31 Ocak 2014 Cuma
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - EV YAPIMI TAZE BARBUNYA KONSERVESİ İLE YAPILAN ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane küçük boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 su bardağı ev yapımı taze barbunya konservesi, 1,5 çorba kaşığı buğday unu, 4 su bardağı ev yapımı rendelenmiş domates konservesi, 1 su bardağı hindi suyu, 1 su bardağı içme suyu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı,1 tane defne yaprağı, 4-5 dal taze dereotu, 1 çay kaşığı boncuk kekik, 1 çay kaşığı kuru nane, 1-2 tutam kimyon, 1-2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; Birkaç dal taze dereotu HAZIRLANIŞI : Kuru soğan ile sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, kıyılmış kuru soğan ile sarımsaklar, defne yaprağı ve karabiber ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, hafifçe sarartılır. Un ilave edilerek, 1-2 dakika daha kavrulur. Ev yapımı taze barbunya konservesinin yarısı blenderden geçirilerek ilave edilir. Diğer yarısı da taneli olarak ilave edilip, karıştırılır. Ev yapımı rendelenmiş domates konservesi boşaltılıp, karıştırılır. Hindi suyu ile içme suyu ilave edilir. Kırmızı pul biber, kırmızı toz biber ve yeterli miktarda tuz koyulup, karıştırılır. 5-10 dakika orta hararetli ateşte, karıştırılarak pişirildikten sonra tencerenin kapağı kapatılır. Ateş kısılır. Çorba kısık ateşte, kıvam alıncaya kadar pişirilir. Kıvamı koyulaşınca ateşten alınır. Çorbanın tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Kimyon, boncuk kekik ve kuru nane ilave edilerek, karıştırılır. Taze dereotu, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranarak çorbaya ilave edilip, karıştırılır. Hazırlanan çorba, porselen çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ ; Yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış taze dereotu ile süslendikten sonra sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ ; MEVSİMİNDE, EV USULÜ YAPILAN, TAZE BARBUNYA KONSERVESİ : * Malzemeler ; İstenilen boylarda steril cam konserve kavanozları, kavanozlara uygun miktarda mevsiminde taze barbunya, kuru soğan, birkaç diş sarımsak, domates rendesi, zeytinyağı, istenilen miktarda karabiber ve tuz * Hazırlanışı ; Konserve kavanozları ve kapakları yıkanıp kurulanır. Sıcak su dolu büyük tencerede, 5-10 dakika kaynatılıp çıkarılarak, temiz havlu üzerine dizilir. Barbunyalar ayıklanır. Yıkanıp kurulanır. Başka bir tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulanır. Soğanlar ince ince kıyılarak, ısıtılan zeytinyağında, bütün veya iki parçaya kesilmiş sarımsaklarla birlikte, pembeleşinceye kadar kavrulur. Taze barbunyalar ilave edilir. Domates rendesi ile birlikte, domates rendesi suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. İstenirse, ince kıyılmış maydanoz veya dereotu da ilave edilip, karıştırılabilir. Hazırlanan karışım, steril hale getirilmiş, cam kavanozların ağzına kadar doldurulur. Kapaklar sıkıca kapatılır. Kavanozlar, ters çevrilerek, havlu üzerine dizilirler. Kavanozlar iyice soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletildikten sonra kışın kullanılmak üzere, buzdolabında bekletilirler. Kullanılacağı zaman kavanoz açacağı ile açılarak, kullanılırlar. Hazırladığımız konservelerin hava alıp bozulmamaları için kapaklarını, özenle ve sıkıca kapatmaya dikkat etmeliyiz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder