4 Ekim 2011 Salı
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Biberiyeli, Közlenmiş Patlıcan Çorbası - - Et Sulu, Unlu, Otlu, Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 3 tane büyük uzun patlıcan, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tereyağı, 1 tutam karabiber, 1 tutam tatlı veya acı toz kırmızı biber, 2 tane çerliston biber, 1 tane büyük domates, 4 su bardağı et suyu, 2 su bardağı su, 1 çorba kaşığı taze biberiye yaprağı, yarım limon, yeteri kadar tuz SÜSLEME İÇİN ; 1 tane küçük uzun patlıcan, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, birkaç tane biberiye yaprağı, 1 çay bardağı patlıcanı kızartmak için zeytinyağı HAZIRLANIŞI : Büyük patlıcanlar yıkanır ve kurulanır. Közleme tavasına yerleştirilerek, orta hararetten biraz fazla, kısık ateşten biraz fazla bir ateş üzerine koyularak, arasıra çevirerek közlenir ve közlenenlerin kabukları, bir bıçak yardımı ile çıkarılarak, içindeki közlenmiş patlıcan kısımları sıyrılarak, çıkarılır. tüm kabuklar sıyrıldığında, ortaya çıkan , patlıcanın közlenen iç kısmı, bir bıçak yardımı ile ince ince kıyılır. Közleme yapılan 3 patlıcan da aynı şekilde hazırlanır ve tabak içinde bekletilir. Kararmaması için, yarım limon sıkılıp, karıştırılarak bekletilir. Diğer tarafta; çorba tenceresine, zeytinyağı ve tereyağı koyulur ve ısıtılır. İçine un koyularak, sürekli karıştırılarak, un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Karabiber ve toz kırmızı biber, tuz ilave edilerek karıştırılarak, hafif ateşte kavurmaya devam edilir. Çerliston biberler, domates ve 1 çorba kaşığı taze biberiye yaprağı blenderden geçirilir. Közlenmiş ve ince ince kıyılmış patlıcanlar, kavrulmuş una ilave edilerek, orta hararetli ateşte biraz kavrulduktan sonra blenderden geçmiş malzemeler ilave edilerek biraz kavrulup 4 su bardağı et suyu ile 2 su bardağı su ilave edilerek, orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Arada sırada karıştırılır. Diğer tarafta; süsleme malzemesi olan patlıcan, yıkanır ve alacalı soyulup, daire şeklinde doğranır. Acı suyunun çıkması için, tuzlu suda biraz bekletilerek, suyu sıkılır, kurulanır ve tavada kızdırılan zeytinyağında kızartılıp, yağının emilmesi için, kağıt havlu üzerine çıkartılır. Çorba, kıvam alınca ateşten alınır. Çorba tabaklarına veya çorba kaselerine paylaştırılır. Üzeri; kızartılmış patlıcan, kırmızı pul biber ve biberiye yaprakları ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder