11 Ocak 2014 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - CİĞER SOTELİ BALKABAĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 5-6 diş sarımsak, 500 gr. ayıklanmış balkabağı dilimleri, 4 su bardağı et suyu, 2 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı veya fındık yağı, 1 tatlı kaşığı buğday unu, 1-2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, bir tutam  muskat rendesi, yeterli miktarda tuz   * Ciğer sote için ; 1 tane küçük boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 250 gr. kuzu ciğeri, 1 tane yeşil sivri biber, 1 tane kırmızı salçalık biber, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1' er tutam karabiber, kimyon, kırmızı pul ve toz biber, kuru nane, toz hardal, 1 çay kaşığı boncuk kekik, 1 tane defne yaprağı, 1-2 tutam tuz  ÜZERİ İÇİN ;  1-2 dal dereotu, 6 tane kızılcık  HAZIRLANIŞI : Ayıklanmış balkabağı dilimleri, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük parçalar halinde doğranır. Kuru soğan ile sarımsağın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Tavaya; balkabağı, kuru soğanlar ve sarımsaklar koyulur. Üzerlerine, zeytinyağı veya fındık yağı ilave edilir. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Üzerine, buğday unu serpiştirilerek, 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra baharatlar ile tuz ilave edilir. Karıştırılarak, ateşten alınır. Çorba tenceresine aktarılır. Üzerine, et suyu ile içme suyu boşaltılır. Balkabakları yumuşayıncaya kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak, orta hararetli ateşte pişirilir. Piştikten sonra ateşten alınır. El blenderinden geçirilir. Tekrar ateşe koyulur. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.  * Ciğer sote için; Kuzu ciğeri küçük kuşbaşı şeklinde doğranır. Yıkandıktan sonra suyu süzdürülür. Tavaya zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Ciğerler ile defne yaprağı koyulur. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. Küçük küçük doğrandıktan sonra kavrulmakta olan ciğerlere ilave edilir. Yeşil biber ile kırmızı salçalık biber yıkanıp kurulandıktan sonra sap ve çekirdekleri çıkarılıp, küçük küçük doğranır ve kavrulmakta olan ciğerlere ilave edilir. Tuz ve baharatlar da ilave edilip, karıştırıldıktan sonra ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Balkabağı çorbası, servis kabına boşaltılır. Hazırlanan ciğer sote, istenirse; çorbaya ilave edilir. İstenirse; çorba ile birlikte sofraya götürülüp, tabaklara servis edilen çorbanın üzerine, sofradaki kişiler tarafından, istenilen miktarda ilave edilir. Çorbanın ÜZERİ ; * Süslenmeden, sade olarak, servis edilebilir. * İnce kıyılmış dereotu ve kızılcık taneleri ile süslenerek, servis edilebilir. * Balkabağı çekirdeği içi ve kızılcık taneleri ile süslenerek, servis edilebilir.   Afiyet olsun.      * BİLGİ ; Balkabağı çorbası; diğer çorbalardan farklı olarak, tarhana çorbası gibi, biraz yoğun ( boza kıvamında ) pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder