18 Ekim 2015 Pazar

ÇORBA YANI - EKŞİ MAYANIN HAZIRLANIŞI - EKŞİ MAYALI EKMEKLER -


- Çorba Yanı - Ekşi Mayalı Ekmekler -
*** MALZEMELER :  Un, yeterli miktarda içme suyu   HAZIRLANIŞI :  1. GÜN ;  Büyükçe bir cam kavanoz içinde, 75 ml. içme suyu ile un karıştırılır. Kavanozu kapağı kapatılmadan, mutfağın sıcak bir yerine koyularak, 24 saat uykuya yatırılır. 2. GÜN ;  Bakıldığında, kavanozdaki mayanın üstünde kabuk oluştuğu görülür. Ayrıca, kavanozun yan kısımlarında gözenekler oluşmuştur. Henüz ekşi kokmamaktadır. 30 ml. içme suyu ile 55 gr. un ilave edilerek karıştırılır. Yumuşak bir hamur kıvamında olmalıdır. Streç film ile üzeri kapatılır ve tekrar 24 saatlik büyüme uykusuna yatırılır.  3. GÜN ;  Mayanın hacim olarak iki katına ulaştığı görülür. Ekşi kokmaya başlamıştır. Kavanozun yan kısımlarındaki gözeneklerin çoğalmış olduğu görülür. Mayanın üzerindeki kabuk da biraz daha kalınlaşmıştır. Tekrar 30 ml. içme suyu ile 55 gr. un ilave edilerek, karıştırılır. Yumuşak bir hamur görünümü oluşmuştur. Tekrar üzeri streç film ile örtülerek, 24 saatlik büyüme uykusuna yatırılır.  4. GÜN ;  Hacminin iki katına yaklaştığı görülür. Ekşi kokusu artmıştır. Gözenekler çoğalmıştır. Ekşi maya, ekmek yapmaya hazır hale gelmiştir. Ekmek yapımının 1. adımında, ekşi mayanın 45 gr. kullanılır. 50 ml. oda sıcaklığında içme suyu ve 100 gr. un karıştırılarak bekletilir. 2. adımda, 125 gr. ekşi mayalı hamur, 350 ml. oda sıcaklığınsa içme suyu, 520 gr. çavdar, buğday, kepekli un ve yulaf unu karışımı, 10 gr. kaya tuzu kullanılarak yapılır. Mayanın diğer kısmı buzdolabında üstü kapalı olarak bir kaç gün bekletilebilir. Ancak buzdolabından çıkar çıkmaz kullanılmaması gerekmektedir. Ekmek yapımına başlanmadan en az 12 saat önce ekşi mayanın buzdolabından çıkarılması gerekmektedir. Örneğin ; Akşamdan çıkarılıp, ertesi gün ekmek yapımına başlanabilir.  *** Ekşi mayalı ekmeğin yapılışı, bloğumda bulunmaktadır.                                                                                
- Ekşi mayanın 1. günü -
- Ekşi mayanın 4. günü -
- Ekşi mayanın 2. günü -
- Ekşi mayanın 3. günü -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder