7 Temmuz 2012 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ARPA ŞEHRİYELİ MANTAR SAPI ÇORBASI - TAVUK SULU, SÜTLÜ, HAMURLU ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  20 tane kültür mantarı sapı, 2 çorba kaşığı arpa şehriye, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı un, 2 diş sarımsak, 1 çay bardağı süt, 1 tane limon, çay kaşığının ucu ile acı kırmızı biber ve karabiber, 3 su bardağı tavuk suyu, 2 su bardağı içme suyu, 2-3 dal kalın dereotu sapı   ÜZERİ İÇİN;  İnce doğranmış, 3-4 tane taze soğanın yeşil kısmı, ince kıyılmış 3-4 dal dereotu veya kaşar peyniri, taze soğan ve dereotu ile fırınlanmış mantar şapkası   HAZIRLANIŞI:  Mantarların sapları çıkartılarak, akan suyun altında yıkanıp temizlendikten sonra limon sıkılmış suya koyulur. Yeterli miktarda mantar sapı bu şekilde hazırlandıktan sonra çorbanın süslenmesi için de 6 tane mantar şapkası yıkanıp temizlendikten sonra limon sıkılmış suya koyulur. Mantar sapları tahta üzerinde, koparılan sap kısımları, 3mm. kadar kesilp çıkarıldıktan sonra boylamasına, ince ince  doğranır. Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır. Un ve karabiber ilave edilir. Tahta kaşık ile sürekli olarak karıştırılarak kavrulan una kıyılmış mantar sapları ve kabukları soyulduktan sonra yıkanıp ince doğranmış sarımsaklar ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Taze soğanın beyaz kısımları, ince ince doğranarak ilave edilir ve karıştırılır. Kavrulunca, süt ilave edilir. Karıştırılır. İçme suyu ilave edilir ve karıştırılır. Dereotu sapları yıkandıktan sonra ince ince kıyılarak, ilave edilir. İlave edilen çorba suyu kaynayınca, arpa şehriyeler ilave edilerek, karıştırılır. Ateş biraz kısılır. Arpa şehriyeler pişince çorba, ateşten alınır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Üzeri ince kıyılmış taze soğan sapları, ince kıyılmış dereotu ve kırmızı acı pul biber ile süslenerek, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.  * İstenirse; çorbanın üzerini süslemek için; mantar şapkalarının içine, bir parça kaşar peyniri ve ince kıyılmış taze soğan koyulur. 200 C derecede ısıtılmış fırında fırınlanır. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine, ince kıyılmış dereotu serpiştirilir. Çorba tabaklarına servis edilen çorbaların üzerine, birer tane koyularak da çorba süslenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder