4 Ekim 2011 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Kıymalı, Pirinç Dolgulu, Domatesli Çorba - - Dana ve Koyun Etli, Tahıllı, Sütlü, Otlu, Unlu, Sebzeli Çorba - ( 2 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 çorba kaşığı baldo pirinç, 3 - 4 dal maydanoz, 2 dal dereotu, 1 tutam karabiber, 1 tutam toz kırmızı biber, 2 çorba kaşığı zeytinyağı,  küçük1 baş  soğan, 3 diş sarımsak,1 çay kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı biber salçası, 100 gr. dana ve koyun kıyması karışımı, 1 su bardağı süt, 3 su bardağı su, yarım demet roka,1 çorba kaşığı un, 2 tane orta boy domates, yeteri kadar tuz  HAZIRLANIŞI :  Bir kapta pirinç ayıklanır ve yıkanarak temizlenir. Maydanoz ve dereotu iyice yıkanarak çok ince kıyılır ve pirince ilave edilir. Soğan ve sarımsaklar temizlenip, çok ince kıyılarak ilave edilir. Salçalar, kıyma, karabiber, toz kırmızıbiber, tuz da ilave edilerek iyice karıştırılır ve bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta; domatesler yıkanır. Tepe kısımları, enlemesine kesilerek, şapka çıkartılır. Dolma oyacağı veya kaşık yardımı ile domateslerin içi çıkartılır. Çekirdekli kısımları atıldıktan sonra diğer kısımları, ince ince kıyılarak, pirinçli karışıma eklenir ve karıştırılır. Pirinçli karışım, domateslerin içine doldurulur. Domatesin üzerinden kesilerek çıkartılan şapkası da üzerine kapatılarak, tencereye oturtulur ve üzerine zeytinyağı ile 1 su bardağı su ilave edilerek, tencerenin kapağı kapalı olarak, önce; orta hararetli ateşte, sonra; kısık ateşte pişmeye bırakılır. Diğer tarafta; rokalar iyice yıkanarak temizlenir. Un, 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ile un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Süt ilave edilir.Yıkanıp çok ince ince kıyılmış veya blenderden geçirilmiş rokalar, çok az tuz ve karabiber ilavesi ile sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kıvam alınca ateşten alınır. Doldurulan domatesler de pişince ateşten alınarak biraz dinlendirilir. Çorba servis yapılırken; önce, sütlü roka çorbası tabağa koyulur. Üzerine, 1 tane doldurulmuş domates koyularak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder