6 Aralık 2012 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ROKALI HAMSİ ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Rokalı Hamsi Çorbası -
  MALZEMELER :  1 tane küçük kuru kırmızı soğan, 1 diş sarımsak, 4 su bardağı balık suyu, 200 gr.  hamsi balığı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 demet roka, 2 çorba kaşığı kepekli tam buğday unu, hamsi balıklarını bulamak için 2-3 çorba kaşığı mısır unu, hamsi balıklarını kızartmak için, yeterli miktarda zeytinyağı, 1 küçük havuç,  4 su bardağı balık suyu, 1 tane defne yaprağı, 1 tane çubuk tarçın, 1 tane limon, 1 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 tane limon   HAZIRLANIŞI :  Kuru kırmızı soğanın ve sarımsağın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Tabak içine alınarak, bekletilir. Hamsi balığı, baş ve  orta kılçığı çıkartılarak, fileto şeklinde ayıklanır. Bol su ile yıkanır ve suyunun süzülmesi için tel süzgeçte bekletilir. Suyu süzüldükten sonra mısır ununa bulanır ve zeytinyağında kızartılır. Soğuduktan sonra lokmalık parçalara kesilerek, tabağa alınarak, bekletilir. Roka yaprakları ayıklanır, bol su ile iyice yıkanıp, kurutulur ve ince ince doğranır. Tabak içine alınarak, üzerine limon sıkılır ve bekletilir. Havucun üzeri bıçak ile kazınır, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Tabağa alınır, üzerine limon sıkılarak, bekletilir. Çorba tenceresine zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, çentilmiş soğan, sarımsak, yıkanıp kurulanmış defne yaprağı, çubuk tarçın, karabiber ve biraz tuz  koyularak, tahta kaşık ile karıştırılarak 1-2 dakika kavrulur. Kepekli tam buğday unu ilave edilerek, 2 dakika kadar kavrulur. Küp doğranmış havuçlar ilave edilir ve  2-3 dakika daha kavrulur. Doğranmış roka yaprakları ilave edilerek, karıştırılır ve üzerine balık suyu boşaltılarak karıştırılıp, kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığı anda, çubuk tarçın tencereden çıkartılır. Ateş biraz kısılır. Fileto olarak kızartılıp doğranmış, hamsi balıkları ilave edilir. Çorba, bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Çorbanın tuzu kontrol edilir, gerekirse tuz ilavesi yapılır. Taze sıkılmış limon suyu ve birkaç roka yaprağı eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.    
- Rokalı Hamsi Çorbası -
- Rokalı Hamsi Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder