|
- Kuru Domates Çorbası - |
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan veya 1 sap pırasa, 2-3 diş sarımsak, 1 kase dolusu kışlık hazırlık olarak evde kurutulmuş domates, 1 çay bardağı sarı mercimek ( kırmızı mercimek de olur ), yarım çay bardağı baldo pirinç, 1 çorba kaşığı un, 2 tane üç parmak köy biberi ( çerliston biber de olur ), 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sebze suyu, 1 çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber, yeterli miktarda tuz * Domatesler tuz ile kurutulduğu için, tuz koymak gerekmeyebilir. Çorba piştikten sonra tuzu kontrol edilmeli, gerekirse koyulmalıdır. Ben, çorbaya hiç tuz koymadım. Çorba piştiğinde, tuzu normal olmuştu. ÜZERİ İÇİN ; Küçük küçük doğranmış, 2 tane üç parmak köy biberi HAZIRLANIŞI : Kuru sağanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır ve bir tabak içine alınır. Kuru soğan yerine pırasa kullanılacaksa, pırasanın üst kabuğu soyulur. yıkanıp kurulandıktan sonra çok ince olarak doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranır. Üç parmak köy biberi yıkanıp kurulandıktan sonra sap ve tohumları ayıklanarak, küçük küçük doğranır. Kurutulmuş domatesler, yıkanır, kurulanır ve istenilen büyüklükte doğranarak, tabak içine alınır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak ısıtılır. Isınınca içine, doğranmış kuru soğanlar veya ince ince doğranmış pırasalar, bir miktar tuz, karabiber, küçük küçük doğranmış sarımsaklar ilave edilir ve tahta kaşık ile karıştırılarak, 2-3 dakika kavrulur. Doğranmış domatesler, ilave edilip, bir- iki çevrilir. Doğranmış üç parmak köy biberleri veya çerliston biberleri ilave ilave edilip, birlikte bir- iki çevrilir. Yıkanıp, suyu süzdürülmüş pirinçler ve sarı mercimekler veya kırmızı mercimekler ilave edilir. Üzerine un serpiştirilir ve 2-3 dakika daha hep birlikte kavrulur. Süt, sebze suyu ve içme suyu ilave edilip, karıştırılır. Çorbanın kapağı yarı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, kırmızı pul biber ilave edilir ve tencerenin kapağı örtülüp, ateş kısılır. Kuru domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse, çok az ilave edilir. * Domatesler tuz ile kurutulduğu için, çok az miktarda tuz ilave edilmesi gerekir. Ben, domatesi bol kullandığımız için çorbaya tuz ilave etmedim. Piştiğinde, tuzu normal olmuştu. Domateslep pişip yumuşayınca, çorba ateşten alınır. Büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. Üzeri; yıkanıp kurulandıktan ve sap ile tohumları çıkarıldıktan sonra ince ince doğranmış, üç parmak köy biberleri veya aynı şekilde hazırlanmış, çerliston biberleri ile süslenir. Sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. ** Çorbaya, rendelenerek sotelenmiş havuç da ilave edilebilir. O zaman çorbanın üzerine, rendelenmiş havuç serpiştirilir. Süt ve sebze suları yerine, et suyu veya tavuk suyu da kullanılabilir. Üzerine, kıyılmış maydanoz veya dereotu serpiştirilebilir.
|
- Kuru Domates Çorbası - |
|
- Kuru Domates Çorbası - |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder