17 Haziran 2018 Pazar

- ÖNSÖZ -

     Bu kitap; Çorba ile ilgili tüm bilgilerin, çorba tariflerinin, çorba ile ilgili Atasözlerinin, tekerlemelerin, manilerin, değişlerin ve fıkraların bulunduğu bir kültür kitabıdır.
     Türklerin, tarihte köklü ve büyük bir medeniyete sahip oldukları, araştırmacılar ve tarihçiler tarafından tespit edilmiştir. Uygarlık tarihinde, insanlık kültürüne birçok değerler kazandırmışlardır.
     Osmanlı - Türk Mutfağı, Dünya Mutfakları arasında önemli bir yere sahiptir. Bu mutfak kültürü, bir insanlık mirasıdır. Korunarak, gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir. Kültür bir bütündür. Tüm Dünya Mutfaklarının birbirleriyle etkileşime girmesinden, benzer tarifler oluşmuştur.
     Çorbalar pişirilirken, ölçülere ve pişirme kurallarına uyulursa, çorbaların orjinal lezzetine ulaşılır.
     Çorbalar, Türk Mutfak Kültürü' nde önemli bir yere sahiptir. Çorba, sofranın ilk yemeğidir. Kışın sıcak, yazın soğuk olarak içilmektedir.
     Birçok yöremizde, eskiden kalma bir gelenek - görenek olarak, sabah kahvaltısında çorba içme alışkanlığı, günümüzde hala sürdürülmektedir.
     İklim gereği, ülkemizin doğusuna gidildikçe, sıcak çorba çeşitlerimiz artmaktadır.
     Türklerin baş yemeği, çorbadır. Çorba, Türklerin vazgeçilmez gıdasıdır.
     Çorbalarımız; soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, sıcak yaz günlerinde ise içimizi serinletip, ferahlık veren şifa kaynağımız ve iksirlerimizdir.
     Türk Mutfağı, Dünya Mutfakları arasında en zengin yemek çeşidine ve yemek kalitesine sahiptir.
     Hem fakir, hem de kral sofralarındaki çorba; hazmı kolay, besin değeri yüksek, iştah açıcı, lezzetli bir yemektir. Toplumun her kesimine hitap eder. Dünyanın her bölgesinde, o bölgeye özgü şekliyle karşımıza çıkar.
     Yüzyıllardan bu yana, kuşaktan kuşağa aktarılan '' Türk Mutfak Gelenekleri '' çok çeşitlidir.
     Çorba, yaz - kış, her öğün, sıcak veya soğuk olarak içilen sulu bir yemektir. Bazı yörelerimizde çorbaya '' Aş '' denilmektedir. Çorbalarımız, Türk Geleneksel Mutfak Kültürü' nün önemli bir parçasıdır. Sağlığımız açısından da sayısız fayda sağlarlar.
     Çorbalar, sağlıklı yemek yeme alışkanlığı kazandırır ve geliştirirler. Hastalıklara karşı korurlar. Genç ve dinamik kalmamızı sağlarlar.
     Kitabımda verdiğim tüm çorba tarifleri, tarafımdan pişirilmiş ve resimleri çekilmiştir. Ölçülere ve pişirme kurallarına bire bir uyulduğunda, çorbaların orjinal tatlarına ulaşılmaktadır.
     Çorbalarla ilgili bilgi ve tarif birikimimi yazmam için, bana blog açan ve yardımlarını benden esirgemeyen, sevgili ağabeyim Nasuh Işık' a, kitap çalışmalarımda bana destek olan sevgili eşim Ferruh Ulupınar' a ve sevgili yeğenim İpek Işık' a çok teşekkür ederim.
     Bu kitabın hazırlanmasında; bilgi, tarif ve tecrübe paylaşımı ile katkıda bulunan tüm akraba, eş, dost ve arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Ayrıca; kitabın basılmasında emeği geçen Tunç Yayıncılık Sahibi Ahmet Hakan Tunçyıldız ve çalışanlarına şükranlarımı sunarım.
     Çorbalı günler dilerim.
                                                                                                    Sevgi Işık Ulupınar
                                                                                                  İstanbul / Eylül 2018
   


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder