28 Eylül 2015 Pazartesi

ŞEHRİYELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Sıcak servis -


- Şehriyeli yeşil mercimek çorbası - 
  MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 kahve fincanı arpa şehriye, 8 su bardağı kemik suyu, 1 çay bardağı süt, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı un, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı kuru reyhan veya kuru nane   HAZIRLANIŞI : Mercimekler ayıklanıp, yıkanır ve tenceresine koyulur. Üzerini 3-4 parmak geçecek miktarda su koyularak, orta hararetli ateşte, yarı diri şekilde haşlanmaya bırakılır.Haşlanırken üzerinde oluşan köpükler, kevgir ile çıkarılarak, atılır. Yarı diri kıvamında haşlanan yeşil mercimekler, tel süzgece dökülerek, suyu dökülür. Kuru soğanın kabukları soyulur. İnce ince doğranır. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranmış kuru soğanlar ilave edilir. Sararıncaya kadar karıştırılarak kavrulur. Un serpiştirilip, biraz daha kavrulduktan sonra haşlanmış mercimekler ilave edilir. Kemik suyu boşaltılıp karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Mercimekler pişince, arpa şehriye ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılır. Ateş kısılır.10-15 dakika kısık ateşte pişirilir. Şehriyeler pişince, süt boşaltılıp karıştırılır. Tuz ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE; Kuru reyhan veya kuru nane serpilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                    
- Şehriyeli yeşil mercimek çorbası -
- Şehriyeli yeşil mercimek çorbası -
                                                                                                                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder