31 Ocak 2014 Cuma
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIŞLIK HAZIRLIK OLARAK MEVSİMİNDE KURUTULMUŞ SEBZELERLE YAPILAN BALIK SULU YILDIZ ŞEHRİYE ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane küçük boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı buğday unu, 4 su bardağı zargana balığı suyu, 2 su bardağı içme suyu, 2,5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1,5 çay bardağı yıldız şehriye, 1 tane limon, birkaç dal dereotu veya maydanoz, 1 kâse kışlık hazırlık olarak mevsiminde ev usulü kurutulmuş salçalık kırmızı biber ile domates, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda taze çekilmiş her renkten karabiber ile tuz, isteğe bağlı olarak 1 tane yıldız anason ÜZERİ İÇİN ; Birkaç dal taze dereotu veya maydanoz HAZIRLANIŞI : Kışlık hazırlık olarak mevsiminde, ev usulü kurutulmuş kırmızı salçalık biberler ile domatesler, küçük parçalar halinde doğranarak, tuzlarını bırakmaları için, akşamdan veya birkaç saat öncesinden, suya koyularak bekletilirler. Bekletilirken, birkaç defa suları değiştirilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, çentilmiş kuru soğanlar, yıkanıp kurulanmış defne yaprağı, isteğe bağlı olarak yıldız anason ilave edilerek, hafifçe kavrulur. Un serpiştirilerek, 1-2 dakika daha kavrulur. Tuzlarının çıkması için suda bekletilen kuru kırmızı salçalık biber ile kuru domatesler ilave edilip, şimşir kaşık ile karıştırılır. Balık suyu ile içme suyu ilave edilir. Karabiber ile tuz serpiştirilerek, karıştırılıp, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıldız şehriyeler ilave edilip, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Ateş kısılır. Yıldız şehriyeler pişince, çorba ateşten alınır. Defne yaprağı ile yıldız anason çıkarılır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış dereotu veya maydanoz ilave edilir. Servis kabına boşaltılan çorbanın ÜZERİ ; Yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış dereotu veya maydanoz ile süslenir. Sofraya götürülerek, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ ; Kışlık hazırlık olarak, salçalık kırmızı biberlerin, mevsiminde ev usulü olarak kurutuluşları: İstenilen miktarda kırmızı salçalık biberlerin, sap ve çekirdekleri çıkarılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Büyük bir kabın üzerine oturtulmuş kavgirin içine koyulur. Üzerine, biberin miktarına göre kalın tuz serpiştirilerek, karıştırılır. Bir kat biber, bir kat tuz olarak da hazırlanabilir. Tuzun etkisi ile biberler, zaman içinde su salar. Ara sıra karıştırılarak, 2-3 saat bekletilir. Suyu iyice süzülen, doğranmış salçalık biberler, çinko veya alüminyum veya fırın tepsisine serilir. Temmuz güneşinde, balkonda kurumaya bırakılır. Ara sıra karıştırılarak, alt üst edilerek, kuruması hızlandırılır. İyice kuruyunca, steril cam kavanozlara veya teneke kutulara koyularak, buzdolabında veya serin yerde kışın kullanılmak üzere bekletilir. İyice kurutulması çok önemlidir. Aksi halde, nem nedeni ile küflenir. * Domateslerin kurutuluşu : Domateslerin sapları çıkarıldıktan sonra yıkanıp kurulanır. Boylamasına 2 ' ye veya 4 ' e kesilir. İsteğe bağlı olarak, çekirdekleri de çıkartılabilir. Büyükçe kap üzerine oturtulmuş kevgire koyulur. Üzerine, kalın tuz serpilir. Bir sıra domates, bir sıra tuz şeklinde de hazırlanabilir. Tuzun etkisi ile domates suyunu salar. Suyunu iyice salması için, 2-3 saat bekletilir. Ara sıra karıştırılır. Domatesler iyice sularını salınca, fırın tepsisine yayılır. Temmuz güneşinde, balkonda kurumaya bırakılır. Ara sıra alt üst edilerek, kuruması kolaylaştırılır. İyice kuruyunca, steril cam kavanozlara veya teneke kutulara koyularak, buzdolabında veya serin yerde, kışın kullanmak üzere bekletilir. İyice kurutulması çok önemlidir. Aksi halde, nem nedeni ile küflenir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder