ACUR: Salatalık ve kabak benzeri bir sebze.
AKBAKLA: Kurufasulye
AKDERE: Arpa çorbası.
ALİŞKE: Etli, patatesli ve havuçlu çorba.
ANAMAŞI: Elâzığ' da kavurma, nohut, börülce ve döğme ile yapılan çorba.
ANIK: Soğanın yağ ile kavrulmuş hali.
AŞLIK: Mısır yarması.
AŞOTU: Kişniş.
AVKIMAK: Ovmak.
BACAKLI: Erişteli.
BAĞLAMAK: Çorbaları koyulaştırma işlemi.
BALCAN: Patlıcan.
BALVA: Ispanak ve kişnişli Azerbaycan çorbası.
BEYAZ GÖCE: Yarma.
BEYRAN: Gaziantep' de sabahları içilen bir çorba çeşidi.
BEZE, BEZİ: Hamur parçası.
BULAMAÇ: İzmir' de sabahları içilen bir çorba çeşidi.
BOZBAŞ: Köfteli, nohutlu ve patatesli Azerbaycan çorbası.
ÇELEM: Şalgam.
ÇIRPACAK: Kastamonu' da yapılan bir çeşit un.
ÇİLEMEZ: Un.
ÇİR: Kayısı, Zerdali ve Erik kurusu.
ÇİRİŞ: Yabani sebze, Pırasanın ufağı.
ÇORTUTU: Şalgam.
DALYAN ÇORBASI: Kefal çorbası.
DAŞVİK: Adana' da yeşil mercimek, nohut ve et ile yapılan bir çorba çeşidi.
DEN: Yarma, buğday.
DOĞA, DOYGA: Yoğurtlu veya ayranlı çorba.
DÖVME, DÖĞME: Kabuğu çıkarılmış buğday.
DU, DÜĞ, DÜĞÜ, DÜĞÜL: İnce bulgur.
DÜĞÜLCEK, DÜĞÜRCÜK: Bulgur unu.
EBEGÜMECİ: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde, kırlarda kendiliğinden yetişen yeşil ot.
EKŞİLİ LOHUSA ÇORBASI: Düğün çorbasının et yerine, küçük köftelerle hazırlanmış çeşidi.
ERİŞTE: İnce kıyılıp kurutulmuş hamur parçaları.
FASIL: Fasulye.
FIRT FIRT: Un.
FİDE: Uşak' ın çok ince kesilen erişte çorbası.
FİRENK: Domates.
FİRİK: Sertleşmeden toplanan buğday. Başakları tarlada yakılır. Kurutulup dövülür ve çekilir.
FUKURA DIRMA: Oğmaç çorbası.
GAVATA: Yeşil domatese benzeyen sebze.
GAVUT 1- Patlamış mısırın unu.
GAVUT 2- Mısır, salatalık, kabak, kavun, karpuz çekirdekleri, buğday ve nohutun öğütülmesi ile elde edilen un.
GENDİME: Döğme, Kepeği alınmış buğday, aşurelik buğday, keşkeklik buğday.
GÖCE: İnce bulgur veya keşkeklik buğday. Bazı yörelerde mısıra verilen ad.
HALİSE: Nohut.
HASPİR: Safran.
HELLAŞI: Un çorbası ( Tokat - Samsun )
HELLAŞI: Un çorbası ( Tokat - Samsun )
HERKE: Yumurta, un ve su karışımı.
HERLE: Un.
HERSE: Yağlı et.
HERTE: Miyane.
HIRÇIK: Salatalık kabuğunun kurutulmuşu.
HORMER: Un.
HÖRRE: Unu yağda kavurarak hazırlanan çorba.
HÜLÜLÜK: Mısır unu ( Samsun )
HÜLÜLÜK: Mısır unu ( Samsun )
HÜRRE: Un.
İRİNTİ: Döğme veya bulgurun, elek üstünde kalan, en iri taneleri.
KAÇAL: Nohut, mercimek, ceviz, mısır darısı, kırmızı biber ( Antalya )
KAÇAL: Nohut, mercimek, ceviz, mısır darısı, kırmızı biber ( Antalya )
KARABATANA: Kastamonu yöresinde pişirilen karalahana çorbası.
KARIN: İşkembe.
KARIŞTIRMA: Yarma çorbası.
KARTOL: Patates.
KATIKLI ÇORBA: Yarmalı, ayranlı çorba.
KEDİBATMAZ: Buğday ve Mısır unu ( Bolu )
KEDİBATMAZ: Buğday ve Mısır unu ( Bolu )
KEF: Kaynayan etli suyun üzerinde oluşan köpük.
KEJ: Eşit miktardaun ve yağ ile yapılan miyane.
KELEM: Beyaz lahana.
KELLECOŞ: sivas' da keş ile hazırlanan bir çorba çeşidi.
KENGER: Bir çeşit diken.
KEŞ: Kurutulmuş yoğurt.
KİKİRDEK: Yoğurtlu hamur ( Konya )
KİKİRDEK: Yoğurtlu hamur ( Konya )
KORKOTO: İri öğütülmüş mısır unu, mısır yarması.
KOYMAK: Un.
KOZ: Ceviz.
KÖR BELLAŞI: Yarma ( Çorum )
KÖR BELLAŞI: Yarma ( Çorum )
KULAK: Hamur, hamurlu çorba.
KURUT: Süzme yoğurdun kurutulmuşu.
KUYMAÇ; KUYMAK; KUYMUK: Un.
KÜLAH: Biber veya patlıcan kurusu.
LABADA: İlkbahar ve yaz mevsiminde yetişen, ıspanağa benzeyen bir yeşillik.
LOKŞA: Hamurlu Kırım çorbası.
LAMER: Kabak.
LEBEN: Arapça yoğurt.
LEBENİYE: Yoğurtlu çorba.
LEPE: 1- Lapa kelimesinin, yöresel lehçe ile söylenişi.
LEPE: 2- Islatılıp kurutulmuş nohutun dövülmüş hali.
LOBİYA: Kurutulmuş yeşil fasulye.
LOLAZ: Börülce.
LÖVLEZ: Taze fasulye.
MADIMAK: Yozgat ve Sivas civarlarında ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yetişen kır yeşilliği.
MALHITA, MAHLITA, MARHUTA: Öğütülmüş kırmızı mercimek.
MAŞ: Ufak yeşil mercimek, yeşil kabuklu ve çabuk filizlenen bir tahıl çeşidi.
MAYONA: Rezene.
MEHİR: Yoğurt çorbası.
MİYANE: Eşit miktarda, un ile yağın kavrulmuş hali.
MIRMIRIK: Yeşil mercimek.
MURTUĞA: Unun yağda kavrulmuş hali.
MUSTAFACIK: İzmir' de et suyuyla pişirilen pilava, ayran ilave edilerek yapılan çorba.
NAMAZ: Adana' nın tavuklu çorbası.
NEBELYALI: Adana Analı- Kızlı çorbasının, yalnızca analı denilen içli köftesinden yapılan. yoğurtlu ve terbiyeli çorba.
NİSK: Mercimek.
OĞMAÇ: Una su serpilip, elle ovularak yapılan, ufak hamur topları.
ÖFLEMEÇ. Oğmaç çorbası.
ÖRSELEMEK: Yağ ile soğanı kavurmak.
ÖVELEMEÇ: Yufkalı etsuyu ( Antalya )
ÖVELEMEÇ: Yufkalı etsuyu ( Antalya )
ÖZ: Gaziantep' de hindi ve döğme ile yapılan çorba.
PAÇIK: Paça.
PANCAR: Sivas yöresinde, her türlü yeşilliğe verilen ad.
PAPARA: Ekmek Aşı = Ekmek çorbası.
PARPUR: Semizotu.
PAZI: Hamur parçası.
PESKÜTEN, MEHİRE: Yoğurt çorbası.
PEZEK, PEZİK: Pazı bitkisi.
PEZÜK: Şeker pancarı yaprağı.
PIH PIH: Adana' da ince bulgura verilen ad.
PIR PIR: Kastamonu - Küre kazasında yapılan, bir çeşit un çorbası.
PIRIŞ: Kırım' da tavuk taşlığından yapılan çorba.
PİR PİR - PİRPİRİM: Semizotu.
POLAZ: Börülce.
PÜRÇEKLİ - PÜRÇÜKLÜ: Havuç.
PÜSÜRÜK: Un.
RÜŞTİYE: Adana' nın kesme hamur ve süt ile yapılan çorbası.
SAFAR: Bulgur.
SAKALI SARKAN: Uzun kesilmiş hamurlu yeşil mercimek
SAKALI SARKAN: Uzun kesilmiş hamurlu yeşil mercimek
SARIKÖK: Safran.
SEDRİ: Pirinç.
SİMİNDİRİK: Döğmenin ufağı.
SİMİT - SÜMÜT: İnce bulgur.
SOHARIÇ - SOKARIÇ: Soğan, kıyma, salça, kırmızı pul biber ve nanenin yağda kavrularak. çorbaya koyulmak üzere hazırlanması.
SOLDAN: Edirne' de büyük çorba tasına verilen isim.
SÖBELEK: Unlu mercimek ( Afyon )
SÖBELEK: Unlu mercimek ( Afyon )
SÖĞÜRME: Közlenmiş.
SÜLÜK: Sakala çarpan çorbasının Burdur' daki adı.
ŞEVKETİ BOSTAN: Rezene kökü.
ŞIRŞIR: Adana' da analı - kızlı olarak bilinen çorbanın Gaziantep' teki adı.
ŞIŞ: Yarma.
ŞİLE: Bulgur çorbası.
ŞİVEYDİZ: Taze sarımsak.
TAHANLI: Miyane çorbasına Kütahya' da verilen ad.
TAHUS: Yoğurt çorbası.
TANDIR: Konya' da tandırda pişirilen bir çorba çeşidi.
TATAR: Uşak' ta Tutmaç çorbasına verilen ad.
TIRMA: Sütlü un ( Rize )
TIRMA: Sütlü un ( Rize )
TIRTA: Un kavurması.
TİKE: Gaziantep' de kuşbaşı ete verilen ad.
TİLKİŞEN: Kuşkonmaz.
TIRŞİK: Pancar.
TOMATİZ EKŞİSİ: Domates salçası.
TOĞKA: Yoğurtlu bulgur ( Bilecik - Kütahya )
TOĞKA: Yoğurtlu bulgur ( Bilecik - Kütahya )
TORK: Yoğurtlu veya Ayranlı çorba.
TOYGA: Yoğurt çorbası.
TOYGAR-TOYKA-TOYKAÇ-TOYKAT: Yoğurtlu veya Ayranlı pirinç ya da buğday katılmış çorba ( Ankara )
UĞMAÇ-UMAÇLI-OĞMAÇ-OĞMAÇLI: Oğmaç çorbası.
URUMELİ: Tarhana.
ÜZÜMLÜ: Sivas' da bayramları pişirilen, aşuremsi, tatlı bir çorba türü.
ÜZÜPSAL: Kırım' da et suyu içine, et didiklenerek yapılan çorba.
YARMA: Buğday kırığı.
YARMACA: İkiye bölünmüş küçük nohut.
YARPIZ-YARPUZ: Yabani nane.
YARTMAÇ: Değirmende öğütülüp, bulgur şeklini almış mısır ( Kastamonu )
YARTMAÇ: Değirmende öğütülüp, bulgur şeklini almış mısır ( Kastamonu )
YAYIM: Ev eriştesi.
YÜZÜK: Adana' nın kesme hamurlu çorbası.
ZAHTER: Gaziantep, Antakya, Kilis civarındaki, Dağ kekiği.
ZILBİYAT: Trabzon' un buğday unu ve ayran ile yapılan çorbası.
ZOĞAL: Kurutulmuş kızılcık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder