10 Şubat 2019 Pazar

DİL ÇORBASI - İZMİR MUTFAĞI - ( 6 kişilik )

   MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 1 tane dana dili, 3 tane defne yaprağı, 4 tane her renkten  top karabiber, yeterli miktarda tuz * Yarım limonun suyu, 1 çorba kaşığı un, 1 su bardağı su   ÜZERİ İÇİN; 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz veya pul biber  HAZIRLANIŞI : Dil, bol suda 20 dakika kadar bekletildikten sonra bol su ile yıkanarak, çorba tenceresine koyulur. Kuru soğanın kabukları soyulup, yıkandıktan sonra bütün olarak, çorba tenceresine ilave edilir. Defne yaprakları ve top karabiberler de koyulduktan sonra üzerine bol su boşaltılıp, orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler, delikli kaşık ile toplanarak, tencereden çıkartılıp, atılır. Dil, pişip yumuşayınca, tencereden çıkartılarak, üzerindeki beyaz zar soyulup, atılır. Küçük lokmalık parçalar halinde doğranır. Tenceredeki, dilin haşlandığı su, başka bir çorba tenceresine süzülür. Süzülen su, 6 su bardağından az ise, su ilavesiyle 6 su bardağı suya tamamlanır.  İçine, doğranan diller koyulur. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. * Un, yarım limonun suyu ve su iyice karıştırıldıktan sonra sürekli olarak karıştırılan çorbaya, yavaşça ilave edilir. Çorba bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Sarımsakların kabukları soyulur. Tahta havanda, tuz ile dövülüp, çorbaya dökülür. Çorbanın tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. ÜZERİ İÇİN; Sos tavasında tereyağı kızdırılır. Kırmızı toz veya pul biber ilave edilip, karıştırıldıktan sonra çorbanın üzerine dökülür. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder