3 Ekim 2012 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - SEBZELİ YULAF KEPEĞİ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane küçük kuru soğan, 1 tane havuç, 1 tane sakız kabağı, 6 tane yeşil köy biberi, 1 tane patates, 1 tane büyük domates, 5 tane taze soğanın yeşil kısımları, 2 çorba kaşığı yulaf kepeği, 2 çorba kaşığı pirinç, 3 dal maydanoz, 3 dal dereotu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı et suyu, 4 su bardağı içme suyu, yeterli miktarda karabiber ve tuz HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilerek, tabağa koyulur. Havucun üzeri bıçak ile kazınır. Sap kısmından ve sonundan 1-2 cm. kesilerek çıkartılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranarak, tabağa alınır. Sakız kabağının üzeri bıçak ile kazınır. Üstten ve alttan 1-2 cm. kesilerek çıkarılır. Köy biberlerinin sap ve tohumları çıkarılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranıp, tabağa koyulur. Patatesin kabukları ince olarak soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranıp, tabağa koyulur. Domates yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları, bıçak sırtı ile esnetilerek, soyulur. Çekirdekleri çıkarılır. Küçük küçük doğranır. Taze soğanın yeşil kısımları, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır ve tabağa koyulur. Maydanoz ve dereotları yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, tabağa koyulur. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Kuru soğanlar, karabiber ve bir tutam tuz koyularak, hafifçe kavrulur. Havuçlar ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Sırası ile köy biberleri, patatesler, kabaklar, kabaklar, domatesler, taze soğanın yeşil kısımları ilave edilerek, tahta kaşık ile karıştırılarak, 5-6 dakika kavrulur. Et suyu ve içme suyu, yulaf kepeği ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak atılır. Kaynayınca, pirinçler, maydanoz ve dereotu ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve ateş biraz kısılır. Sebzeler pişince, tuz ilave edilerek, çorbanın tuzu ayarlanır. Bir taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılarak, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse çorbaya, ateşten alındıktan sonra krema da ilave edilebilir. ** Atasözleri : *Dünyada üç şey gizlenemez: Duman, aşk, parasızlık. - Arap Atasözü - * Gizlide gebe kalan aşikarede doğurur. - Türk Atasözü - * Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir. - Türk Atasözü -
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder