11 Haziran 2012 Pazartesi
KUZU ETLİ BEZELYE ÇORBASI - Etli, Sebzeli, Ezme Çorba - ( 6 Kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 350 gr. iç bezelye, 500 gr. kuzu kol, 1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 çorba kaşığı ince kıyılmış kereviz sapı, 2 diş sarımsak, 8 su bardağı içme suyu, 1 tane defne yaprağı, 2 çorba kaşığı kıyılmış nane yaprağı, 1 tane havuç, yarım çay kaşığı beyaz biber, yarım limonun suyu, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; 6 tane nane yaprağı dalı HAZIRLANIŞI : Büyük bir tencereye, zeytinyağı koyulup, orta hararetli ateşe oturtularak, yağ ısıtılır. Isınınca, yıkanmış ve kurulanmış kuzu budu koyulur. Her tarafı kahverengileşinceye kadar ( yaklaşık 4-5 dakika ) alt üst edilerek kızartılır. Ateş kısılır. İri doğranmış kuru soğanlar, kereviz sapları ve beyaz biber eklenir. Sürekli karıştırılarak, soğanlar saydamlaşıncaya kadar ( yaklaşık 4-5 dakika ) pişirilir. İri doğranmış sarımsaklar eklenir ve karıştırılır. Defne yaprağı ve 8 su bardağı içme suyu ilave edilerek, ateş yükseltilir ve bir taşım kaynatılır. Yüzeyinde oluşan köpükler, kaşık ile alınıp atıldıktan sonra tencerenin kapağı yarı yarıya kapatılarak, ateş kısılır ve et iyice yumuşayıncaya kadar ( yaklaşık 50 dakika ) pişirilir. Yıkanmış ve suyu süzdürülmüş, iç bezelyeler de ilave edilerek, yaklaşık 20 dakika daha pişirilir. Tencere, ateşten alınır. İçinden kuzu budu çıkartılarak, soğumaya bırakılır. Elle tutulabilecek kadar soğuyunca, etler kemiklerden ayrılarak, lokma büyüklüğünde doğranır ve bekletilir. Tenceredeki defne yaprağı çıkartılıp, atılır. Bezelyeli karışım, el blenderinden geçirilerek, püre kıvamına getirilir. Kuzu eti parçaları ile üzeri kazınıp, yıkandıktan sonra ince ince doğranmış havuçlar ilave edilir. Tencere, ortahararetli ateşe oturtulur. Kapağı kapatılır. Havuç dilimleri iyice yumuşayıncaya kadar ( yaklaşık 5 dakika ) pişirilir. Tencere, ateşten alınır. Limon suyu ilave edilir. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Karıştırılır. Hazırlanan çorba, 6 çorba tabağına bölüştürülür. Tabaklar, nane dalları ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder