29 Aralık 2012 Cumartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BRÜKSEL LAHANALI KURU BÖRÜLCE ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane büyük boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 su bardağı kuru börülce, 200 gr. Brüksel lahanası, 1 tane havuç, 4 su bardağı tavuk suyu ( et suyu da olabilir ), 2 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı buğday unu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane büyük boy domates, 1 tane limon, 1 tane defne yaprağı, 1 tane ayva yaprağı, yarımşar çay kaşığı; karabiber, toz kırmızı biber, kekik, kuru nane, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN; 1 küçük domates, bir kaç tane saplı kereviz yaprağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 kase haşlanmış Brüksel lahanası ( 100 gr. ) HAZIRLANIŞI : Bir gece önceden, kuru börülceler bol su ile yıkanarak, suyu süzdürülür ve üzerini 3-4 parmak geçecek miktarda su ile ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Tabağa alınır. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra çentilmiş soğan tabağına koyulur. Akşamdan ıslatılan, kuru börülcelerin suyu süzdürülüp, tekrar yıkanır ve suyunun süzülmesi için, süzgeçte bekletilir. Havucun üzeri, bıçak ile kazınır. Baş ve son kısmından bir parça kesilip çıkarıldıktan sonra ince ince doğranır. Limon sıkılmış suda bekletilir.Brüksel lahanalarının sap kısmından ince bir parça kesilerek, çıkartılır. Bol su ile yıkanarak, suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Domatesler yıkanır. Enlemesine 2 eşit parçaya kesilir. Çekirdekleri çıkartılır ve rendenin kalın tarafı ile rendelenir, elde kalan kabuk kısmı atılır. Tabağa alınır. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak ısıtılır. Isınınca, Çentilmiş soğanlar, sarımsaklar, yıkanıp kurulanmış defne ve ayva yaprağı, bir miktar tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kekik, kuru nane ilave edilir. Orta hararetli ateşte, tahta kaşık ile karıştırılarak, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Limonlu sudan, suyu süzülerek çıkarılan havuçlar ilave edilir ve 3 dakika kadar daha kavrulur. Rendelenmiş domatesler ilave edilir. Domatesler suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam edilir. Kuru börülceler ilave edilip, 2 dakika daha kavrulur. Brüksel lahanaları ilave edilir. 2 dakika daha karıştırılarak kavrulduktan sonra tavuk suyu ilave edilir ( et suyu da olabilir ). İçme suyu da ilave edilip, karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Sos tavasında un, yağsız olarak rengi dönünceye kadar kavrularak, ateşten alınır. Çorba kaynayınca, ateş kısılır ve kavrulan un sürekli karıştırılarak, çorbaya ilave edilir. Çorba, kuru börülceler ve havuçlar yumuşayıp pişince ve çorba kıvam alınca, ateşten alınır. İçinden, defne ve ayva yaprakları çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse, tuz ilavesi yapılır. 1 tatlı kaşığı elma sirkesi koyulur. Karıştırılır ve çorba, cam veya porselen çorbalığa boşaltılır. ÜZERİNE; 1 tatlı kaşığı tereyağında kavrulmuş kereviz yaprağı ile domates rendesi koyulur. 1 kase haşlanmış Bürüksel lahanası ile taze sıkılmış limon suyu eşliğinde, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder