5 Ekim 2015 Pazartesi

TERBİYELİ PAÇA ÇORBASI - 4 kişilik - Sıcak Çorba -


- Terbiyeli Paça Çorbası -
  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 4 tane koyun veya keçi paçası, 8 su bardağı su, 2 çorba kaşığı un, yarım limon, 2 tane defne yaprağı, 1-2 tutam kimyon ile kekik, yeterli miktarda karabiber ve tuz   TERBİYESİ İÇİN ; 1 tane yumurta sarısı, yarım limonun suyu   ÜZERİ İÇİN;  1 tatlı kaşığı tereyağı, yarım tatlı kaşığı kırmızı toz veya pul biber   SOSU İÇİN ;  3 diş sarımsak, 1 çay bardağı üzüm veya elma sirkesi   HAZIRLANIŞI :  Temizlenmiş paçalar, ocak üzerinde tütsülenir. İyice yıkanıp kurulandıktan sonra önce limon ve un ile ovulur. Çorba tenceresine yerleştirilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Sonradan çıkarılmak üzere çorba tenceresine oturtulur. Defne yaprakları ve karabiber ilave edilir. Çorba tenceresine koyulan malzemelerin üzerine su boşaltılır ve tencere, orta hararetli ateşe koyulup, kaynamaya bırakılır. Kaynarken, tencerenin üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, çıkartılıp atılır. Paça etleri kemiklerinden ayrılıncaya kadar önce orta hararetli ateşte sonra kısık ateşte iyice pişirilir. Ateş kısılınca, kuru soğan ve defne yaprakları çorba tenceresinden çıkarılır. Kimyon, kekik ve tuz ilave edilir. Kısık ateşte, paça etleri kemiğinden ayrılıncaya kadar pişirildikten sonra paça kemikleri ve paça etleri tencereden çıkartılır. Etler küçük küçük doğrandıktan sonra tekrar tencereye koyulur. Kısık ateşte kaynarken, terbiyesi hazırlanır. TERBİYESİ İÇİN ; Kâseye yumurta sarısı ile yarım limonun suyu koyulur ve çatalla çırpılarak, karıştırılır. Terbiyenin kesilmemesi için ılındırmak maksadı ile kısık ateşte pişen çorbanın suyundan 1 kepçe alınarak terbiyeye ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan terbiye çorbaya ilave edilirken, yavaş yavaş dökülür ve çorba sürekli karıştırılır. Bir taşım kısık ateşte pişirildikten sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Hazırlanan terbiyeli paça çorbası, servis kabına boşaltılır. ÜZERİ İÇİN; Sos tavasında tereyağı kızdırılır. Kırmızı toz veya pul biber ilave edilip, karıştırılır ve çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. SOSU İÇİN ; Sarımsakların kabukları soyulur. 1 tutam tuzla tahta havanda dövülerek, ezilir. Sirke ilave edilerek, karıştırılır ve sosluğa koyulur. Paça Çorbası, sosu ile birlikte sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır.                                                            
- Terbiyeli Paça Çorbası -
- Terbiyeli Paça Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder