4 Ocak 2014 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - HİNDİ ETLİ SÜTLÜ PATATES ÇORBASI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane büyük boy kuru soğan, 5 diş sarımsak, 4 tane patates, 1 çorba kaşığı un, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı süt, 3 su bardağı hindi suyu, 3 su bardağı içme suyu, 500 gr. marine edilip fırınlanmış hindi eti, 2 tane defne yaprağı, 1-2 tane yapraklı kereviz sapı, yarım çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 tutam karışık baharat, 1 tutam kuru boncuk kekik, 1 tutam kimyon, 1 tutam toz ve pul kırmızı biber, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulur, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, çentilmiş kuru soğanlar, sarımsaklar, yıkanıp kurulanmış defne yaprağı, karabiber, tuz koyulur. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Patateslerin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra tuzlu su dolu kabın içine, küçük küpler halinde doğranır. Yapraklı kereviz dalları bol su ile yıkanır. Kurulandıktan sonra ince ince doğranır.Doğranan patateslerin tuzlu suyu süzülür ve patatesler, çorba tenceresine koyulur. Doğranan kereviz dalı da ilave edilir. Un serpiştirilir. 2-3 dakika karıştırılarak, kavrulur. Kavrulunca, süt, hindi suyu ve içme suyu ilave edilir. Kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırılır. Kaynayınca, tencerenin kapağı kapatılır ve ateş kısılır. Pişmiş hindi etleri, lokmalık parçalar halinde kesilir. Çorba kıvam almaya başlayınca, çorbaya ilave edilir ve bir taşım daha kaynatılan çorba, kıvam alınca ateşten alınır. Defne yaprakları çıkarılır. Çorbanın tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Konsantre hindi suyu gezdirilir. İstenilen şekilde süslendikten sonra sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.       * HİNDİ ETİNİN MARİNE ( TERBİYE ) EDİLMESİ VE FIRINLANMASI ; Hindi eti yıkanır ve kâğıt havlu ile kurulanır. Dışı ve içi limon ile ovulur. Çukur bir cam kap içinde; 2 çorba kaşığı yoğurt, 4 diş dövülmüş sarımsak, küçük boy kuru soğan rendesi, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, yarımşar çay kaşığı kuru boncuk kekik, kuru nane, kimyon, karabiber, kırmızı toz ile pul biber, köri, ince doğranmış birkaç sap dereotu ile maydanoz ve bir tutam tuz koyularak, karıştırılır. ( istenirse 1 tane yumurta da kırılabilir )  Hindi etinin dışı ve içi bu bulamaca bulanıp, 1-2 saat bekletilerek, marine ( terbiye ) edilir. Fırın, 200 C derecede ısıtılır. Fırın torbası, hafifçe unlanır. Marine ( terbiye ) edilmiş hindi eti, fırın torbasına koyulur. Torba, içinden çıkan bağ ile sıkıca bağlanır. Torbanın üzerinden, toplu iğne ile birkaç delik açıldıktan sonra fırın tepsisine koyulur ve fırına verilir. Hindi eti, üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Torba yırtılır. Torbanın içinde oluşan, 1-2 kaşıklık konsantre soslu hindi suyu, hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilmek üzere kap içine alınır. Hindi eti, torbadan çıkarılır. Ilınınca, lokmalık parçalar halinde kesilir. Böylece; çorbaya ilave edilmeye, hazır hale gelmiş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder