17 Kasım 2012 Cumartesi

YALVAÇ USULÜ SÜLÜKLÜ ÇORBA - ISPARTA - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 
- Yalvaç usulü sülüklü çorba -
    MALZEMELER :  1 çay bardağı yeşil mercimek, 1 çay bardağı ev eriştesi veya tel şehriye, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı kaymak yağı, 4 su bardağı su, yeterli miktarda tuz    ÜZERİ İÇİN ;  Kuru nane    HAZIRLANIŞI :  Yeşil mercimekler iyice yıkanır. Çorba tenceresine koyulur. Üzerine, su boşaltılır. Bir miktar tuz ilave edilerek, orta hararetli ateşte, haşlanır. Haşlanınca, ev eriştesi veya tel şehriye ilave edilir. Tavada, kaymak yağı kızartılır. Salça ilave edilerek, biraz ateş üzerinde karıştırılır ve çorbaya ilave edilir. Bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Üzerine; kuru nane serpiştirilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.     ** BİLGİ ; Yalvaç, Isparta ' nın, merkez ilçesinden sonra en büyük ilçesidir. Yalvaç, Isparta ' nın 105 km. kuzey doğusundadır. Yalvaç ' ta, çorba yapımında 2 yöntem izlenmektedir. 1. YÖNTEMDE ; Yağ ile çorbanın yardımcı malzemeleri ( un, salça vb. ) kavrulur. Üzerine, su ve çorbanın ana malzemeleri ilave edilir. 2. YÖNTEMDE ;  Kaynayan suyun içinde, çorbanın ana maddeleri pişirilir. Daha sonra çorbanın yardımcı malzemeleri ( un, salça vb. ) ilave edilir. Çorbalar hazırlandıktan sonra üzerine; genellikle, yağ ve acı kırmızı pul biber eklenir. Yalvaç ' ta, bayramlarda pişirilen, '' Bayram Çorbası '' olarak bilinen '' Doğa Çorba '' ile sünnet düğünlerinde pişirilen '' Yoğurtlu Düğün Çorbası '' önemli çorbalarındandır. Ayrıca, '' Yalvaç Usulü Bulamaç Çorbası '' sabahları hazırlanarak içilen, özel bir ''Sabah Çorbası '' dır. Soğuk kış günlerinde pişirilen, '' Bulamaç Çorbası '' Yalvaç ' ın özel  ''Sabah çorbaları '' ndandır.  '' Yalvaç Usulü Bulamaç Çorbası '' ve ''Ovmaç Çorbası ''  tarifleri, bloğumda bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder