MALZEMELER : 2 kg. kızılcık, 2 kg. buğday unu, 5 su bardağı içme suyu, 1,5 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Kızılcık meyvesinin sapları çıkarılır. Bol su ile yıkanarak, temizlenir. Büyükçe bir tencereye koyulur. Üzerine su ve tuz ilave edilerek, orta hararetli ateşte kaynatılır. Kızılcıklar yumuşayınca, ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca, altına büyük bir kap koyulmuş kevgirden geçirilir. Çekirdekleri kevgirde kalarak, ayrılmış olur. Kevgirin altındaki kaba ezilerek geçmiş olan kızılcığa, yavaş yavaş un ilave edilerek, yoğrulur ve ele yapışmayacak bir kıvamda hamur elde edilir. Hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, avuç içinde yassılaştırılır. Ev içindeki masanın üzerine, temiz beyaz bir tarhana çarşafı serilir. Üzerine biraz un serpiştirildikten sonra yassılaştırılmış kızılcıklı hamur parçaları dizilir. Kurumaya bırakılır. Hava sıcaklığına bağlı olarak, 1 veya 3 günde kurur. Kuruturken, ara sıra parçalar koparılarak, küçültülür. Ters yüz edilir. Kuruyan hamur parçaları, ince bir kevgirden geçirilir veya blenderden geçirilerek, toz haline getirilir. Toz haline gelen kızılcık tarhanaları, tekrar çarşaf üzerine serilir ve ara sıra karıştırılarak, iyice kuruması sağlanır. İyice kuruduktan sonra cam kavanoz veya teneke kutulara koyulur. Uzun süre bozulmadan durabilmesi için, kavanoz veya teneke kutuların içine birkaç diş kabuklu sarımsak koyulur. Buzdolabında saklanır. Kışın çorbası pişirilerek, içilir. Afiyet olsun. ** BİLGİ ; * Kızılcık Tarhanasından yapılan '' Kızılcık Çorbası '' na '' Doktor Çorbası '' da denilir. Yurdumuzun bazı bölgelerinde, bu yöresel çorbaya, '' Ekşi Tarhana '' da denilmektedir. * Kızılcık meyvesi bazı yörelerde; Güren, Kiren, Zuhal isimleri ile bilinir. * Kızılcık Meyvesinin Faydaları ; 1- Böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarına faydalıdır. 2- Sindirime faydalıdır. 3- İshali keser 4- Ergenliği hızlandırır. 5- Uykuyu düzenler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder