|
- Kimyonlu kereviz çorbası - |
MALZEMELER : 1 tane büyük boy kuru soğan, 2 tane kereviz, 1 tane havuç, 4 su bardağı hindi suyu, 4 su bardağı içme suyu, 1 tane limon, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım tatlı kaşığı kimyon, bir tutam karabiber, birkaç sap maydanoz, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Kerevizlerin kabukları soyulur. 1 tanesi kuşbaşı, diğeri ise minik küpler halinde doğranır. Doğranan kerevizler, kararmamaları için, ayrı kaplardaki limonlu su içine koyulur. Havucun üzeri kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra yuvarlak biçimde doğranır ve kuşbaşı doğranan kerevizlerin bulunduğu limonlu suya koyulur. Kuru soğanın kabukları soyulur. Küçük küpler halinde doğranır. Çorba tenceresinde, tereyağı veya zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, kuru soğanlar ilave edilir. Sararıncaya kadar karıştırılarak, kavrulur. Kuşbaşı doğranmış kerevizler ile havuçlar ilave edilir. 1-2 dakika karıştırılarak, kavrulduktan sonra 2 su bardağı hindi suyu ile 2 su bardağı içme suyu ilave edilir. Tuz ve karabiber koyulur. Karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ateş kısılır. Kısık ateşte, havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Küçük bir çorba tenceresine, minik küpler halinde doğranan kerevizler koyulur. Üzerine, 2 su bardağı hindi suyu ile 2 su bardağı içme suyu boşaltılır. Yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Havuçlu kereviz pişince, el blenderinden geçirilerek, ezilir. Minik küpler halinde pişirilen kerevizler, ezilen karışıma ilave edilir. Karıştırılır. Birlikte bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Kimyon, limon suyu, yıkandıktan sonra ince doğranmış maydanoz yaprakları ilave edilip karıştırılır. Hazırlanan çorba, servis kâsesine boşaltılır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Bu çorba yaz mevsiminde, buzdolabında soğutulup, içine haşlanmış karides parçaları veya haşlanmış beyaz etli balık parçaları eklenerek de servis yapılabilir.
|
- Kimyonlu kereviz çorbası - |
|
- Kimyonlu kereviz çorbası - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder