10 Haziran 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KUSKUSLU PAPYA BİBER ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Ilık veya Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  3 tane büyük boy papya biber ( salçalık kırmızı biber ), 2 tatlı kaşığı un, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 çorba kaşığı kuskus, 5 su bardağı içme suyu, yarım çay kaşığı tuz, bir fiske taze çekilmiş her renkten karabiber, 3-4 dal dereotu veya maydanoz    HAZIRLANIŞI : Papya biberler yıkanır, üzerinde bir, iki delik açılarak közlematik kabına koyulup, orta hararetli ateşte, ara sıra çevirmek suğreti ile közlenmeye bırakılır. Közlenince, ateşten alınır. Kabukları soyulur, çekirdekleri çıkartılır ve küp küp doğranır. Tabak içinde bekletilir. 2 su bardağı içme suyuna bir fiske tuz, karabiber ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilerek, orta hararetli ateşe oturtulur. Kuskuslar, diriliğini kaybetmeden haşlanıncaya kadar pişirilip, ateşten alınır ve süzgeçe boşaltılıp, suyu bir kap içine süzdürülür. Kuskuslar soğuk sudan geçirilir ve suyunun süzülmesi için bekletilir. Diğer tarafta; tencereye, un, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve bir fiske tuz koyularak, tencere orta hararetli ateşe oturtulur. Tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, un pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine, közlenerek, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küp küp doğranmış, papya biberler ilave edilir. Karıştırılır. 1-2 dakika daha kavurmaya devam edildikten sonra haşlanmış kuskuslar da ilave edilir. Kuskusların haşlandığı su ve yaklaşık 3 su bardağı ılık su ilave edilir ve karıştırılır. Çorba kıvam alıncaya kadar bir taşım kaynatılır ve çorba ateşten alınır. Büyük servis kabına boşaltılır. Üzeri, iyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış dereotu yaprakları veya maydanoz yaprakları ile süslenir. Ilık veya sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     * Çorbanın acı olması istenirse, acı papya biber kullanılır. İstenirse; 1 su bardağı içme suyu yerine, 1 su bardağı süt de kullanılabilir. İstenirse; sarımsaklı ve sirkeli sos ile de servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder