21 Aralık 2012 Cuma

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PIRASALI VE TOZ TARHANALI KURU BÖRÜLCE ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 diş sarımsak, 3 sap  pırasanın beyaz kısımları ( ince saplı olanlar tercih edilir ), 2 çorba kaşığı toz tarhana, 1 su bardağı dirice haşlanmış kuru börülce, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı tavuk suyu, 2 su bardağı içme suyu, 2 tane domatesin rendesi ( blenderden de geçirilebilir ), 2 tane yeşil köy biberi, yarım çay kaşığı taza çekilmiş her renkten karabiber, 1 tutam safran, 1 tane defne veya ayva yaprağı,  yeterli miktarda tuz    ÜZERİ İÇİN ;  1 çay kaşığı safran    HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Pırasaların üst kabukları soyulup, çıkarılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra beyaz kısımları, daire şeklinde, ince ince doğranır. Köy biberleri yıkanır, kurulandıktan sonra sap ve çekirdekleri çıkarılıp, ince ince doğranır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, çentilmiş kuru soğanlar, kabukları soyulup, yıkanmış ve kurulandıktan sonra ince ince doğranmış sarımsaklar, defne veya ayva yaprağı, karabiber ve bir miktar tuz ilave edilerek, 2-3 dakika kadar tahta kaşık ile karıştırılarak kavrulur. Doğranmış yeşil köy biberleri ile doğranmış pırasalar ilave edilerek, 3 dakika daha karıştırılarak, kavrulur. Domates rendesi ilave edilir. Toz tarhana, 1 çay bardağı suda karıştırılarak ezilir ve çorbaya ilave edilir. Bir tutam safran serpiştirilir. yavaşça karıştırılarak, 3-5 dakika kadar pişirilir. Tavuk suyu ile içme suyu ilave edilir. Karıştırılır, tencerenin kapağı yarım olarak kapatılır ve çorba, kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır. Haşlanmış kuru börülceler ilave edilir ve karıştırılarak, tencerenin kapağı kapatılır. Çorba bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Defne veya ayva yaprakları çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, bir miktar tuz ilavesi yapılıp, karıştırılır. Hazırlanan çorba, büyük  porselen veya cam  çorbalığa boşaltılır. Üzerine safran serpiştirilir ve sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder