18 Ekim 2015 Pazar

ÇORBA YANI - BİGA HAMURUNDAN ÇEŞİTLİ EKMEKLER -


- Çorba Yanı - Biga hamurundan çeşitli ekmekler -
*** MALZEMELER :  * BİGA HAMURU MALZEMELERİ ; 5 gr. ekşi maya, 115 gr. un, 115 ml. içme suyu  * BİGA HAMURUNUN HAZIRLANMASI ; 5 gr. ekşi maya ile 115 ml. içme suyu cam kap içine koyularak, iyice karıştırılır. Üzerine 115 gr. un ilave edilerek, yoğrulur. Ele yapışmayan bir hamur haline getirilir. Üzeri, doğal bir bez ile örtülerek, mutfağın sıcak bir yerinde 1 saat kadar bekletilir ve sonra buzdolabına kaldırılır. 12 saat kadar da buzdolabında bekletilir. Kullanılacağı zaman 1 saat öncesinden buzdolabından çıkarılır. * EKMEK HAMURU İÇİN ; 260 gr. biga hamuru, 350 ml. sıcak içme suyu, 550 gr. un, 10 gr. kaya tuzu, 1 çorba kaşığı çöreotu, 1 çorba kaşığı susam  EKMEK HAMURUNUN HAZIRLANIŞI : 260 gr. biga hamuruna, 350 ml. sıcak su, 550 gr. un ile 10 gr. tuz ilave edilir ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamur, pürüzsüz ve elâstik olmalıdır. Üzeri doğal bir bez ile örtülerek, 3 saat kadar dinlendirilir. Hacmi artan, büyüyen bu hamura istenilen ekmek modelleri verilebilir. Çorba yanları için; çubuk ekmekler, minik ekmekler vb. yapılabilir. Şekil verilen ekmekler, yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerlerine su sürülür. Un serpiştirilir. Çöreotu, susam, biberiye, haşhaş tohumu vb. serpiştirilir. Fırın, 30 dakika önceden 200 C derecede ısıtılır. Hazırlanan ekmekler, ısınan fırına verilir. 15 -20 dakika sonra fırın ısısı 170 C dereceye indirilir. Kontrollü olarak pişirildikten sonra fırından çıkarılır. Servis kaplarına yerleştirilir ve çorba eşliğinde sofraya götürülerek, servis yapılır.  * Bilgi : Ekmekler fırında pişerken, fırına dayanıklı bir kap içine bir miktar su koyulursa, ekmekler daha yumuşak pişer. Bilindiği gibi ekmek hamurları pişerken, suyu çok sever.   Afiyet olsun.                                                                    
- Çorba Yanı - Biga hamurundan çeşitli ekmekler -
- Çorba Yanı - Biga hamurundan çeşitli ekmekler -
- Çorba Yanı - Biga hamurundan çeşitli ekmekler -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder