18 Haziran 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TEL ŞEHRİYELİ, BADEM İÇLİ, MEKİK KÖFTE ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -

MALZEMELER :  100 gr. yağsız dana kıyması, 1 çay bardağı iç badem, 2 çorba kaşığı tel şehriye, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane kırmızı turp, 1 çorba kaşığı un, birkaç dal maydanoz, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 küçük kuru soğan, 4 su bardağı içme suyu, çay kaşığının ucu ile her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı tuz   HAZIRLANIŞI :  Önce badem içli, mekik köfteler hazırlanır. Bunun için; çukur bir kap içerisine, kabukları soyulup yıkandıktan sonra rendelenmiş kuru soğan, su ile ıslatıldıktan sonra iyice sıkılıp ufalanan bayat ekmek içi, iyice yıkandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz, karabiber, bir miktar tuz koyulur. İyice yoğrulur. Küçük parçalar kopartılarak, avuç içinde, oval olarak yassıtılır. İçine iç badem koyulur ve mekik şeklinde kapatılır. Un serpilmiş tepsiye dizilir.  Tüm köftelik malzeme, bu şekilde hazırlanarak, tamamlanır. Tavaya zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşe oturtularak, yağ ısıtılır. Isınınca içine, tel şehriyeler ilave edilir ve sürekli olarak, tahta bir kaşık ile karıştırılarak, pembeleşinceye kadar kavrulur. Tencereden çıkartılarak, tabak içine alınır. Kalan bademler ilave edilerek, 2-3 dakika kadar kavrulur ve çıkartılarak, tabağa alınır. Köfteler de kızartılıp, tabağa alınır. Çorba tenceresine, içme suyu koyularak, orta hararetli ateşte, kaynatılır. Bir tutam tuz ilave edilir. Kırmızı turplar, iyice yıkanır ve kabukları ile birlikte çok ince olarak, daire şeklinde doğranır. Kaynayan suya ilave edilerek, 2-3 dakika kadar haşlanır. Kavrulmuş bademler ilave edilip, 2-3 dakika pişirilir. Ateş biraz kısılır. Kızartılan mekik köfteler de ilave edilir ve tahta kaşık ile hafifçe karıştırılır. Köfteler, 5 dakika kadar piştikten sonra kavrulmuş tel şehriyeler ilave edilir. ( gerekirse, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir ) 2-3 dakika sonra çorba tenceresi ateşten alınır. Kapağı açılmadan, 5 dakika kadar dinlendirilir. Büyük porselen çorbalığa aktarılır. Üzerine, ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek, sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder