|
- Közlenmiş kapya biberli buğday tarhanası çorbası - |
MALZEMELER : 5 tane közlenmiş kırmızı kapya biber, 1 komposto kasesi kuru buğday tarhanası, 6 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kuru nane veya taze nane yaprakları HAZIRLANIŞI : Akşamdan; çorba tenceresine, kuru buğday tarhanası koyulur. Üzerine, 6 su bardağı içme suyu boşaltılır. Ertesi gün; tencerede, su ile ıslanarak yumuşamış olan, buğday tarhanası tahta kaşık ile iyice karıştırılır. Tencere, orta hararetli ateşe oturtularak, sürekli karıştırılarak pişirilir. Kıvamı koyu olursa, sıcak su ilave edilerek, normal kıvama getirilir. Çorba, bir taşım kaynatılıp, kıvam aldırıldıktan sonra ateşten alınır. İçine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilip, karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve dinlenmesi için bekletilir. Bu arada; Közlenmiş biberlerin, kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkartılır ve küp küp doğranır. Sos tavasında, tereyağı eritilir. İçine, doğranmış kırmızı kapya biberler ilave edilerek, 1-2 dakika kadar ateş üzerinde tutulduktan sonra ateşten alınır. İstenirse, kuru veya taze nane yaprakları da koyulup, karıştırılır ve tenceredeki çorbanın üzerine boşaltılır. Hazırlanan çorba, porselen servis kabına boşaltılır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse; üzerine, toz tarçın da serpilebilir
|
- Közlenmiş kapya biberli buğday tarhanası çorbası - |
* BİLGİ : Kuru Buğday Tarhanası; Yoğurt, un, yarma ( haşlanmış buğday ) ile karıştırılarak, mayalandırılan ve daha sonra da kurutularak kışa saklanan önemli bir besin maddesidir. Özellikle; kırsal bölgelerimizde yaşayan halkımızın, vazgeçilmez bir kışlık yiyeceğidir. Sindirimi de oldukça kolay olan tarhananın, kesinlikle gölgede kurutulması gerekmektedir. Çünkü güneşin ısısı ve ışınları bazı vitaminlerin yok olmasına neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder