27 Kasım 2018 Salı

ISIRGAN İLE KUZUKULAĞI ÇORBASI - TOROS KÖYLERİ MUTFAĞI - ( 6 kişilik )


   MALZEMELER : 1 baş kuru soğan, 1 demet ısırgan otu, 1 demet kuzukulağı otu, 5 su bardağı su, 1 Türk kahvesi  fincanı zeytinyağı, yeterli miktarda tuz
   TERBİYE MALZEMELERİ: 2 çorba kaşığı un, 1 su bardağı yoğurt, 1 tane yumurta sarısı
    SOS MALZEMELERİ: 2 çorba kaşığı sirke, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    HAZIRLANIŞI : Isırgan ve kuzukulağı otları, bol suda yarım saat bekletildikten sonra suyu değiştirilerek, bol suda yıkanır. Tuzlu su harlı ateşte kaynatılır. Bu suya yıkanan otlar koyularak, hafifçe diri kalacak şekilde haşlanır. Suyu süzdürülür. Süzülen haşlama suyu, kullanılmak üzere bekletilir. Haşlanan otlar kıyılır. Tencere, orta hararetli ateş üzerine oturtularak, kızdırılır. Kızınca içine, zeytinyağı ile ince kıyılmış soğan koyularak, soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Kavrulunca, kıyılan otlar ile haşlama suyu ilave edilir ve hep birlikte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir kapta, terbiye malzemeleri, pütürsüz olacak şekilde çırpılır. İçine, çorba suyundan 1 kepçe ilave edilip karıştırılarak, terbiye ılındırılır. Ateş kısılır. Hazırlanan terbiye, çorbaya sicim gibi akıtılırken, çorba sürekli karıştırılır. Çorba, kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kıvam alınca, ateşten alınır. Üzerinde; sirke, ezilmiş sarımsak ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir. Sıcak servis yapılır.    Afiyet olsun.    * İsteğe bağlı olarak, üzerine iri dövülmüş fındık serpilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder