31 Ocak 2014 Cuma

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIŞLIK HAZIRLIKLARLA TOZ TARHANA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  7 çorba kaşığı, toz tarhana, 2 su bardağı mevsiminde kışlık hazırlık olarak ev usulü  yapılan domates püresi konservesi, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı içme suyu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ile kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı toz kimyon, 1 tane defne yaprağı, 1-2 tutam taze çekilmiş her renkten karabiber, yeterli miktarda tuz  HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresine, toz tarhana, zeytinyağı, kışlık hazırlık olarak ev usulü yapılan domates püresi konservesi, içme suyu, kırmızı pul biber ve kırmızı toz biber, karabiber, defne yaprağı ve tuz koyularak, karıştırılır. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, boza kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Boza kıvamı almaya yakın, ateş kısılır. Kısık ateşte, çorba kıvam alıncaya kadar pişirilip, ateşten alınır. Kimyon ilave edilerek, karıştırılır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Defne yaprağı çıkartılır. Porselen çorbalığa boşaltılan çorbanın üzeri; istenilen şekilde süslendikten sonra sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.     * İsteğe bağlı olarak; çorbaya, ateşe koyulmadan önce, mevsiminde ev usulü hazırlanmış taze barbunya konservesi de ilave edilebilir. İstenirse; mevsiminde ev usulü hazırlanmış, kızartılmış yeşil köy biberi konservesinden 1 çorba kaşığı da ilave edilebilir.   * BİLGİ : Mevsiminde, ev usulü hazırlanmış domates püresinin hazırlanışı : İstenilen miktarda domatesin sapı çıkartılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra sap yatakları bıçak ile kesilerek çıkarılır. İstenirse, çekirdekleri de çıkartılabilir. İri iri doğranarak, blender kabına koyulup, püre haline getirilir. Tencereye boşaltılır. İsteğe bağlı olarak, kavanozun büyüklüğüne göre, çok az kalın tuz ilave edilebilir. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, suyunu salıp, çekinceye kadar pişirilir. Pişme esnasasında üzerinde biriken köpükler, kevgir ile çıkartılır. Kıvam almaya başlayınca, ateş biraz kısılır ve kısık ateşte konsantre hala gelinceye kadar kaynatılır. Sıcak suda 5-10 dakika kaynatılarak, steril hale getirilmiş cam konserve kavanozları ve kapakları, sıcak sudan çıkarılarak, temiz mutfak havlusu üzerine koyulur. Konsantre hale gelen domates püresi, ateşten alınarak, steril kavanozların  ağzına kadar doldurulur. Kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra kavanoz ters çevirilerek ( kavanoz kapağı aşağıya gelecek şekilde )  havlu üzerinde iyice soğuyuncaya kadar bekletilir. Soğuyunca, kapak yukarı gelecek şekilde şekilde çevrilerek, buzdolabına kaldırılıp, kışın kullanılmak üzere bekletilir. Kavanoz kapağının sıkı olarak kapatılması çok önemlidir. Aksi halde, içine hava alır ve bozulur. *  İsteğe bağlı olarak, domates püresi kaynatılırken içine, defne yaprağı koyulup, birlikte kaynatılabilir. Ateşten alınıp, kavanoza koyulmadan önce defne yaprağı çıkartılır. * Kışlık hazırlık olarak evde hazırlanan toz tarhananın tarifi bloğumda bulunmaktadır. Ayrıca, her yörede farklı olarak hazırlanan çeşitli tarhana tarifleri de bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder