11 Haziran 2012 Pazartesi
LAHANALI PİRİNÇLİ TAVUK ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 kg. tavuk budu ( deri ve yağları temizlenmiş ), 3 tane taze soğan ( ayıklanıp, doğranmış ), 150 gr. pirinç, 1 tane büyük boy havuç ( kazınıp, ince şeritler halinde doğranmış ), 200 gr. lahana veya marul yaprağı (ince kıyılmış), 1 tane kurutulmuş arnavutbiberi ( sap ve çekirdekleri temizlenmiş ), 1 çay kaşığı kekik, 3 su bardağı tavuk suyu, 5 su bardağı içme suyu, 1 diş sarımsak ( ince kıyılmış ), 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tutam taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Büyük bir tencereye, zeytinyağı koyulup, tencere orta hararetli ateşe oturtularak, yağ ısıtılır. Isınınca, yıkanmış ve kurulanmış tavuk butları koyulur ve sık sık çevrilerek, altın sarısı bir renk alıncaya kadar ( 3-4 dakika ) kızartılır. Butlar, kaşık ile tencerenin bir kenarına itilir, açılan boşluğa soğan ve sarımsaklar koyulup, karıştırılarak, 1 dakika pişirilir. Tavuk suyu ve 5 su bardağı içme suyu ilave edilir. Kekik ve karabiber serpilerek, bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, tencerenin kapağı yarı yarıya kapatılır, ateş kısılır ve 20 dakika pişirilir. Yüzeyinde biriken köpükler, bir kaşık ile toplanarak atılır ve 20 dakika daha pişirilir. Başka bir tencereye, 1 su bardağı su ile bir tutam tuz koyulur ve tencere orta hararetli ateşe oturtularak, su bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, yıkanmış pirinç eklenir. Ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Pirinç suyunu tamamen çekinceye kadar kaynatılır. Pirinç pişerken, arnavutbiberi bir kaseye koyulur. üzerine, 1 su bardağı su dökülür. 15-20 dakika bekletilir. Daha sonra arnavutbiberi suyu ile birlikte el blenderinden geçirilerek, püre kıvamına getirilir. Pirincin bulunduğu tencere, ateşten alınıp, bekletilir. Delikli bir kaşık ile diğer tenceredeki, tavuk butları, bir tabağa çıkarılarak, soğumaya bırakılır. Elle tutulacak kadar soğuyunca, etleri ayıklanarak, küçük parçalar halinde doğranır, kemikler atılır. Tavuk parçaları tekrar kaynamakta olan suya ilave dilir. Havuçlar, lahanalar veya marullar, pirinç ve bir tutam tuz eklenerek, karıştırılır. Ateş açılır. Havuçlar yumuşayıncaya kadar ( 4-5 dakika ) pişirilir. Tencere ateşten alınır. Blenderden geçirilmiş olan arnavutbiberi püresi, tel süzgeçten geçirilerek, çorbaya ilave edilir ve iyice karıştırılır. Çorba, büyük porselen kaseye boşaltılarak, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder