6 Nisan 2014 Pazar
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TOPALAK ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı ince bulgur, 1 tane yumurta, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1,5 su bardağı un, 1 tane büyük boy patlıcan, 6 su bardağı içme suyu, 1 kâse yoğurt, 1-2 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı kuru nane, ince doğranmış 2-3 sap maydanoz HAZIRLANIŞI : İnce bulgura, üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak içme suyu ilave edilerek, üzeri örtülür ve kabarmaya bırakılır. Soğuyunca, yumurta, karabiber, tuz ve yavaş yavaş un ilave edilerek, iyice yoğrulur. Bu bulgurlu harçtan, fındık büyüklüğünde parçalar kopartılır ve avuç arasında yuvarlanarak, küçük toplar ( topalaklar ) oluşturulur. Un serpilmiş tepsiye dizilir. Bulgurlu harç, bu şekilde tamamlandıktan sonra tepsi hafifçe sallanarak, hazırlanan bulgur köftelerinin, una bulanması sağlanır. Çorba tenceresine içme suyu koyulur. İçine 1-2 tutam tuz serpilir ve orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, hazırlanan bulgur köfteleri ilave edilir. Şimşir kaşık ile hafifçe karıştırılır ve köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Köfteler piştikçe, suyun yüzeyine çıkar. Diğer tarafta, patlıcanın kabukları alacalı soyulur. Yıkanır. Küçük küpler halinde doğranarak, tuzlu suyun içine atılır. Daha sonra tuzlu sudan çıkartılır ve avuç içinde iyice sıkılarak, acı suyu çıkartılır. Tavada, zeytinyağı kızdırılır. Patlıcan küpleri ilave edilerek, kızartılır. Kızarınca, kâğıt havlu serili tabağa çıkartılır, yağı emdirilerek, çorbaya ilave edilir ve karıştırılır. Bir taşım kaynatılan çorba, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Yoğurt, kâsede çırpılır. Çorbanın suyundan ilave edilerek, karıştırılır ve çorba tenceresine ilave edilip, karıştırılır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Sos tavasına tereyağı ve zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtılır. Kırmızı pul biber ile kuru nane ilave edilerek, karıştırılır ve çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. İyice yıkannıp kurulandıktan sonra ince doğranmış maydanoz serpiştirilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * İsteğe bağlı olarak yoğurda, 2-3 diş dövülmüş sarımsak da ilave edilebilir. Bilgi ; Ege Bölgesi Köylerinde yapılan '' Topalak Yemeği '' nden esinlenerek, oluşturduğum bir çorbadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder