kıyılmış maydanoz serpilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
SAYFA: 200 SAFRANLI PİRİNÇ ÇORBASI ( 6 kişilik ) HAZIRLANIŞI : Aşağıdan 3. satır
çırpılır. silinecek. çırpılarak, terbiye hazırlanır. Sıcak çorbadan bir kepçe çorba koyularak, terbiye ılındırılır ve çorbaya ilave edilerek, hızlıca karıştırılır. Servis yapılırken üzerine tarçın serpilebilir. Afiyet olsun. olacak.
SAYFA: 218 TURŞULU ÇORBA * İsteğe bağlı larak çorbaya, krema ilave edilip karıştırılabilir. silinecek. Çünkü; aynı cümle Hazırlanışının 3. satırında var.
SAYFA: 227 ENGİNAR SULU PORTAKAL ÇORBASI ( 4 kişilik )
HAZIRLANIŞI: 3. satırda, Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, eritilir. yazılmış. eritilir silinecek. ısıtılır. yazılacak. Yani, cümle şöyle olacak: Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, ısıtılır. olacak.
SAYFA: 231 KIRMIZI TURP YAPRAĞI ÇORBASI ( 4 kişilik ) MALZEMELER: 1.5 çorba kaşığı un yazılmış. Nokta silinecek. Virgül koyulacak. Yani; 1,5 şeklinde yazılacak.
SAYFA: 233 KIŞ SEBZELİ VE MEYVELİ BALIK ÇORBASI ( 6 kişilik ) HAZIRLANIŞI: Aşağıdaki son cümlede veye yazılmış. veya olacak. Taze sıkılmış, portakal veya limon suyu ile irlikte, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. olacak.
SAYFA: 235 ( 234 deki tarifin devamı) KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK EV USULÜ KURUTULMUŞ DOMATES ÇORBASI ( 6 kişilik )
SAYFA: 235 HAZIRLANIŞI: Alttan 5. satır
Ben domatesi bol kullandığımız için çorbaya tuz ilave etmedim. kullandığımız silinecek. kullandığım yazılacak. Yani; Cümle şöyle olacak.
Ben, domatesi bol kullandığım için çorbaya tuz ilave etmedim. olacak.
SAYFA: 236 KIZILCIK ÇORBASI ( 6 kişilik ) HAZIRLANIŞI: 1. cümle
Kızılcıklar yıkanır, süzülür, sıcak suyun içinde birkaç dakika ...................... diye yazılmış. Şöyle olacak. süzülür silinecek. Sıcak kelimesinin baş harfi büyük yazılarak devam edilecek. Yani Şöyle olacak:
Kızılcıklar yıkanır. Sıcak suyun içinde.............................
SAYFA : 257 ÇUMUR - ÇİRMULİS RİZE MUTFAĞI en altta,
BİLGİ: Tarif için, komşum Hürriyet Önder hanıma teşekkür ederim. cümlesindeki BİLGİ; silinecek. Yıldız işareti koyulacak. hanıma kelimesi silinecek. Cümle şöyle olacak.
* Tarif için, komşum Hürriyet Önder' e teşekkür ederim. şeklinde yazılacak.
SAYFA: 260 KIYIR POĞAÇA HAMURUNDAN ÇORA YANI ( 20 tane ) MALZEMELER: 4. satırda 1. 5 yazılmış. Nokta silinecek. virgül koyulacak. Yani; 1, 5 şeklinde yazılacak. Yani;
1,5 çay bardağı eritilmiş tereyağı şeklinde yazılacak.
SAYFA: 268 SADE KITIR KEREVİZ DİLİMLERİ ( 4 kişilik ) 2. TARİF; HAZIRLANIŞI: 1. cümlede, Kerevizi kabukları soyulur. yazılmış. Kerevizin olacak. Yani; n harfi eklenecek.
SAYFA: 164 BAĞIRSAK ÇORBASI ( 6 kişilik ) en altta,
* Bu çorba tarifi için, komşum Zehra Varsazan teyzeye teşekkür ederim. yazılmış. bu silinecek. ŞÖYLE YAZILACAK,
* Tarif için, komşum Zehra Varsazan' a teşekkür ederim. diye yazılacak.
SAYFA: 267 PİŞİ ( 8- 10 kişilik ) En altta
* Bu güzel tarif ve pişiler için, komşum Hürriyet Önder' e teşekkür ederim. yazılmış. Şöyle olacak.
*Bu tarif ve pişiler için, komşum Hürriyet Önder' e teşekkür ederim.
BİTTİ...
TEŞEKKÜR EDERİM.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder