13 Eylül 2012 Perşembe
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SEBZE SULU, SUMAKLI, PALAMUTLU HAMSİ ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 4 tane arpacık soğanı, 2 diş sarımsak, 1 tane palamut balığı, 500 gr. hamsi balığı, 2 çorba kaşığı un, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı sebze suyu, 2 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı sumak, yarım çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber, yarım çay kaşığı tarçın, 1 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 2-3 sap dereotu, 1 çorba kaşığı sirke veya 1 tane limon, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Hamsi balığı, orta kılçığı da çıkartılarak, ayıklanır. Bol su ile yıkanır ve suyunun süzülmesi için, süzgeçte bekletilir. Palamut balığı, ayıklanır, bol su ile yıkanır ve üzerini 2 parmak geçecek kadar içme suyu ilave edilerek, tencereye koyulur. Üzerine, defne yaprağı, kabukları soyulup yıkandıktan sonra doğranmış sarımsaklar, biraz tuz, karabiber ilave edilerek, orta hararetli ateşte, 10 dakika kadar pişirilir. Ateşten alınıp, soğumaya bırakılır. Ilındıktan sonra baş, kuyruk, deri ve kılçıkları ayıklanır. Etleri, lokmalık parçalara bölünerek, tabağa koyulur. Balığın haşlandığı balık suyu, ince tel süzgeç ile süzülür. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Arpacık soğanlarının kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra piyazlık doğranır. Üzerine, bir miktar tuz serpiştirilir. Ovularak, soğanın acı suyu çıkarılır. Bol su ile yıkanarak, avuç içinde sıkılır. Sumak ilave edilerek, karıştırılır ve ısıtılmakta olan zeytinyağının içine koyulur. Karıştırılarak, sararıncaya kadar kavrulur. Hamsi balıkları unlanır. Kabaca doğranır. Soğanlara ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Sarımsakların kabukları soyulur, doğranarak, ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra sebze suyu ve içme suyu koyulup karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ( çorba, kıvam alınca ) ateşten alınır. Lokmalık palamut etleri, yıkandıktan sonra ince kıyılmış dereotu, tarçın, istenirse sirke veya limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Defne yaprağı çıkartılır. Hazırlanan çorba, büyük çorba kabına boşaltılır. Küçük bir sos tavasında, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber ile zeytinyağı hafifçe ısıtılıp alınır ve çay kaşığı ile çorbanın üzeri, puantiyeler yapılarak, süslenir. Sofraya götürülen çorba, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder