28 Eylül 2015 Pazartesi

KEMİK SULU MERCİMEK ÇORBASI ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Servis -


- Kemik sulu mercimek çorbası -
  MALZEMELER:  10 su bardağı kemik suyu, 1,5 su bardağı kırmızı mercimek, 2 tane kuru soğan, 1 tane patates, 1 tane havuç, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, yeterli miktarda tuz  TERBİYESİ İÇİN;  1 tane yumurta sarısı, 1 su bardağı süt  ÜZERİ İÇİN;  1 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul veya toz biber   HAZIRLANIŞI :  Kırmızı mercimekler ayıklanır ve bol su ile yıkanıp tel süzgece koyularak, suyu süzdürülür. Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Patatesin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Havucun üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde tereyağı veya zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, kuru soğanlar ilave edilerek, biraz sararıncaya kadar kavrulur. Un serpiştirilip, biraz daha kavrulur. Doğranmış havuçlar, patatesler ve kırmızı mercimekler ilave edilir. Kemik suyu boşaltılır. Karıştırılarak, pişmeye bırakılır. Malzemeler pişince, tel süzgeç veya mutfak robotundan geçirilerek, ezilmesi sağlanır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. TERBİYESİ İÇİN; Yumurta sarısı ile süt çırpılır. Birkaç kaşık çorba suyundan alınıp, terbiyeye ilave edilerek, karıştırılır. Ilınan terbiye hazırlanan çorbaya boşaltılarak, çorba karıştırılır. Tuz serpilip, karıştırıldıktan sonra servis kabına boşaltılır. ÜZERİ İÇİN; Sos tavasında tereyağı kızdırılır. Kırmızı pul veya toz biber karıştırılarak, ateşten alınır. Çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Sofraya götürülen çorba, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      * Bilgi ; Çorba terbiyeleri üç şekilde hazırlanır. 1- Yumurta sarısı ile süt karıştırılır. 2- Yumurta sarısı ile limon suyu karıştırılır. 3- Yumurta sarısı ile limon suyu ve un karıştırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder