13 Eylül 2012 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - FAVALI, KÖZLENMİŞ KIRMIZI SALÇALIK BİBER ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 5-6 diş sarımsak, 6 tane büyük boy kırmızı salçalık biber, 2çorba başığı un, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi, 9 su bardağı içme suyu ( 1,5 lt. ) , 1 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  Dereotu, fındık büyüklüğünde, toplar halinde hazırlanmış fava topları   HAZIRLANIŞI : Akşamdan 1 çay bardağı kuru bakla, iyice yıkanır ve üzerini 2-3 parmak geçecek, odasıcaklığındaki su ile ıslatılır. Ertesi gün, yıkanır, suyu süzülür, küçük bir tencereye boşaltılır. Üzerine 2 su bardağı, oda sıcaklığındaki su boşaltılır ve orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ara sıra karıştırılır. Ezilecel kıvama gelince ateşten alınır. El blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. 2 çorba kaşığı, çorbaya ilave edilmek üzere bir kenara ayrılır. Diğer kısmına, ince kıyılmış dereotu, bir tutam karabiber ve tuz ilave edilir. İyice karıştırılarak, yedirilir. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca, fındık büyüklüğünde toplar hazırlanır. Buzdolabına koyulur ve en az 1 saat soğutulur. Kırmızı salçalık biberler yıkanır, kurulanır. Kürdan ile birkaç tane, küçük delikler açılır ve orta hararetli ateşin üzerine koyulan közleme kabının içinde közlenmeye bırakılır. Ara sıra çevrilir. Kuru soğanların ve sarımsak dişlerinin kabukları soyulur. yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır. Doğranmış soğanlar, sarımsaklar, defne yaprağı, toz kırmızı biber, karabiber ile bir tutam tuz ilave edilerek, soğanlar sararıncaya kadar karıştırılarak, kavrulur. Közlenen kırmızı salçalık biberlerin kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkarılır ve küçük parçalar halinde doğranarak, çorba tenceresine ilave edilir ve birlikte 5 dakika daha kavrulur. Ayrılan 2 çorba kaşığı kuru bakla ezmesi ile un da çorba tenceresine ilave edilir. Ateş üzerinde, biraz karıştırıldıktan sonra çorbanın suyu ilave edilir. Karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. 15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Çorba tenceresindeki defne yaprağı çıkartılır ve çorba, el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tekrar orta hararetli ateşe koyularak, bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Sirke ilave edilerek, karıştırılır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılan çorbanın üzeri ince kıyılmış dereotu ile süslenir ve buzdolabından çıkartılan, fava topları ile sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Sofradakiler, istedikleri kadar fava topunu, tabaklarındaki çorbanın üzerine ilave ederler. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder