13 Eylül 2012 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - HAMSİLİ, PALAMUT ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane çingene palamudu, 1 baş kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı un, 1 tane limon, 1 tane defne yaprağı, 6 su bardağı içme suyu, 3 dal dereotu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  İnce kıyılmış dereotu   HAZIRLANIŞI :  Hamsiler filetoluk temizlenir, yıkanır ve suyunun süzülmesi için bekletilir. Palamut yıkanır, suyu süzdürülür. Filetoluk ayıklanarak, yıkanıp temzlenmiş ve suyu süzdürüldükten sonra küçük parçalar halinde doğranmış hamsiler, çorba tenceresine koyulur. Üzerine, oda sıcaklığındaki içme suyu boşaltılır. Kabuğu sayulup, büyük parçalar halinde doğranmış soğan, kabukları soyulmuş sarımsaklar, defne yaprağı, karabiber, bir tutam tuz, 1 sap dereotu ile birlikte, orta hararetli ateşte, üzeri kapalı olarak, yaklaşık 15 dakika kadar pişirilir. Soğutulur. Soğuduktan sonra palamut balığı tencereden çıkartılarak, tabağa koyulur. Ilındıktan sonra kafası, kuyruğu ve kılçıkları çıkarılır. Lokmalık parçalara bölünerek, tabak içine koyulur. Çorba tenceresindeki balık suyu, ince tel süzgeç ile süzülür. Süzülen balık suyu tekrar tencereye aktarılır. Üzerine, gerekirse 1 su bardağı sıcak içme suyu ilave edilebilir. Küçük bir tavada zeytinyağı ile un karıştırılarak, orta hararetli ateşte pembeleştirilir. Balık suyuna ilave edilip, karıştırılır. Orta hararetli ateşte bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Çorba, büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Üzerine, ayıklanmış palamut parçaları ilave edilir. İnce kıyılmış dereotu ile süslenerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder