26 Haziran 2018 Salı

SÖZLÜKÇE

     ACEBEK: Börülce.
     ACUR: Salatalık ve kabak benzeri bir sebze.
     AKBAKLA: Kurufasulye
     AKDERE: Arpa çorbası.
     ALİŞKE: Etli, patatesli ve havuçlu çorba.
     ANAMAŞI: Elâzığ' da kavurma, nohut, börülce ve döğme ile yapılan çorba.
     ANIK: Soğanın yağ ile kavrulmuş hali.
     AŞLIK: Mısır yarması.
     AŞOTU: Kişniş.
     AVKIMAK: Ovmak.
     BACAKLI: Erişteli.
     BAĞLAMAK: Çorbaları koyulaştırma işlemi.
     BALCAN: Patlıcan.
     BALVA: Ispanak ve kişnişli Azerbaycan çorbası.
     BEYAZ GÖCE: Yarma.
     BEYRAN: Gaziantep' de sabahları içilen bir çorba çeşidi.
     BEZE, BEZİ: Hamur parçası.
     BULAMAÇ: İzmir' de sabahları içilen bir çorba çeşidi.
     BOZBAŞ: Köfteli, nohutlu ve patatesli Azerbaycan çorbası.
     ÇELEM: Şalgam.
     ÇIRPACAK: Kastamonu' da yapılan bir çeşit un.
     ÇİLEMEZ: Un.
     ÇİR: Kayısı, Zerdali ve Erik kurusu.
     ÇİRİŞ: Yabani sebze, Pırasanın ufağı.
     ÇORTUTU: Şalgam.
     DALYAN ÇORBASI: Kefal çorbası.
     DAŞVİK: Adana' da yeşil mercimek, nohut ve et ile yapılan bir çorba çeşidi.
     DEN: Yarma, buğday.
     DOĞA, DOYGA: Yoğurtlu veya ayranlı çorba.
     DÖVME, DÖĞME: Kabuğu çıkarılmış buğday.
     DU, DÜĞ, DÜĞÜ, DÜĞÜL: İnce bulgur.
     DÜĞÜLCEK, DÜĞÜRCÜK: Bulgur unu.
     EBEGÜMECİ: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde, kırlarda kendiliğinden yetişen yeşil ot.
     EKŞİLİ LOHUSA ÇORBASI: Düğün çorbasının et yerine, küçük köftelerle hazırlanmış çeşidi.
     ERİŞTE: İnce kıyılıp kurutulmuş hamur parçaları.
     FASIL: Fasulye.
     FIRT FIRT: Un.
     FİDE: Uşak' ın çok ince kesilen erişte çorbası.
     FİRENK: Domates.
     FİRİK: Sertleşmeden toplanan buğday. Başakları tarlada yakılır. Kurutulup dövülür ve çekilir.
     FUKURA DIRMA: Oğmaç çorbası.
     GAVATA: Yeşil domatese benzeyen sebze.
     GAVUT 1- Patlamış mısırın unu.
     GAVUT 2- Mısır, salatalık, kabak, kavun, karpuz çekirdekleri, buğday ve nohutun öğütülmesi ile elde edilen un.
     GENDİME: Döğme, Kepeği alınmış buğday, aşurelik buğday, keşkeklik buğday.
     GÖCE: İnce bulgur veya keşkeklik buğday. Bazı yörelerde mısıra verilen ad.
     HALİSE: Nohut.
     HASPİR: Safran.
     HELLAŞI: Un çorbası ( Tokat - Samsun )
     HERKE: Yumurta, un ve su karışımı.
     HERLE: Un.
     HERSE: Yağlı et.
     HERTE: Miyane.
     HIRÇIK: Salatalık kabuğunun kurutulmuşu.
     HORMER: Un.
     HÖRRE: Unu yağda kavurarak hazırlanan çorba.
     HÜLÜLÜK: Mısır unu ( Samsun )
     HÜRRE: Un.
     İRİNTİ: Döğme veya bulgurun, elek üstünde kalan, en iri taneleri.
     KAÇAL: Nohut, mercimek, ceviz, mısır darısı, kırmızı biber ( Antalya )
     KARABATANA: Kastamonu yöresinde pişirilen karalahana çorbası.
     KARIN: İşkembe.
     KARIŞTIRMA: Yarma çorbası.
     KARTOL: Patates.
     KATIKLI ÇORBA: Yarmalı, ayranlı çorba.
     KEDİBATMAZ: Buğday ve Mısır unu ( Bolu )
     KEF: Kaynayan etli suyun üzerinde oluşan köpük.
     KEJ: Eşit miktardaun ve yağ ile yapılan miyane.
     KELEM: Beyaz lahana.
     KELLECOŞ: sivas' da keş ile hazırlanan bir çorba çeşidi.
     KENGER: Bir çeşit diken.
     KEŞ: Kurutulmuş yoğurt.
     KİKİRDEK: Yoğurtlu hamur ( Konya )
     KORKOTO: İri öğütülmüş mısır unu, mısır yarması.
     KOYMAK: Un.
     KOZ: Ceviz.
     KÖR BELLAŞI: Yarma ( Çorum )
     KULAK: Hamur, hamurlu çorba.
     KURUT: Süzme yoğurdun kurutulmuşu.
     KUYMAÇ; KUYMAK; KUYMUK: Un.
     KÜLAH: Biber veya patlıcan kurusu.
     LABADA: İlkbahar ve yaz mevsiminde yetişen, ıspanağa benzeyen bir yeşillik.
     LOKŞA: Hamurlu Kırım çorbası.
     LAMER: Kabak.
     LEBEN: Arapça yoğurt. 
     LEBENİYE: Yoğurtlu çorba.
     LEPE: 1- Lapa kelimesinin, yöresel lehçe ile söylenişi.
     LEPE: 2- Islatılıp kurutulmuş nohutun dövülmüş hali. 
     LOBİYA: Kurutulmuş yeşil fasulye.
     LOLAZ: Börülce.
     LÖVLEZ: Taze fasulye.
     MADIMAK: Yozgat ve Sivas civarlarında ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yetişen kır yeşilliği.
     MALHITA, MAHLITA, MARHUTA: Öğütülmüş kırmızı mercimek.
     MAŞ: Ufak yeşil mercimek, yeşil kabuklu ve çabuk filizlenen bir tahıl çeşidi.
     MAYONA: Rezene.
     MEHİR: Yoğurt çorbası.
     MİYANE: Eşit miktarda, un ile yağın kavrulmuş hali.
     MIRMIRIK: Yeşil mercimek.
     MURTUĞA: Unun yağda kavrulmuş hali.
     MUSTAFACIK: İzmir' de et suyuyla pişirilen pilava, ayran ilave edilerek yapılan çorba.
     NAMAZ: Adana' nın tavuklu çorbası.
     NEBELYALI: Adana  Analı- Kızlı çorbasının, yalnızca analı denilen içli köftesinden yapılan. yoğurtlu ve terbiyeli çorba.
     NİSK: Mercimek.
     OĞMAÇ: Una su serpilip, elle ovularak yapılan, ufak hamur topları.
     ÖFLEMEÇ. Oğmaç çorbası. 
     ÖRSELEMEK: Yağ ile soğanı kavurmak.
     ÖVELEMEÇ: Yufkalı etsuyu ( Antalya )
     ÖZ: Gaziantep' de hindi ve döğme ile yapılan çorba.
     PAÇIK: Paça.
     PANCAR: Sivas yöresinde, her türlü yeşilliğe verilen ad.
     PAPARA: Ekmek Aşı = Ekmek çorbası.
     PARPUR: Semizotu.
     PAZI: Hamur parçası.
     PESKÜTEN, MEHİRE: Yoğurt çorbası.
     PEZEK, PEZİK: Pazı bitkisi.
     PEZÜK: Şeker pancarı yaprağı.
     PIH PIH: Adana' da ince bulgura verilen ad.
     PIR PIR: Kastamonu - Küre kazasında yapılan, bir çeşit un çorbası.
     PIRIŞ: Kırım' da tavuk taşlığından yapılan çorba.
     PİR PİR - PİRPİRİM: Semizotu.
     POLAZ: Börülce.
     PÜRÇEKLİ - PÜRÇÜKLÜ: Havuç.
     PÜSÜRÜK: Un.
     RÜŞTİYE: Adana' nın kesme hamur ve süt ile yapılan çorbası.
     SAFAR: Bulgur.
     SAKALI SARKAN: Uzun kesilmiş hamurlu yeşil mercimek
     SARIKÖK: Safran.
     SEDRİ: Pirinç.
     SİMİNDİRİK: Döğmenin ufağı.
     SİMİT - SÜMÜT: İnce bulgur.
     SOHARIÇ - SOKARIÇ: Soğan, kıyma, salça, kırmızı pul biber ve nanenin yağda kavrularak. çorbaya koyulmak üzere hazırlanması.
     SOLDAN: Edirne' de büyük çorba tasına verilen isim.
     SÖBELEK: Unlu mercimek ( Afyon )
     SÖĞÜRME: Közlenmiş.
     SÜLÜK: Sakala çarpan çorbasının Burdur' daki adı.
     ŞEVKETİ BOSTAN: Rezene kökü.
     ŞIRŞIR: Adana' da analı - kızlı olarak bilinen çorbanın Gaziantep' teki adı.
     ŞIŞ: Yarma.
     ŞİLE: Bulgur çorbası.
     ŞİVEYDİZ: Taze sarımsak.
     TAHANLI: Miyane çorbasına Kütahya' da verilen ad.
     TAHUS: Yoğurt çorbası.
     TANDIR: Konya' da tandırda pişirilen bir çorba çeşidi.
     TATAR: Uşak' ta Tutmaç çorbasına verilen ad.
     TIRMA: Sütlü un ( Rize )
     TIRTA: Un kavurması.
     TİKE: Gaziantep' de kuşbaşı ete verilen ad.
     TİLKİŞEN: Kuşkonmaz.
     TIRŞİK: Pancar.
     TOMATİZ EKŞİSİ: Domates salçası.
     TOĞKA: Yoğurtlu bulgur ( Bilecik - Kütahya )
     TORK: Yoğurtlu veya Ayranlı çorba.
     TOYGA: Yoğurt çorbası.
     TOYGAR-TOYKA-TOYKAÇ-TOYKAT: Yoğurtlu veya Ayranlı pirinç ya da buğday katılmış çorba ( Ankara )
     UĞMAÇ-UMAÇLI-OĞMAÇ-OĞMAÇLI: Oğmaç çorbası.
     URUMELİ: Tarhana.
     ÜZÜMLÜ: Sivas' da bayramları pişirilen, aşuremsi, tatlı bir çorba türü.
     ÜZÜPSAL: Kırım' da et suyu içine, et didiklenerek yapılan çorba.
     YARMA: Buğday kırığı.
     YARMACA: İkiye bölünmüş küçük nohut. 
     YARPIZ-YARPUZ: Yabani nane.
     YARTMAÇ: Değirmende öğütülüp, bulgur şeklini almış mısır ( Kastamonu )
     YAYIM: Ev eriştesi.
     YÜZÜK: Adana' nın kesme hamurlu çorbası.
     ZAHTER: Gaziantep, Antakya, Kilis civarındaki, Dağ kekiği.
     ZILBİYAT: Trabzon' un buğday unu ve ayran ile yapılan çorbası.
     ZOĞAL: Kurutulmuş kızılcık.
     


     
     

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder