28 Eylül 2015 Pazartesi

KEMİK SUYU NASIL ÇIKARILIR ?

  MALZEMELER :  Dana kemiği, 1 tane kuru soğan, 1 tane havuç, Kereviz veya maydanoz sapları, 1 kahve kaşığı her renkten top karabiber, 2 tane defne yaprağı    HAZIRLANIŞI :  Kemikler yıkanır ve büyük bir tencereye koyularak, bol su ile orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler kevgir ile çıkartılarak, atılır. Kuru soğanın kabukları soyulur ve 4 eşit parçaya bölündükten sonra pişen kemik suyuna ilave edilir. Havucun üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra bir iki parçaya ayrılarak, tencereye ilave edilir. Kereviz veya maydanoz sapları iyice yıkanarak, yıkanmış defne yaprağı ile birlikte pişmekte olan kemik suyuna ilave edilir. İyice kaynatılan kemiklerin suyu, tel süzgeçten geçirilerek, süzülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca, üzerinde biriken donmuş yağlar, toplanarak atılır. Pratik kullanım için; buz kalıplarına boşaltılan kemik suyu, buzdolabında dondurulur. Donunca, buz kalıplarından çıkarılarak, buzdolabı poşetine koyulur ve buzlukta çorbalarda kullanılmak üzere bekletilir.    * Bilgi ; Kemik suyu çıkarılırken, 1 tatlı kaşığı sirke de ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder