8 Ekim 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TAZE BARBUNYALI, FINDIK KÖFTELİ KORKOTO ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 küçük kuru soğan, 1 çay bardağı korkoto ( kırık sarı mısır ), 2 çay bardağı taze barbunya fasulyesi, 1 tane domates, 6 su bardağı içme suyu, 3 tane yeşil köy biberi, 3 çorba kaşığı mısır yağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, yarım çay kaşığının yarısı kadar karabiber, yeterli miktarda tuz   KÖFTESİ İÇİN ;  200 gr. yağsız dana kıyması, 1 küçük soğanın yarısı, 1 dilim bayat ekmek, 1,5 çorba kaşığı mısır unu, 2 dal maydanoz   ÜZERİ İÇİN ;  Yarım demet maydonozun yarısı kadar, ince kıyılmış maydanoz   HAZIRLANIŞI :  Korkotolar, akşamdan küçük bir tencere içerisine koyularak, bol su ile yıkanır ve suyu süzülür. Üzerine, 2 su bardağı içme suyu boşaltılır ve üzeri açık olarak, sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün, yarım çay kaşığı tuz ilavesi ile orta hararetli ateşte, suyu ile birlikte, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Korkotolar yumuşayınca, ateşten alınır. Üzerine kapak kapatılarak, bekletilir. Çorba tenceresinde, mısır yağı ve tereyağı ısıtılır. Kabukları soyulup yıkanıp kurulandıktan sonra ince çentilmiş kuru soğan, ilave edilir ve tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, pembeleşmeye yakın kavrulur. Yeşil köy biberleri, yıkanır. Sap ve tohumları çıkartılarak, küçük küçük doğranıp, tencereye ilave edilerek, kuru soğan ile birlikte karıştırılarak, kavurmaya devam edilir. Domatesler, yıkanıp kurulanır. Kabukları, bıçak sırtı ile esnetilerek, soyulur. Çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranır. Kavrulan soğan ve biberlere ilave edilerek, karıştırılarak kavrulmaya devam edilir. Yıkanmış taze barbunyalar, tencereye boşaltılır. Yarım çay kaşığının yarısı kadar taze çekilmiş her renkten karabiber ve tuz ilave edilerek, 5 dakika kadar daha karıştırılarak kavrulur. 4 su bardağı içme suyu ilave edilip karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılır ve orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Köfte malzemeleri karıştırılarak, iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Hazırlanan köfteler, mısır unu serpilmiş tepside yuvarlanarak, mısır unun bulatılır. Çorba kaynayıp, barbunyalar yumuşamaya başlarken, ateş kısılır ve hazırlanan köftecikler, çorba tenceresine ilave edilir. Tepside kalan mısır unu çorbaya serpiştirilir. Tahta kaşık ile köftelere zarar vermeden, hafifçe karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte, köftecikler pişinceye kadar kaynatılır. Köfteler pişince, çorba tenceresi ateşten alınır. Büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. Üzerine; iyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış maydanoz serpiştirilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    * İstenirse, çorbanın üzerine ; Taze sıkılmış limon, kuru nane, kırmızı pul biber de ilave edilebilir.   * İstenirse, köfteler hazırlanırken içine, birer tane bütün taze fındık da koyulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder