5 Ağustos 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - YAZ SEBZELERİ SOSLU, TARHANA ÇORBASI- ( 6 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -

MALZEMELER :  2 çorba kepçesi kışlık toz tarhana, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 7 su bardağı içme suyu,  yarım çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN;  1 tane küçük patlıcan, 1 tane küçük kabak, 1 tane büyük domates, 1 tane dolmalık yeşil biber ( Çorbanın acı olması istenirse, dolmalık biber yerine, 1 tane acı sivri biber kullanılır ), 1 çorba kaşığı tereyağı  HAZIRLANIŞI :  Toz tarhana, derince bir kaba koyulur. Üzerine, 2 su bardağı su boşaltılır. 5-10 dakika bekletildikten sonra tahta bir kaşık ile iyice karıştırılarak, ezilir. Çorba tenceresine, 5 su bardağı içme suyu koyulur. Üzerine, suda ezilmiş tarhana boşaltılır. Zeytinyağı, karabiber ve tuz ilave edilir. Tahta kaşık ile sürekli olarak karıştırılarak, orta hararetli ateşte pişirilir. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, hafif ateşte, kıvam alıncaya kadar pişirilir. Diğer tarafta; patlıcan, ve domatesin kabukları soyularak, küçük küpler halinde doğranır. Biberin sapı ve tohumları ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Patlıcanlar, tuzlu suda 5 dakika kadar bekletilip, suyu avuç içinde sıkılır. ( acı suyunu çıkarmak için ) Kabağın üzeri kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır.  Sos tavasında, tereyağı ısıtılır. İçine; küçük küçük doğranmış, patlıcan, kabak, domates, biber koyularak, biraz kızartılır. Boza kıvamında pişirilen çorba, ateşten alınarak, büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Üzerine; tereyağında kızartılmış sebzelerle hazırlanan sos boşaltılır ve sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder