- Sütlü Bulgur - Yoğurtlu Bulgur - |
SÜTLÜ BULGURUN YAPILIŞI : Süt kaynatılır. Kaynayan süte, azar azar elenmiş un ilave edilip, sürekli karıştırılarak pişirilir. Koyu bir hamur haline gelince, tepsiye dökülerek, yayılır. Güneşe koyularak, kurumaya bırakılır. Kurumaya yakın, el ile ufalanır. 2 gün daha güneşte kurutulduktan sonra patiska kumaşından yapılmış, bez torbalara koyulur. Hava akımı olan duvara asılır. Günümüzde; steril cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanır.
Görünüşü bulgura benzediği için, sütlü bulgur adını almıştır. Süt yerine, yoğurt kullanılarak yapılırsa, yoğurtlu bulgur adını alır.
YOĞURTLU BULGURUN YAPILIŞI : Yoğurdun içine un elenerek, orta sertlikte bir hamur tutulur. Küçük parçalar halinde kurutulup, el ile ufalanır. 1-2 gün daha kurutulduktan sonra patiska kumaşından yapılmış, bez torbalara konur. Hava akımı olan duvara asılır. Günümüzde; steril cam kavanozlara koyularak, buzdolabında saklanır.
Sütlü ve yoğurtlu bulgur, çorbalardan başka sebze ve ot yemeklerinde de kullanılır.
* Sütlü Bulgur ve Yoğurtlu Bulgur tarifleri, İzmir - Alaçatı pazarına, Zeytinler Köyü' nden '' Sütlü Bulgur ve Yoğurtlu Bulgur '' satmaya gelen, Gülfidan hanıma aittir. Bu tarifin Atalarından kalan bir tarif olduğunu söylemiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder