4 Temmuz 2012 Çarşamba

DEVEKUŞU ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 baş soğan ( ince kıyılmış ), 2 tane küp küp doğranmış havuç, yarım kg. domates, 2 çorba kaşığı pirinç, 2 çorba kaşığı un, 6 su bardağı et suyu, 1 su bardağı içme suyu, yarım kg. devekuşu kıyması, yeterli miktarda tuz  HAZIRLANIŞI :  Tencereye, 5 su bardağı et suyu ile 1 su bardağı içme suyu boşaltılır. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur. Kabuğu soyulup, yıkandıktan sonra ince kıyılmış soğanlar, üzeri kazınıp, yıkandıktan sonra küp küp doğranmış havuçlar ve yıkanıp kabuğu soyulduktan sonra çekirdekleri çıkarılıp, küp küp doğranmış domatesler, tencereye ilave edilir. Başka bir kapta, geriye kalan bir su bardağı et suyu, et, pirinç ve un iyice karıştırılır. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca, bu karışım karıştırılarak, ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Çorba kıvam almaya başlayınca, ateş kısılır ve bir taşım daha kaynatılarak, tencere ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. İstenilen baharatlar da ilave edilip, karıştırılır. Çorba, porselen çorbalığa boşaltılarak, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.  * İstenirse, çorbanın üzerine, ince kıyılmış maydanoz serpiştirilir.   BİLGİ:  Devekuşları, M.Ö. 10 binli yıllarda adaletin simgesi olarak kabul edilirdi. Roma İmparatorluğu döneminde ise, imparatorun ziyafetlerinin, baş yemeği olarak kabul edilmiştir. Devekuşu eti üzerinde yapılan araştırmalarda, bilim adamları, devekuşu etinin; düşük yağ, düşük enerji, düşük kolestrol içerdiği, iyi bir protein ve demir kaynağı olduğunu saptamışlardır. Düşük yağ ve düşük sodyum içermesi dolayisiyle de, kalp diyeti için önemli bir besin maddesidir. 9 aylık civarındayken kesilen devekuşunun eti, genellikle but kaslarından elde edilir. Devekuşu etinin rengi, biraz kırmızımsı ve daha koyu renktedir. Devekuşlarının kasları, yumuşak ve orta yumuşaklıkta olduğu için, ızgara, yağda kızartma ve kavurmaya uygundur. Rosto, biftek, jambon ve sosis için de uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder