2 Aralık 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KİŞNİŞ ( AŞOTU ) KÖFTELİ ÇORBA - ( 6 Kişilik ) - Sıcak Çorba -

 
- Kişniş Otlu Köfteli Çorba -  
  MALZEMELER :  1 tane küçük kuru soğan, 2 diş sarımsak,  1 çorba kaşığı un, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı içme suyu, taze çekilmiş her renkten karabiber, yeterli miktarda tuz   KÖFTESİ İÇİN ; 300 gr. kıyma, 1 küçük kuru soğan, 1 çorba kaşığı ince doğranmış taze kişniş ( aş
otu ) veya kurusu, çay kaşığının ucu ile karabiber ve tuz    TERBİYESİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı  yoğurt, 1 çorba kaşığı un, 1 tane yumurta sarısı   ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kişniş ( aşotu ), 1 çay kaşığı kırmızı toz veya pul biber   HAZIRLANIŞI :  Önce, kişnişli ( aşotlu ) köfteler hazırlanır.  Bunun için; kıyma, kabukları soyulmuş, yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenmiş kuru soğan, ince doğranmış taze kişniş veya kurusu, karabiber ve tuz, bir kap içerisinde iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlak top köfteler yapılır. Unlanmış tepsi içine dizilir. Ara sıra tepsi sallanarak, köftelerin her tarafının unlanması sağlanır. Köftelerin yapımı bu şekilde tamamlanır. Diğer tarafta, çorba tenceresine zeytinyağı koyularak ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük çentilir. Kabukları soyulup, yıkanan ve  ince ince doğranan sarımsaklarla birlikte, tencereye ilave edilir. Karabiber ve tuz ilavesi ile tahta kaşık ile karıştırılarak, hafifçe  kavrulur. Üzerine, un serpiştirilir. 2-3 dakika daha kavurmaya devam edilir. Üzerine, içme suyu boşaltılır, tencerenin kapağı kapatılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, hazırlanan kişnişli köfteler ilave edilir. Köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Köfteler pişince, ateş kısılır. Terbiyesi için; Yoğurt, un, yumurta sarısı çukur bir kapta iyice çırpılır. Üzerine 1 kepçe çorba suyundan ilave edilerek, karıştırmaya devam edilir. Bu şekilde ılındırılan çorba terbiyesi, yavaş yavaş kaynayan çorbaya ilave edilirken, çorba hızlı hızlı karıştırılarak, terbiye çorbaya iyice yedirilir. Bir taşım daha kısık ateşte kaynatılır ve ateşten alınır. Büyük  porselen çorbalığa boşaltılır. Üzerine; kuru kişniş ( aşotu ) ile kırmızı toz biber veya kırmızı pul biber serpiştirilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder