26 Kasım 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYALİ - KIŞ MEVSİMİNDE PİŞİRİLECEK ÇORBALARDA KULLANMAK ÜZERE HAZIRLANAN EV USULÜ DOĞAL SALÇALIK KIRMIZI BİBER PÜRESİ SOSU KONSERVESİ


- Salçalık kırmızı biber püresi sosu konservesi -

     * MALZEMELER :  Yeterli miktarda doğal salçalık biber, az miktarda kalın tuz, 1 tane kesme şeker, 1 tutam karabiber, 1-2 tutam kırmızı toz biber, uygun boylarda steril konserve kavanozları, havlu   HAZIRLANIŞI :  Salçalık kırmızı biberler ( kapya biber ) yıkanıp kurulanır. Sap ve çekirdekleri çıkarılır. Ortadan iki eşit parçaya bölünür. Tekrar akan su altında yıkanıp, içinde kalan çekirdekleri çıkarılır. Kuşbaşı doğranarak, blender kabına koyulur. Kap dolunca, blender çalıştırılarak, içindeki malzeme püre haline getirilir. Elde edilen püre, tencereye boşaltılır. Salçalık kırmızı biberler bitinceye kadar aynı işleme devam edilir. Tencere, biber püresi ile dolunca, orta hararetli ateşe oturtulur.İçindeki biber püresi, şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, yaklaşık 1- 1,5 saat kadar pişirilir. Koyu boza kıvam alınca, az miktarda kalın tuz, 1 tane kesme şeker, 1 tutam karabiber, 1-2 tutam toz kırmızı biber ilave edilir. 1-2 dakika daha pişirilip, ateşten alınır. Mutfak tezgahına, temiz ve kuru bir havlu serilir. Hazırlanan kırmızı biber sosu, sıcak sıcak steril konserve kavanozlarına doldurulur. Kavanozların kapakları sıkıca kapatılır. Kavanozlar, ters çevrilerek, yayılan havlunun üzerine koyulur. Kavanozların kapakları havlunun üzerine gelir. Kavanozların dibi ise üst kısımdadır. Bu şekilde, iyice soğuyuncaya kadar bekletilir. İyice soğuyunca, kavanozlar havlu üzerinden alınarak, düz çevrilir. Buzdolabına koyulur. Kullanılacağı zaman kavanozun kapağı, kavanoz açacağı ile açılır. Kullanılacağı zaman kavanoza temiz ve kuru kaşık sokularak, sos alınır. Tekrar kapağı sıkıca kapatılarak, buzdolabına koyulur. Hazırlanan bu sos, kavanozun kapağı açılmadan, 1-2 yıl buzdolabında bekletilebilir. Afiyet olsun.   * Bilgi ; Bu sos, kahvaltılarda, sebze ve etli yemeklerde, makarnalarda da kullanılabilir. Hayal gücümüzü kullanarak, kullanım alanlarını genişletebiliriz. Bu sos konservesinin hazırlanması için en uygun zaman, Temmuz veya Ağustos aylarıdır.                                                                                                                                                    
- Salçalık kırmızı biber püresi sosu konservesi -
                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder