10 Eylül 2017 Pazar

YUVALAMA ÇORBASI - GAZİANTEP MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Yuvalama Çorbası -

    MALZEMELER :  ÇORBA MALZEMELERİ ;  1 tane küçük küpler halinde doğranmış kuru soğan, 500 gr. kemikli kuzu eti, 1 su bardağı akşamdan ıslatılmış nohut, 6 su bardağı su, yeterli miktarda karabiber ve tuz   KÖFTE MALZEMELERİ ;  100 gr. dana kıyması, yarım su bardağı suda ıslatılmış kırık pirinç veya pirinç unu, yarım çay bardağı un, 1 çorba kaşığı ıslatılmış ince irmik, 1 küçük kâse sıvı yağ ( köfteleri yuvarlarken elimizi yağlamak için ), yeterli miktarda karabiber ve tuz   YOĞURTLU TERBİYE MALZEMELERİ ;  1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı un, 300 gr. süzme yoğurt veya kese yoğurdu, 4 su bardağı su   ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber    HAZIRLANIŞI :  ÇORBASI İÇİN ;  Kemikli et, ıslatılmış nohut, doğranmış kuru soğan çorba tenceresine konur. Su, karabiber ve tuz ilave edilir. Orta hararetli ateşte, etler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Kaynarken üzerinde oluşan köpükler, delikli kepçe ile toplanarak, alınıp atılır. Etler pişince tencereden çıkartılır. ılınınca didiklenir ve süzgeçten geçirilerek, ezilir. Nohutlar da tencereden çıkarılıp, ezilen etlerle birlikte tabak içinde bekletilir. Çorba tenceresinde sadece etli nohut suyu kalır. KÖFTELERİ İÇİN ;  Pirinç ile irmik su içinde en az yarım saat bekletilir ve suyu süzdürülür. Cam kaba kıyma, suda bekletilmiş pirinçli irmik ve tuz koyulur. İyice yoğrulur. İyice yoğrulan köfte hamuru, buzdolabında 1 saat bekletildikten sonra eller sıvı yağ ile yağlanıp, fındık veya bezelye büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlanır. Hafifçe un serpilmiş tepsiye sıralanır. Tencerede bekletilen et suyu kaynatılır. Kaynayınca, hazırlanan köfteler içine atılarak, 5 dakika haşlanır. YOĞURTLU TERBİYESİ İÇİN ;  Süzme veya kese yoğurdu su ile karıştırılır. Un ve yumurta ilave edilerek, pütürsüz olacak şekilde iyice çırpılır. Kaynayan çorba suyundan 1-2 kepçe alınıp, yoğurtlu karışıma ilave edilerek, terbiye ılındırılır. İyice karıştırılan yoğurtlu terbiye ateş kısıldıktan sonra çorba tenceresine sicim gibi akıtılmak suğreti ile eklenirken çorba, sürekli karıştırılır. Bekletilen nohutlar ve süzgeçten geçirilmiş etler de ilave edilerek, bir taşım kaynatılır. ÜZERİ İÇİN ; Sos tavasında tereyağı kızdırılır. Ateşten alınıp, hemen kuru nane eklenerek, tava sallanır ve çorbaya dökülüp, karıştırılır. Çorba, ateşten alınır. Sıcak servis yapılır. İsteğe bağlı olarak, yerken çorbamıza kırmızı pul biber serpebiliriz.     Afiyet olsun.     * Bilgi ; Bu çorba çok zahmetli bir çorba olduğu için genellikle bayramlar için arife günü hazırlanır. Çorba köfteleri arife günü ailece yuvarlanır.                                                                                                                            
- Yuvalama Çorbası -
- Yuvalama Çorbası -
- Yuvalama Çorbası -

- Yuvalama Çorbası -
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder