4 Ocak 2014 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TAHİN VE SUSAMLI FIRINLANMIŞ BALKABAĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 1 tane kuru kırmızı soğan, 3-4 diş sarımsak, 1 kg. ayıklanıp dilimlenmiş balkabağı, 1 tane havuç, 6 su bardağı hindi suyu, 3 çorba kaşığı süt, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 tane defne yaprağı, 1 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1-2 tutam kimyon, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı susam, 1 çorba kaşığı tahin, birkaç tane taze reyhan yaprağı veya dereotu ya da, kavrulmuş balkabağı çekirdeği içi   HAZIRLANIŞI :  Fırın, 200 C derecede ısıtılır. Dilimlenmiş balkabakları yıkanır ve kurulanır. Fırın tepsisine, yağlı kağıt serilir. Üzerine, balkabağı dilimleri dizilir. Kuru kırmızı soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra halkalar halinde doğranarak, balkabağı dilimlerinin üzerine koyulur. Üzerine, yıkanıp kurulanmış defne yaprakları dizilir. Üzeri kazındıktan sonra yıkanıp kurulanmış ve halka halka doğranmış havuçlar serpiştirilir. Taze reyhan ve dereotu dalları koyulur. Tuz, karabiber serpiştirilir. Üzerinde zeytinyağı gezdirildikten sonra fırın tepsisinin üzeri yağlı kâğıt ile örtülür. Tepsi, ısınan fırına koyulur. 1-1,5 saat kadar fırında tutulduktan sonra tepsi, fırından çıkarılır. Pişen malzemeler, çorba tenceresine alınır. 1-2 tutam kimyon serpilir. Üzerine, hindi suyu boşaltılır. Süt ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, orta hararetli ateşte, kaynatılır. 10-15 dakika sonra ateşten alınır. Defne yaprakları ile beraber, el blenderinden geçirilir. Tekrar ateşe koyulup, bir taşım daha kaynatılır ve ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılır. ÜZERİNDE ;  Tahin gezdirilir. Susam serpilir. Taze reyhan veya dereotu yaprakları ile süslenir. Süsleme için, kavrulmuş balkabağı çekirdeği içi de, kullanılabilir. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.          * BİLGİ ;  Balkabağı, A ve C vitamini bakımından zengindir. Lif oranı yüksektir. Balkabağının çekirdekleri, kavrulduktan sonra kuruyemiş olarak kullanılır. Çekirdekler, çinko ve doymamış yağ asidi kaynağıdır. Balkabağı, soğuk kış günleri için, ideal bir besin kaynağıdır. Enerji verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder